USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/29323
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorLupașco Daniella-
dc.contributor.authorLupașco Iulianna-
dc.contributor.authorGolovatiuc Liudmila-
dc.contributor.authorGhelimici Tatiana-
dc.contributor.authorVengher Inna-
dc.date.accessioned2024-12-19T12:50:28Z-
dc.date.accessioned2024-12-21T22:50:16Z-
dc.date.available2024-12-19T12:50:28Z-
dc.date.available2024-12-21T22:50:16Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationLupașco Daniella; Lupașco Iulianna; Golovatiuc Liudmila; Ghelimici Tatiana; Vengher Inna. EVALUAREA STATUTULUI NUTRIȚIONAL A PACIENȚILOR CU BOALA HEPATICĂ CRONICĂ = ASSESSMENT OF THE NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS WITH CHRONIC LIVER DISEASE. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2024, vol. 11, Nr. 3, anexa 2, p. 294. ISSN 2345-1467.en_US
dc.identifier.issn2345-1467-
dc.identifier.urihttps://cercetare.usmf.md/sites/default/files/inline-files/MJHS_11_3_2024_anexa2__site.pdf-
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/29323-
dc.descriptionUniversitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldovaen_US
dc.description.abstractIntroducere. Evaluarea stării nutriționale (SN) prezintă etapa marcantă în procesul de diagnostic, tratament și prevenire a complicațiilor grave, a tuturor pacienților cu boli hepatice cronice (BHC) indiferent de vârstă și sex, ce cuprinde: antropometria, date clinice, biochimice și date privind aportul alimentar a pacientului. Scopul lucrării. Evaluarea nutrițională a pacienților cu boala hepatica steatozică metabolic asociată (BHSMA) din punct de vedere al aportului alimentar. Material și metode. Au fost evaluați 642 pacienți cu BHC, divizați în 5 loturi cu ajutorul chestionarului nutrițional autohton elaborat, care a inclus 38 de itemi, repartizați în 4 compartimente, inclusiv componența alimentației și cunoștințe cu referire la regimul alimentar. La toți pacienți a fost analizat volumul meselor, consumul zilnic și săptămânal a produselor de carne, lactate, panificație, ouă, fructe și legume, apă carbogazificată, sucuri etc. Rezultate. Au fost interogați cu ajutorul chestionarului autohton elaborat 81 de pacienți diagnosticați cu BHSMA din tre care femei 40 și bărbați 41.Vârsta medie a pacienților a fost de 52,19±1,39 cu un index de masa corporală (IMC) – 30,78±0,57 (obezitate de gr.I).Volumul meselor principale a fost mai mare comparativ cu alte loturi de cercetare, a fost evidențiat un consum zilnic mai accentuat a produselor de carne, lactate, fructe și legume, un consum săptămânal de ouă, un consum evidențiat de apă carbogazificată și de sucu ri, fiind respectiv de 5 și 2,5 ori mai mare versus alte loturi de cercetare. Concluzie. Analiza datelor obținute a permis identificarea caracterului nutrițional al pacienților cu BHSMA, care ulterior va permite medicilor specialiști și special iștilor în nutriție, oferirea propunerilor personalizate privind aportul adecvat de alimente și efectuarea unei corecții ulterioare individuale.ro_RO
dc.description.abstractIntroduction. The nutritional status (NS) evaluation presents the significant stage in the process of diagnosis, treatment and prevention of serious complications, of all patients with chronic liver diseases (CHD) regardless of age and sex, which includes anthropometry, clinical, biochemical data as well as patient’s food intake data. The aim. Nutritional evaluation of patients with metabolically associated steatotic liver disease (MASLD) in terms of food intake. Material and methods. 642 CHD patients, divided in 5 groups, were evaluated with the help of developed national nutritional questionnaire, which included 38 items, distributed in 4 compartments, including the food composition and knowledge with diet reference. In all patients, the volume of meals, daily and weekly consumption of meat, dairy products, bakery, eggs, fruits and vegetables, carbonated water, juices, etc. were analyzed. Results . There were questioned 81 patients with MASLD using the questionnaire, of which 40 women and 41 men. The average age of the patients was 52.19±1.39 with a body mass index (BMI) of 30.78± 0.57 (gr. I obesity). The main meals volume was higher compared to their research groups, a higher daily consumption of meat, dairy products, fruits and vegetables, a weekly consumption of eggs, and a higher consumption of carbonated water and juices were highlighted, being respectively 5 and 2.5 times higher versus another research lots. Conclusion. The obtained data analysis allowed the identification of the nutritional character of patients with MASLD, which will subsequently allow medical specialists and nutritionists to offer personalized recommendations regarding adequate food intake and to carry out an individual subsequent correction.en_US
dc.publisherInstituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofRevista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciencesen_US
dc.subjectNutritional assessmenten_US
dc.subjectfood questionnaireen_US
dc.subjectmetabolic dysfunction-associated steatotic liver diseaseen_US
dc.titleEVALUAREA STATUTULUI NUTRIȚIONAL A PACIENȚILOR CU BOALA HEPATICĂ CRONICĂro_RO
dc.title.alternativeASSESSMENT OF THE NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS WITH CHRONIC LIVER DISEASEen_US
dc.typeOtheren_US
Appears in Collections:Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2024 Vol. 11, Issue 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MJHS_3_2024_A2_294.pdf213.89 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback