|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 5. FACULTATEA DE FARMACIE / FACULTY OF PHARMACY
- Catedra de farmacie socială „Vasile Procopişin”
- MATERIALE ALE CONFERINȚELOR ȘTIINȚIFICE
- Conferinta științifică cu participare internațională ”Farmacia etică: istorie, realităţi şi perspective”: Dedicată memoriei Vasile Procopişin - Patriarhul farmaciei Moldave, doctor habilitat în ştiinţe farmaceutice, profesor universitar şi Nadejda Ciobanu, doctor în ştiinţe farmaceutice, conferenţiar universitar, Chișinău 19-21 aprilie 2018
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/30797
Title: | Bacteriile – producenți de compuși chimici utili în biotehnologii in vitro |
Other Titles: | Bacteria – producers of useful chemical compounds by in vitro biotechnologies |
Authors: | Munteanu, Alexandrina Calalb, Tatiana |
Keywords: | bacteria;in vitro biotechnology;metabolites |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova |
Citation: | MUNTEANU, Alexandrina și Tatiana CALALB. Bacteriile – producenți de compuși chimici utili în biotehnologii in vitro = Bacteria – producers of useful chemical compounds by in vitro biotechnologies. In: Farmacia etică: istorie, realităţi şi perspective: dedicată memoriei Vasile Procopişin - Patriarhul farmaciei Moldave, doctor habilitat în ştiinţe farmaceutice, profesor universitar şi Nadejda Ciobanu, doctor în ştiinţe farmaceutice, conferenţiar universitar, 19-21 aprilie 2018, Chișinău. Chișinău, 2018, pp. 197-199. ISBN 978-9975-3159-5-1. |
Abstract: | Introducere. În era biotehnologiilor moderne in vitro nomenclatorul
agenților biologici în calitate de producenți se extinde și primul loc rivine
bacteriilor. Pentru satisfacerea necesităților industriilor farmaceutice și
alimentare în metaboliți naturali se creează tulpini noi de bacterii
biotrasformate cu linii biotehnologice.
Scopul. Evaluarea bacteriilor în calitate de producenți in vitro în farmacie,
alimentație, ecologie şi mineralogie.
Rezultate. În natura sunt cca 100000 specii de microorganisme
procariote (bacterii) şi eucariote (drojdii, mucegaiuri). Datele biochimice
demostrează caracterul asemănător al cailor metabolice centrale la toate
formele de viață. Dar bacteriile au și căi metabolice unice: fixarea azotului
atmosferic, respirația anerobă, sinteza anumitor antibiotice, fotosinteza
anoxigenică. Ele au o evoluție pe orizontală, responsabilă de variabilitatea
genetică şi plasticitatea metabolică la mediu variabil, ca strategie de
supravețuire mediată de plasmide, care la rândul lor pot conferi proprietăți
noi. Plasmidele cu caracter conjugon, transferate interspecific şi intergeneric,
asigură un flux genetic, pierzând sau câştigând însușiri noi, proces controlat
cromosomal în variabilitatea genetică. Aceasta stă la baza transgenezei
bacteriene în crearea genotipurilor cu însușiri noi pentru obținerea
compușilor utili. La stabilirea perioadei optime de recoltare a metaboliților se
ține cont de faza curbei de creștere bacteriene (lag, crestere logaritmică,
stationară și declin). Metabolitii primari, esențiali pentru bacterii (enzime,
aminoacizi, acizi organici) – sintetizați în faza log, iar cei secundari, neesențiali
(vitamine, antibiotice, alcooli) – în stationară. În biotehnologii sunt solicitate
tulpini ale genurilor: Bacillus, Streptomyces – antibiotice; Escherichia,
Enterobacter, Propionibacterium, Micrococcus, Brevibacterium, Lactobacillus,
Lactococcus, Bifidobacterium, Gluconobacter, Xanthomonas, Acetobacter –
proteine, aminoacizi, enzime, anticorpi, interefroni; Bacillus, Pseudomonas,
Achromobacter, Arthrobacter, Brevibacterium, Corynebactwerium, Pseudomonas, Micrococcus, Nocardia, Alcaligenes, Spirillum, Bacillus, Vibrio –
biosurfactanți în emulsifiere, solubilizare (bioremedierea țițeiului),
degradarea hidrocarburilor și decontaminarea solurilor poluate; Thiobacillus,
Leptospirillum, Sulfolobus – procedee de eliberare a metalelor de interes;
Lactobacillus – panificație; Azotobacter, Klebsiella, Acetobacter, Leuconostoc –
biopolimeri în alimentație; Propionibacterium – arome alimentare.
