|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- Revista Farmaceutică a Moldovei
- Revista Farmaceutică a Moldovei 2024
- Revista Farmaceutică a Moldovei Vol. 53 Supliment 2024
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/28425
Title: | Caracteristica generală a speciei Stevia rebaudiana B. |
Other Titles: | General characteristics of the species Stevia rebaudiana B. |
Authors: | Topchin-Matei, Rodica Chișnicean, Lilia Ţiţei, Victor Znagovan, Alexandru |
Keywords: | Stevia rebaudiana B.;general characteristics;active principles;enhanced value potential |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova |
Citation: | TOPCHIN-MATEI, Rodica, CHIȘNICEAN, Lilia, ŢIŢEI, Victor, Znagovan, Alexandru. Caracteristica generală a speciei Stevia rebaudiana B. = General characteristics of the species Stevia rebaudiana B. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2024, vol.53, pp. 143-144. ISSN 1812-5077. |
Abstract: | INTRODUCERE. Stevia rebaudiana B. este o plantă perenă din fam. Asteraceae, originară din regiunile nordice
ale Americii de Sud, Paraguay și Brazilia, cu înălţimea de 80-120 cm, frunze lanceolate de cca 5 cm lungime
și 2 cm lăţime, plasate încrucișat, cu faţa una către cealaltă. Datorită calităţilor sale deosebite, specia Stevia
rebaudiana s-a răspândit rapid, atât pe continentul european, cât și cel asiatic. În Republica Moldova specia
Stevia rebaudiana B. a fost introdusă în anii 1990-1991 fiind înmulţită sau multiplicată prin două metode: generativă și vegetativă.
SCOPUL STUDIULUI. Descrierea generalizată a speciei Stevia rebaudiana B. pentru elucidarea importanţei și
valorificării ei în practica nutriţională și medicală.
MATERIAL ȘI METODE. Analiza de conţinut, rapoarte de caz, literatura de specialitate și consultarea bazei de
date PubMed, Google în vederea selectării indicilor supuși căutării, returnând rapoartele necorespunzătoare.
REZULTATE. Consultarea bazei de date PubMed a deschis accesul la 137 rapoarte de caz privind descrierea
generală, producerea și conţinutul de principii active și compuși hipocalorici specifici speciei Stevia reubadiana B.: 117 surse reprezintă studii ai principalilor compuși ai speciei Stevia reubadiana B., altele 20 de surse
se referă la studiul acţiunilor specifice, nenutriţionale și biologice ale compușilor speciei Stevia reubadiana B.
asociaţi cu alte substanţe și principii active [1]. Specia Stevia rebaudiana Bertoni atinge înălţimea de 65-75
cm, având 8-9 tulpini bine înfrunzite. Înflorește în august-septembrie, formând o inflorescenţă de tip capitul.
Fiecare capitul prezintă cinci flori mici, albe, uneori cu o margine roșie, în număr de 2 sau 6 pe o plantă, cu
formula florală: K15 C(5) A(5) G(2). Fructele achene, prevăzute cu 13 sau 15 ariste de tip papus, cu masa 0,7-
1,0 g/1000 de seminţe. Rădăcina este pivotantă, dar după prima secţionare devine fasciculară. Tulpina anuală
este ușor fragilă, bine ramificată, terminată într-o formaţiune de tip corimbic. În timpul primului ciclu de vegetaţie planta formează o singură tulpină și în medie 25 de ramuri laterale, pe care se dezvoltă ramuri terţiare
și cuaternare. Complexul de glicozide diterpenice în frunze (steviolbiozid, rebaudiosidele A, B, C, D) constituie
9,7-10,1% și a fost identificat în anul 1931 de către chimiștii francezi [2,3]. Un aport substanţial la studiul speciei
Stevia reubadiana B. în Republica Moldova revine cercetătorilor de la Grădina Botanică Naţională (Institut) „A.
Ciubotaru”, adaptând-o la condiţiile pedo-climatice locale.
CONCLUZII. Specia Stevia rebaudiana B., în baza particularităţilor sale generale, de cultivare și utilizare specifice a fost recunoscută și inclusă în lista plantelor cu potenţial nutriţional și valoric sporit. INTRODUCTION. Stevia rebaudiana B. is a perennial plant of the family Asteraceae, native to the northern regions of South America, Paraguay and Brazil. It is a perennial shrub plant with a height of 80-120cm, lanceolate
leaves about 5 cm long and 2 cm wide, placed crosswise, facing each other. Because of its special qualities,
Stevia rebaudiana has spread rapidly throughout Europe and Asia. In the Republic of Moldova, Stevia rebaudiana B. was introduced in 1990-1991 and propagated or multiplied by two methods: generative and vegetative.
THE AIM OF STUDY. To provide a general description of Stevia rebaudiana B. in order to elucidate its importance
in nutritional and medical practice.
MATERIAL AND METHODS. Content analysis, case reports, literature and consultation of SCOPUS, PubMed, Google databases in order to select the indexes subject to search, returning inappropriate reports.
RESULTS. A search of the PubMed database opened access to 137 case reports on the general description,
production and content of active principles and hypocaloric compounds specific to Stevia reubadiana B. species: 117 sources represent studies of the main compounds of Stevia reubadiana B. species, another 20 sources concern the study of specific, non-nutritional and biological actions of Stevia reubadiana B. species
compounds associated with other substances and active principles [1]. The species Stevia rebaudiana Bertoni
reaches a height of 65-75 cm, with 8-9 well-budded stems. It flowers in August-September, forming a flower
head-like inflorescence. Each flower head has five small, white flowers, sometimes with a red margin, 2 or 6 per
plant, with the floral formula: K15 C(5) A(5) G(2). Fruits achene, with 13 or 15 pappus-like aristae, with a mass of
0.7-1.0 g/1000 seeds. Root is pivoting, but after the first cutting the plant becomes fascicular. The annual stem
is slightly brittle, well branched, terminating in a corymb-like formation. During the first growing cycle the plant
forms a single stem and on average 25 lateral branches, on which tertiary and quaternary branches develop.
The diterpene glycoside complex in leaves (steviolbioside, rebaudiosides A, B, C, D) constitutes 9.7-10.1% and
was identified in 1931 by french chemists [2,3]. A substantial contribution to the study of Stevia reubadiana B.
in the Republic of Moldova is made by researchers from the National Botanical Garden (Institute) “A. Ciubotaru”,
adapting it to local soil and climatic conditions.
CONCLUSIONS. The species Stevia rebaudiana B., on the basis of its general characteristics, specific cultivation
and use, has been recognised and included in the list of plants with enhanced value potential. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Revista Farmaceutică a Moldovei |
URI: | http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/28425 |
ISSN: | 1812-5077 |
Appears in Collections: | Revista Farmaceutică a Moldovei Vol. 53 Supliment 2024
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|