USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/27518
Title: 21.80013.8007.2B / Extending the genetic landscape of drug-resistant epilepsy
Authors: Groppa, Stanislav
Principal investigator: Groppa, Stanislav
Project team: Groppa, Stanislav
Chiosa, Vitalie
Aftene, Daniela
Ciolac, Dumitru
Vataman, Anatolie
Galea-Abdușa, Daniela
Arnaut, Oleg
Cucusciuc, Cristina
Project code: 21.80013.8007.2B
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Maladiile netransmisibile – monitorizare epidemiologică, prevenție, diagnostic și tratament
Start date: 2021-01-01
End date: 2022-12-31
Project status: Finalizat
Coordinating institution: IP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din RM
Subdivision or department: Catedra de Neurologie nr.2
Partner institution: Erciyes University, Turkey
Funding institution: Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare (ANCD)
Project aim: Identificarea variantelor genice și a nivelurilor de expresie a ARNm legate de farmacorezistență în epilepsie pentru optimizarea abordărilor personalizate de diagnostic și tratament.
Main results: 1. Au fost identificați pacienți cu epilepsie farmacorezistentă și pacienți cu epilepsie farmacoresponsivă conform criteriilor prestabilite. 2. A fost elaborată fișa sintetică de evaluare a pacientului. 3. Toți pacienții incluși au fost investigați prin EEG și IRM cerebrală. 4. A fost apreciată semiologia clinică a crizelor epileptice conform standardelor ILAE. 5. Au fost analizate traseele EEG, secvențele IRM și semiologia crizelor ale fiecărui pacient. 6. Au fost identificate modificările epileptiforme și non-epileptiforme la EEG. 7. Au fost analizate imaginile IRM și leziunile epileptogene excluse (IRM non-lezionale). 8. Au fost identificate patternele corelative între semiologia clinică, modificările epileptiforme și neuromagistice. 9. Au fost extrase ADN din sângele periferic ale pacienților. 10. Au fost expediate probele în Centrul de Genomică GENKOK pentru secvențierea întregului exom și analiza ARN (mARN, microARN). 11. La moment se efectuiaza secvențierea întregului exom și analiza ARN (mARN, microARN) de către partenerul din Turcia. 12. La moment se efectuiaza analiza bioinformatică a datelor obținute de catre partenerul din Turcia.
Project impact: Impactul SOCIAL: La sfârșitul proiectului actual, vor fi create noi oportunități de formare a specialiștilor în genetică moleculară și epileptologie clinică, cu accent pe DRE. Rezultatele obținute ar putea servi drept declanșator pentru o analiză mai aprofundată a biomarkerilor genetici ai DRE de către tinerii cercetători în cadrul tezelor lor de licență. Experiența acumulată de echipele moldovenești și turcești va fi de mare importanță pentru elaborarea și desfășurarea unor noi proiecte naționale și internaționale. Noile date obținute pe această temă vor stimula un nou val de cercetare originală în întreaga lume.
Impactul ECONOMIC: Rezultatele inovatoare care vor rezulta în urma proiectului, sub formă de teste genetice pentru diagnosticarea moleculară a rezistenței la medicamente, ar putea fi efectuate de laboratoare private și de stat și integrate în algoritmii de diagnosticare a DRE de către sistemele naționale de sănătate. Noi markeri ai DRE pe bază de gene și ARNm ar putea fi concepuți și comercializați ca kituri de screening al DRE, susținând astfel potențialul comercial național. Acești markeri ar putea fi utilizați și de alte țări. Diagnosticarea precoce și modificarea tratamentului pe baza markerilor genetici ai DRE vor reduce nevoia de medicamente antiepileptice și sarcina financiară pentru asigurarea medicală națională. Scăderea ratei de DRE va reduce gradul de stigmatizare socială a persoanelor cu epilepsie.
