USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/30704
Title: Aspecte nutriționale în dermatologie
Other Titles: Nutritional aspects in dermatology
Authors: Mihu, E.
Beţiu, Mircea
Issue Date: 2024
Publisher: Asociaţia Economie, Management şi Psihologie în Medicină “Constantin Ețco”
Citation: MIHU, E. and Mircea BEŢIU. Aspecte nutriționale în dermatologie = Nutritional aspects in dermatology. In: Congresul național de dermatologie cu participare internațională, ediția a VI-a, 4-5 iulie 2024, Chișinău, Republica Moldova. Culegere de rezumate. 2024, p. 44-45. ISSN 1729-8687.
Abstract: Introducere Dermatologia nutrițională este un domeniu emergent care explorează relația complexă dintre nutriție și sănătatea pielii. Scopul studiului a fost de a determina rolul obiceiurilor alimentare nesănătoase și impactul acestora asupra pielii și dezvoltării bolilor de piele, precum și de a descrie efectele benefice ale obiceiurilor alimentare sănătoase asupra prevenirii bolilor dermatologice. Materiale și metode Review-ul literaturii a fost elaborat pe baza analizei informațiilor științifice de specialitate contemporane, publicate în perioada 2018-2023. Sursele utilizate au inclus baze de date precum PubMed, NICB, Z-library, Medscape și Mendeley. Cuvintele-cheie aplicate au fost: „boli”, „piele”, „alimente”, „rol”, „mecanism”, „nutrienți”, „relație” și „dietă”, care au fost combinate între ele pentru a obține cele mai relevante rezultate. Rezultate Numeroase studii au demonstrat o asociere pozitivă între alimentația necorespunzătoare și agravarea bolilor de piele prin menținerea inflamației sistemice și locale în leziunile dermatologice, prin intermediul Il-6 și TNF-α. În condiţii de stres inflamator cronic, virusul herpetic se activează și induce apariţia recurenţelor cutanate. Prin producția crescută de TNF-α, are loc expansiunea celulelor T-helper 17, ceea ce duce la creșterea producției de IL-17A, participând la patogeneza psoriazisului.Un consum excesiv de cereale și lapte de soia bogate în fitați și fosfați organici pot afecta integritatea enterocitelor, cu dezvoltarea maladiei inflamatorii intestinale, care va avea ca rezultat pierderi importante de minerale (Zn și Fe) și dezvoltarea chielitei angulare și a acrodermitei enteropatice, a vitaminelor (A, B, C, niacina etc.) cu dezvoltarea pellagrei și a scorbutului, precum și a altor nutrienți importanți pentru menținerea integrității pielii. Concluzii Legătura dintre nutriție și sănătatea pielii este incontestabilă. O dietă bine echilibrată și bogată în nutrienți oferă elementele de bază necesare pentru structura, funcționarea și rezistența pielii. Astfel, adoptând obiceiuri alimentare sănătoase, indivizii pot contribui în mod proactiv la sănătatea și aspectul pielii lor.
Introduction Nutritional dermatology is an emerging field that explores the complex relationship between nutrition and skin health. The purpose of the study was to determine the role of unhealthy dietary habits and their impact on the skin and the development of skin diseases, as well as to describe the beneficial effects of healthy dietary habits on skin disease prevention. Materials and methods The literature review was developed based on the analysis of contemporary specialized scientific information, which was published in the period 2018-2023, using the databases PubMed, NICB, Z-library, Medscape, Mendeley applying the keywords: „diseases”, „skin’, „foods”, „role”, „mechanism”, „nutrients”, „relationship”, „diet”, which were combined with each other. Results Numerous studies have demonstrated a positive association between poor nutrition and the aggravation of skin diseases by maintaining systemic and local inflammation in dermatological lesions via Il-6 and TNF-α. In conditions of chronic inflammatory stress, the herpes virus is activated and induces the appearance of skin recurrences. Through the increased production of TNF-α, it has lc the expansion of T-helper cells 17, which leads to the increased production of IL-17A, participating in the pathogenesis of psoriasis. An excessive consumption of cereals and soy milk rich in phytates and organic phosphates can affect the integrity of enterocytes with the development of inflammatory bowel disease, which will result in important losses of minerals (Zn and Fe) with the development of angular cheilitis and enteropathic acrodermatitis, of vitamins (A, B, C, niacin, etc.) with the development of pellagra and scurvy , as well as other important nutrients in maintaining the integrity of the skin. Conclusions The link between nutrition and skin health is undeniable. A well-balanced, nutrient-dense diet provides the building blocks needed for skin structure, function, and resilience. Thus, by adopting healthy eating habits, individuals can proactively contribute to the health and appearance of their skin.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Congresul Național de Dermatologie cu participare internațională Ediția a VI-a, 4-5 iulie 2024, Chișinău, Republica Moldova = Public Health, Economy and Management in Medicine: The VIth National Congress of Dermatology with international participation, 4-5 july 2024, Chișinău, Republic of Moldova
URI: https://revistaspemm.md/supliment-congresul-vi-national-de-dermatologie-cu-participare-internationala/
https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/30704
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 3(100) / 2024

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Aspecte_nutritionale_in_dermatologie.pdf82.48 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback