|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- One Health & Risk Management
- One Health & Risk Management 2025
- One Health & Risk Management Vol. 6, No. 2, 2025
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/30723
Title: | The knowledge, attitude and practices of pregnant women in preventing iron deficiency anemia in Georgia |
Other Titles: | Cunostintele, atitudinile si practicile femeilor însărcinate în prevenirea anemiei feriprive în Georgia |
Authors: | Verulava, Tengiz |
Keywords: | Iron deficiency anemia (IDA);iron supplements;prevention;Georgia |
Issue Date: | 2025 |
Publisher: | Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova |
Citation: | VERULAVA, Tengiz. The knowledge, attitude and practices of pregnant women in preventing iron deficiency anemia in Georgia. One Health & Risk Management. 2025, vol. 6, no. 1, pp. 18-32. ISSN 2587-3466. DOI: https://doi.org/10.38045/ohrm.2025.2.02 |
Abstract: | Anemia in pregnancy is a serious global health challenge, affecting, especially developing countries.
A qualitative research method was used to survey pregnant women with iron deficiency anemia
(IDA) and physicians through in-depth interviews. The target sample consisted of 9 gynecologists
and 26 pregnant women, selected through purposive sampling from three maternity hospitals in
Tbilisi (Georgia).
The majority of pregnant women (n=22; 84.6%) knew IDA and correctly identified its symptoms.
However, despite high awareness, most lacked adequate knowledge about the causes and risk
factors of IDA.While pregnant women were aware of healthy eating practices, they did not follow a
proper diet. Relevant obstacles to adopting a healthy eating pattern included limited financial access to food as well as cultural and religious barriers. Although the respondents had some knowledge about iron-rich foods, they were generally unaware of the need to take iron supplements for
prevention. The majority of pregnant women (n=21; 80.8%) received little information about anemia
from their family physicians, indicating the limited role of family doctors in preventing IDA during
pregnancу.
Although pregnant women have knowledge and positive attitudes regarding the prevention of IDA,
the practice is unsatisfactory. The results indicate a weak link between knowledge about IDA prevention and healthy behavior, which is a major contributing factor to the prevalence of anemia. To
solve the problem, it is necessary to encourage proper counseling on nutrition for pregnant women
during antenatal care, with a key role played by family doctors. Raising awareness of the problem
among women of reproductive age and adolescent girls should also be promoted. Anemia în timpul sarcinii reprezintă o provocare serioasă pentru sänätatea globală, afectând, în special, ţările în curs de dezvoltare.
A fost utilizată o metodă de cercetare calitativă pentru a chestiona gravidele cu anemie feriprivä
(AF) şi medicii prin intermediul unor interviuri aprofundate. Lotul țintă l-au constituit nouă ginecologi
şi 26 gravide, selectaţi prin eşantionare intenţionată din cadrul a trei maternitäți din Tbilisi (Georgia).
Rezultate
Concluzii
Majoritatea gravidelor (84,6%) aveau cunoştinţe despre AF şi identificau corect simptomele acesteia. Totuşi, în pofida nivelului ridicat de conştientizare, majoritatea nu dețineau informații adecvate
despre cauzele şi factorii de risc ai AF. Deşi gravidele erau conştiente de practicile alimentației sänătoase, acestea nu respectau o dietă corespunzătoare. Obstacolele relevante în adoptarea unui
mod sänätos de alimentație îl constituiau accesul financiar limitat la alimente sänătoase, precum
şi barierele de ordin cultural şi religios. Deşi respondentele deţineau unele cunoştințe despre alimentele bogate în fier, majoritatea nu erau conştiente de necesitatea administrärii suplimentelor de fier pentru prevenire. Majoritatea femeilor gravide (80,8%) au primit puține informații despre
anemie din partea medicilor de familie, indicând un rol limitat al medicilor de familie în prevenirea
AF în timpul sarcinii.
Deşi gravidele au cunoştinţe şi atitudini positive vizând prevenirea AF, situaţia în domeniu nu este
satisfăcătoare. Rezultatele indică faptul că există o legăturä slabä între cunoştințele despre prevenirea AF vs comportamentul sănătos, ceea ce reprezintă un factor determinant în prevalenţa
anemiei. Pentru rezolvarea acestei probleme, este necesar sä fie încurajată consilierea adecvată
privind alimentaţia femeilor gravide în timpul îngrijirii prenatale, în care un rol decisiv îl joacă medicii
de familie. Ar trebui, de asemenea, să fie promovată conştientizarea problemei în rândul femeilor de
vârstä reproductivă şi al fetelor adolescente. |
metadata.dc.relation.ispartof: | One Health & Risk Management |
URI: | https://doi.org/10.38045/ohrm.2025.2.02 https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/30723 |
ISSN: | 2587-3466 |
Appears in Collections: | One Health & Risk Management Vol. 6, No. 2, 2025
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|