|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- MATERIALE ALE CONFERINȚELOR ȘTIINȚIFICE
- Microbiologia modernă – provocări și perspective. Conferința Științifică Națională, 6 -7 iunie 2025, Chișinău, Republica Moldova
- Conferința Științifică Națională “Microbiologia modernă – provocări și perspective”, 6 -7 iunie 2025, Chișinău, Republica Moldova
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/31053
Title: | Efectul antimicrobian al fructelor de pădure asupra bacteriilor implicate în toxiinfecțiile alimentare |
Authors: | Mungiu, Greta Cojocari, Daniela |
Keywords: | activitate antimicrobiană;pulbere;fructe de pădure;toxiinfecții alimentare |
Issue Date: | 2025 |
Publisher: | Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, AO Institutul de Microbiologie Clinică şi Maladii Infecțioase, Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova |
Citation: | MUNGIU, Greta și Daniela COJOCARI. Efectul antimicrobian al fructelor de pădure asupra bacteriilor implicate în toxiinfecțiile alimentare. In: Microbiologia modernă – provocări și perspective. Conferința Științifică Națională, 6-7 iunie 2025. Chișinău, 2025, pp. 18-19. |
Abstract: | Introducere
Rezistența la antimicrobiene a devenit o problemă majoră de
sănătate publică la nivel mondial, cu estimări care prevăd 10
milioane de decese anual până în 2050. O amenințare semnificativă
la adresa calității alimentelor o constituie contaminarea acestora cu
agenți patogeni bacterieni, cum ar fi Salmonella spp., Enterobacter
spp., Escherichia spp., Staphylococcus spp., Pseudomonas spp. și
Clostridium spp. Acești agenți microbieni de origine alimentară sunt
responsabili pentru o mare parte din bolile infecțioase, având efecte
devastatoare asupra sănătății umane și a economiei. În ultimii ani,
datorită răspândirii rapide a rezistenței la antimicrobiene, interesul
pentru conservanții naturali a crescut semnificativ, ducând la
dezvoltarea fenomenului global cunoscut sub denumirea de
„întoarcerea la natură”. Scopul acestui studiu este de a evalua
activitatea antimicrobiană a pulberilor de fructe de pădure, în
vederea posibilității utilizării acestora ca aditivi și conservanți
alimentari.
Material și metode
Activitatea antimicrobiană a pulberilor de tescovină de struguri,
cătină, măceș și păducel a fost evaluată împotriva bacteriilor Grampozitive
(Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus cereus ATCC 6633, Enterococcus faecalis ATCC 29212) și bacteriilor Gram-negative
(Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella Enteritidis ATCC 13076,
Enterobacter cloacae ATCC BAA 1143).
Rezultate
Testarea efectului antimicrobian, a evidențiat că toate pulberile au
avut efecte atât asupra bacteriilor Gram-pozitive cât și a celor Gramnegative.
Pulberile de cătină și măceș au prezentat un efect
antimicrobian mai pronunțat comparativ cu cele de tescovină din
struguri și păducel. Cea mai mare activitate antimicrobiană a fost
înregistrată de pulberile de cătină, care au avut un diametru al zonei
de inhibiție de 22,2±0,2 mm pentru S. aureus, 20,3±0,1 mm pentru B.
cereus și 19,0±0,1 mm pentru E. faecalis. Pulberile de măceș au
demonstrat o zonă de inhibiție maximă de 16,0±0,1 mm pentru S.
aureus și E. faecalis. În ceea ce privește bacteriile Gram-negative,
activitatea pulberilor a fost mai redusă. Pulberile de cătină au
demonstrat o zonă de inhibiție de 18,2±0,2 mm pentru E. coli și S.
Enteritidis, respect-tiv 17,1±0,1 mm pentru E. cloacae. Activitatea
pulberilor de măceș a fost mai scăzută, cu o zonă de inhibiție de
10,0±0,2 mm pentru E. coli, respectiv 9,0±0,1 mm pentru S.
Enteritidis și E. cloacae. Activitatea pulberilor de tescovină din
struguri și pădu-cel a fost mai scăzută, cu diametrul maxim de
inhibiție pentru tulpinile Gram-pozitive de 11 ± 0,2 mm și pentru
tulpinile Gram-negative de 9 ± 0,1 mm.
Concluzii
Pulberile din fructe de pădure pot fi utilizate în industria alimentară,
pentru a preveni creșterea agenților patogeni și a microorganismelor
de alterare și pentru a crește durata de valabilitate și stabilitatea
produsului. Aceste produse naturale oferă o alternativă convingătoare
la metodele tradiționale de conservare și la utilizarea
conservanților și aditivilor chimici. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Conferința Științifică Națională “Microbiologia modernă – provocări și perspective”, 6-7 iunie 2025, Chișinău, Republica Moldova |
URI: | https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/31053 |
Appears in Collections: | Conferința Științifică Națională “Microbiologia modernă – provocări și perspective”, 6 -7 iunie 2025, Chișinău, Republica Moldova
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|