Impactul ȘTIINȚIFIC: Rezultatele preconizate ale proiectului includ: articole originale revizuite de colegi, lucrări de conferință, postere etc. Rezultatele obținute - markeri genetici și ARNm ai epilepsiei rezistente la medicamente ar putea fi utilizate de comunitățile științifice și de centrele de cercetare pentru studii viitoare pe această temă. Dacă se constată că sunt relevanți, noii markeri ar putea fi încorporați în panourile de screening ale pacienților cu epilepsie pentru a detecta potențiala evoluție către rezistența la medicamente în stadii incipiente. De asemenea, markerii pe bază de gene și ARNm ar putea servi drept parametri orientativi pentru modificarea/adaptarea deciziilor de tratament, fie farmacologic, fie nefarmacologic. În cele din urmă, rezultatele ar putea avea un impact asupra paradigmei științifice actuale privind diagnosticul și tratamentul DRE. Această problemă și-ar putea găsi locul în capitole de carte speciale privind DRE.
Issue Date: 2021
Abstract: Epilepsia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni neurologice cronice, care afectează aproximativ 1% din populație. În ciuda disponibilității unui număr mare de medicamente antiepileptice, aproximativ o treime din pacienții cu epilepsie vor prezenta crize refractare la farmacoterapie (epilepsie farmacorezistentă). Epilepsia farmacorezistentă este asociată cu o morbiditate și mortalitate crescută, deficiențe psihosociale și cognitive și o calitate de viață redusă. Mecanismele care stau la baza farmacorezistenței sunt complexe și multifactoriale, implicând factori de mediu, genetici, precum și factori de boală și de medicamente. Este acceptat faptul că factorii genetici joacă un rol important în dezvoltarea și heterogenitatea rezistenței la medicamente în epilepsie. Utilizarea analizelor de înaltă performanță care investighează genele și produsele lor (ARNm) poate facilita în continuare la descifrarea profilului genetic complex al farmacorezistenței. Astfel, există o necesitate stringentă de a obține noi perspective asupra bazei genetice a intractabilității epilepsiei pentru a detecta pacienții predispuși să dezvolte farmacorezistență. Conform criteriilor prestabilite au fost incluși peste 150 pacienți cu epilepsie farmacorezistentă, din care 35 pacienți și rudele acestora cu acord petru participare. În paralel, au fost identificați peste 300 de pacienți cu epilepsie farmacoresponsivă, din care 25 pacienți și rudele acestora cu acord pentru participare. Fiecare pacient a fost consultat de medic specialist epileptolog, colectate datele clinice și analizate EEG și IRM. Fișa sintetică elaborată pentru fiecare pacient cuprinde aspectele esențiale de evoluție a epilepsiei și corespunde standardelor internaționale în realizarea studiilor clinico-genetice. În rezultat, au fost incluși pacienți cu epilepsie focală și generalizată, cu semiologie variată a crizelor epileptice (motorii, senzitive, discognitive, autonome, etc.), cu forme IRM non-lezionale, cu diferite tipuri de descărcări epileptiforme (spike-uri, spike-undă lentă, etc.) depistate la EEG. Au fost caracterizate pattern-ele corelative între semiologie, electrofiziologie și neuroimagistică. Probele extrase de ADN au fost expediate pentru secvențierea întregului exom și analiza cantitativa a microARN și mARN. Identificarea markerilor genetici și epigenetici predictivi ai farmacorezistenței va servi pentru avansarea cunoștințelor în domeniul geneticii epilepsiei și pentru o posibilă aplicare în mediul clinic. În baza rezultatelor obținute pe grupele de pacienți studiați, vor fi modificate strategiile de tratament farmacologic sau non-farmacologic. Detectarea precoce a pacienților cu risc de a dezvolta rezistență la medicamente în baza markerilor genetici îi va ghida pe clinicieni să ia decizii personalizate de diagnostic și tratament.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/27518
Appears in Collections:Proiecte Bilaterale

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Raport_2022_21.80013.8007.2B_Groppa_S_1.pdf858.37 kBAdobe PDFView/Open
Raport_2021_21.80013.8007.2B_Groppa_S.pdf2.87 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback