|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- MATERIALE ALE CONFERINȚELOR ȘTIINȚIFICE
- Microbiologia modernă – provocări și perspective. Conferința Științifică Națională, 6 -7 iunie 2025, Chișinău, Republica Moldova
- Conferința Științifică Națională “Microbiologia modernă – provocări și perspective”, 6 -7 iunie 2025, Chișinău, Republica Moldova
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/31054
Title: | Evaluarea activității antimicrobiene a unor extracte din plante |
Authors: | Petre, Adriana Bălan, Greta |
Keywords: | extracte;dud negru;salvie;activitate antimicrobiană;rezistența la antimicrobiene |
Issue Date: | 2025 |
Publisher: | Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, AO Institutul de Microbiologie Clinică şi Maladii Infecțioase, Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova |
Citation: | PETRE, Adriana și Greta BĂLAN. Evaluarea activității antimicrobiene a unor extracte din plante. In: Microbiologia modernă – provocări și perspective. Conferința Științifică Națională, 6-7 iunie 2025. Chișinău, 2025, pp. 20-21. |
Abstract: | Introducere
Bolile infecțioase continuă să reprezinte o problemă majoră de
sănătate publică, contribuind cu 41% la povara globală a bolii,
măsurată în ani de viață ajustați pentru dizabilitate. Una dintre
principalele cauze ale acestei probleme este rezistența dobândită a
bacteriilor la antibiotice, ceea ce transformă rezistența
antimicrobiană într-o amenințare gravă la adresa sănătății publice
globale, manifestată nu doar prin epidemii, ci și prin pandemii. În
acest context, interesul pentru compușii bioactivi extrași din plante a
crescut considerabil, deoarece aceștia pot reprezenta o sursă
promițătoare de agenți antibacterieni și antifungici. Activitatea
antimicrobiană a plantelor este atribuită capacității acestora de a
sintetiza metaboliți secundari cu structuri complexe, care exercită
efecte antimicrobiene puternice. Scopul acestui studiu este de a
evalua activitatea antimicrobiană a extractelor de salvie și dud negru,
în vederea posibilității utilizării acestora ca aditivi și conservanți
alimentari. Material și metode
Extractele din plante au fost obținute prin procedura de extragere
simplă cu soluție hidroetanolică, în condiții de agitare continuă.
Alcoolul a fost evaporat din extractele de plante utilizând un Heidolph Rotavapor, la temperatura de 40°C și presiunea de 175
mbar. Activitatea antimicrobiană a extractelor din dud negru și salvie
a fost evaluată împotriva bacteriilor Gram-pozitive (Staphylococcus
aureus ATCC 25923, Bacillus cereus ATCC) și bacteriilor Gramnegative
(Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella Enteritidis ATCC
13076). Concentrația minimă inhibitorie și concentrația minimă
bactericidă a extracttelor a fost determinată prin metoda diluțiilor
succesive conform recomandărilor standardului CLSI (Clinical and
Laboratory Standards Institute). Toate testările au fost efectuate în
trei repetiții.
Rezultate
Concentrația minimă inhibitorie (CMI) și concentrația minimă
bactericidă (CMB) ale extractelor împotriva celor patru specii
bacteriene au variat între 6,0 și 48,0 mg/ml. Extractul de salvie a
demonstrat cea mai mare activitate împotriva Bacillus cereus, cu
valori ale CMI și CMB de 6,0 mg/ml. Pentru Staphylococcus aureus,
CMI a fost de 12,0 mg/ml, iar CMB de 48,0 mg/ml. În cazul
Escherichia coli și Salmonella Enteritidis, extractul de salvie a
prezentat valori ale CMI și CMB de 24,0; 24,0 mg/ml, respectiv 12,0;
24,0 mg/ml. Pe de altă parte, extractul de dud nu a demonstrat efect
bactericid sau bacteriostatic asupra Staphylococcus aureus și
Escherichia coli la o concentrație de 48,0 mg/ml. Pentru Bacillus
cereus și Salmonella Enteritidis, valorile CMI și CMB ale extractului de
dud au fost de 12,0; 24,0 mg/ml, respectiv 6,0; 6,0 mg/ml.
Concluzii
Studiul realizat evidențiază o soluție eficientă în combaterea
rezistenței la antimicrobiene prin utilizarea extractelor naturale din
plante. Cele două extracte analizate au demonstrat activitate
antimicrobiană, ceea ce le conferă potențialul de utilizare ca aditivi și
conservanți alimentari, contribuind la controlul populațiilor
microbiene și la protejarea sănătății umane și animale. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Conferința Științifică Națională “Microbiologia modernă – provocări și perspective”, 6-7 iunie 2025, Chișinău, Republica Moldova |
URI: | https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/31054 |
Appears in Collections: | Conferința Științifică Națională “Microbiologia modernă – provocări și perspective”, 6 -7 iunie 2025, Chișinău, Republica Moldova
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|