Concluzii. Bacteriile sunt producenți in vitro de perspectivă (manipulabil
genetic, creștere rapidă, productivitate) pentru bioindustriile moderne. Introduction: In the modern biotechnology in vitro era the nomenclature
of biological agents as producers is expanding and the first place belongs to
bacteria. To satisfy the increasing needs of pharmaceutical and food
industries in primary and secondary metabolites the new strains of
biotransformed bacteria with biotechnological lines transgenic bacteria there
are being created.
The purpose: The evaluation of bacteria taxa as producers in vitro in
pharmacy, nutrition, ecology, and mineralogy.
Results: Today, in the nature there are about 100.000 species of
prokaryotic microorganisms (bacteria) and eukaryotic (yeasts, moulds).
Biochemical data has demonstrated the similarity of central metabolic
pathways for all life forms. Nevertheless, the bacteria also have unique
metabolic pathways in the living world: fixation of atmospheric nitrogen,
anaerobic respiration, synthesis of some antibiotics, anoxigenic
photosynthesis. The bacteria has a horizontally evolution, responsible for
genetic variability and metabolic plasticity to variable environment as a
plasmid-mediated survival strategy, which in turn can confer new properties.
Plasmids with conjugon characteristic, transferred interspecifically and intergenerically, provide a genetic flow through which new properties are lost
and gained continuously. This was the basis for bacterial transgenesis to
create new genotypes with new properties for obtaining useful compounds.
To establish optimal periods for harvesting metabolites in the
biotechnological process, it is important to know the growing curve of
bacteria (lag, logarithmic, stationary and decline). Primary metabolites,
essential for bacteria (enzymes, amino acids, and organic acids) are
synthesized in the log phase, and secondary, non-essential (vitamins,
antibiotics, and alcohols) – in the stationary. The most used strains in
biotechnology are: Bacillus, Streptomyces – antibiotics; Escherichia,
Enterobacter, Propionibacterium, Micrococcus, Brevibacterium, Lactobacillus,
Lactococcus, Bifidobacterium, Gluconobacter, Xanthomonas, Acetobacter,
Corynebacterium – proteins, amino acids, enzymes, antibodies, interefrons;
Bacillus, Pseudomonas, Achromobacter, Arthrobacter, Brevibacterium,
Corynebactwerium, Micrococcus, Nocardia, Alcaligenes, Spirillum, Vibrio –
biosurfactants for emulsion, solubilization (bioremediation of crude oils),
hydrocarbon degradation and decontamination of polluted soils; Thiobacillus,
Leptospirillum, Sulfolobus – involved in metal release processes; Lactobacillus
– bakery; Azotobacter, Klebsiella, Acetobacter, Leuconostoc – food
biopolymers; Propionibacterium – alimenthary flavors.
Conclusions: Bacteria are the perspective producers in vitro (genetically
manipulated, rapid growth, productivity) for modern bioindustries. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Conferinţa ştiinţifică cu participare internaţională "Farmacia etică: istorie, realităţi şi perspective": dedicată memoriei Vasile Procopişin - Patriarhul farmaciei Moldave, doctor habilitat în ştiinţe farmaceutice, profesor universitar şi Nadejda Ciobanu, doctor în ştiinţe farmaceutice, conferenţiar universitar, Chişinău 19-21 aprilie 2018 |
URI: | https://ibn.idsi.md/vizualizare_articol/124826 https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/30797 |
ISBN: | 978-9975-3159-5-1 |
Appears in Collections: | Conferinta științifică cu participare internațională ”Farmacia etică: istorie, realităţi şi perspective”: Dedicată memoriei Vasile Procopişin - Patriarhul farmaciei Moldave, doctor habilitat în ştiinţe farmaceutice, profesor universitar şi Nadejda Ciobanu, doctor în ştiinţe farmaceutice, conferenţiar universitar, Chișinău 19-21 aprilie 2018
|
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|