|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină 2024
- Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 3(100) / 2024
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/30704
Title: | Aspecte nutriționale în dermatologie |
Other Titles: | Nutritional aspects in dermatology |
Authors: | Mihu, E. Beţiu, Mircea |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Asociaţia Economie, Management şi Psihologie în Medicină “Constantin Ețco” |
Citation: | MIHU, E. and Mircea BEŢIU. Aspecte nutriționale în dermatologie = Nutritional aspects in dermatology. In: Congresul național de dermatologie cu participare internațională, ediția a VI-a, 4-5 iulie 2024, Chișinău, Republica Moldova. Culegere de rezumate. 2024, p. 44-45. ISSN 1729-8687. |
Abstract: | Introducere
Dermatologia nutrițională este un domeniu emergent care explorează relația complexă dintre nutriție
și sănătatea pielii.
Scopul studiului a fost de a determina rolul obiceiurilor alimentare nesănătoase și impactul acestora
asupra pielii și dezvoltării bolilor de piele, precum și de a descrie efectele benefice ale obiceiurilor alimentare
sănătoase asupra prevenirii bolilor dermatologice.
Materiale și metode
Review-ul literaturii a fost elaborat pe baza analizei informațiilor științifice de specialitate contemporane, publicate în perioada 2018-2023. Sursele utilizate au inclus baze de date precum PubMed,
NICB, Z-library, Medscape și Mendeley. Cuvintele-cheie aplicate au fost: „boli”, „piele”, „alimente”, „rol”,
„mecanism”, „nutrienți”, „relație” și „dietă”, care au fost combinate între ele pentru a obține cele mai relevante rezultate.
Rezultate
Numeroase studii au demonstrat o asociere pozitivă între alimentația necorespunzătoare și agravarea bolilor de piele prin menținerea inflamației sistemice și locale în leziunile dermatologice, prin
intermediul Il-6 și TNF-α. În condiţii de stres inflamator cronic, virusul herpetic se activează și induce
apariţia recurenţelor cutanate. Prin producția crescută de TNF-α, are loc expansiunea celulelor T-helper
17, ceea ce duce la creșterea producției de IL-17A, participând la patogeneza psoriazisului.Un consum
excesiv de cereale și lapte de soia bogate în fitați și fosfați organici pot afecta integritatea enterocitelor, cu dezvoltarea maladiei inflamatorii intestinale, care va avea ca rezultat pierderi importante de
minerale (Zn și Fe) și dezvoltarea chielitei angulare și a acrodermitei enteropatice, a vitaminelor (A, B,
C, niacina etc.) cu dezvoltarea pellagrei și a scorbutului, precum și a altor nutrienți importanți pentru
menținerea integrității pielii.
Concluzii
Legătura dintre nutriție și sănătatea pielii este incontestabilă. O dietă bine echilibrată și bogată în
nutrienți oferă elementele de bază necesare pentru structura, funcționarea și rezistența pielii. Astfel, adoptând obiceiuri alimentare sănătoase, indivizii pot contribui în mod proactiv la sănătatea și aspectul
pielii lor. Introduction
Nutritional dermatology is an emerging field that explores the complex relationship between nutrition
and skin health.
The purpose of the study was to determine the role of unhealthy dietary habits and their impact on
the skin and the development of skin diseases, as well as to describe the beneficial effects of healthy dietary
habits on skin disease prevention.
Materials and methods
The literature review was developed based on the analysis of contemporary specialized scientific
information, which was published in the period 2018-2023, using the databases PubMed, NICB, Z-library,
Medscape, Mendeley applying the keywords: „diseases”, „skin’, „foods”, „role”, „mechanism”, „nutrients”, „relationship”, „diet”, which were combined with each other.
Results
Numerous studies have demonstrated a positive association between poor nutrition and the aggravation
of skin diseases by maintaining systemic and local inflammation in dermatological lesions via Il-6 and TNF-α.
In conditions of chronic inflammatory stress, the herpes virus is activated and induces the appearance of skin
recurrences. Through the increased production of TNF-α, it has lc the expansion of T-helper cells 17, which leads
to the increased production of IL-17A, participating in the pathogenesis of psoriasis. An excessive consumption
of cereals and soy milk rich in phytates and organic phosphates can affect the integrity of enterocytes with the
development of inflammatory bowel disease, which will result in important losses of minerals (Zn and Fe) with
the development of angular cheilitis and enteropathic acrodermatitis, of vitamins (A, B, C, niacin, etc.) with the
development of pellagra and scurvy , as well as other important nutrients in maintaining the integrity of the skin.
Conclusions
The link between nutrition and skin health is undeniable. A well-balanced, nutrient-dense diet provides
the building blocks needed for skin structure, function, and resilience. Thus, by adopting healthy eating
habits, individuals can proactively contribute to the health and appearance of their skin. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Congresul Național de Dermatologie cu participare internațională Ediția a VI-a, 4-5 iulie 2024, Chișinău, Republica Moldova = Public Health, Economy and Management in Medicine: The VIth National Congress of Dermatology with international participation, 4-5 july 2024, Chișinău, Republic of Moldova |
URI: | https://revistaspemm.md/supliment-congresul-vi-national-de-dermatologie-cu-participare-internationala/ https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/30704 |
ISSN: | 1729-8687 |
Appears in Collections: | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 3(100) / 2024
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|