|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- MATERIALE ALE CONFERINȚELOR ȘTIINȚIFICE
- Microbiologia modernă – provocări și perspective. Conferința Științifică Națională, 6 -7 iunie 2025, Chișinău, Republica Moldova
- Conferința Științifică Națională “Microbiologia modernă – provocări și perspective”, 6 -7 iunie 2025, Chișinău, Republica Moldova
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/31076
Title: | Particularitățile alimentației pe perioada sarcinii |
Authors: | Ceban, Vlada |
Keywords: | sarcină;obiceiuri alimentare;nutriție maternă |
Issue Date: | 2025 |
Publisher: | Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, AO Institutul de Microbiologie Clinică şi Maladii Infecțioase, Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova |
Citation: | CEBAN, Vlada. Particularitățile alimentației pe perioada sarcinii. In: Microbiologia modernă – provocări și perspective. Conferința Științifică Națională, 6-7 iunie 2025. Chișinău, 2025, pp. 74-75. |
Abstract: | Introducere
Nutriția maternă este o componentă crucială a unei sarcini
sănătoase, care ar trebui subliniată în timpul consultațiilor prenatale.
Nutriția optimă este esențială pentru creșterea și dezvoltarea fătului
și poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății mamei și a
sugarului. Sarcina este adesea denumită un „moment de învățare” în
care femeile sunt motivate să facă schimbări comportamentale
pozitive legate de sănătatea și bunăstarea lor. Scopul studiului a fost
de a analiza particularitățile alimentației femeilor însărcinate,
identificând obiceiurile alimentare, frecvența meselor și preferințele
alimentare pe parcursul sarcinii, în vederea evidențierii posibilelor
influențe asupra sănătății mamei și fătului.
Material și metode
Studiul a fost realizat prin aplicarea unui chestionar compus din 41
de întrebări, la care au răspuns 72 de femei. Acesta a fost structurat
în patru secțiuni: date generale, alimentația în timpul sarcinii,
programul meselor și frecvența consumului de alimente. Datele au
fost analizate în perioada martie-mai 2025.
Resultate
La chestionar au participat 72 de femei, dintre care 70,8% au fost
însărcinate în ultimii 5 ani, iar 29,2% sunt însărcinate în prezent.
Majoritatea covărșitoare a respondentelor (91,7%) urmau o dietă
mixtă, care include atât carne, cât și pește. În ceea ce privește
frecvența meselor zilnice, 61,1% consumau trei mese principale. În
timpul sarcinii, 43,1% dintre femei nu au făcut nicio modificare în
alimentație. Totuși, 31,9% au eliminat mai multe alimente
nesănătoase, iar 16,7% au introdus din proprie inițiativă mai multe
alimente sănătoase în dieta zilnică. Suplimentele alimentare au fost
consumate zilnic de 44,4% dintre femei, 23,6% considerau că nu au
nevoie de ele, iar 20,8% le administrau doar ocazional. Programul
meselor era relativ constant: micul dejun între orele 7:00-9:00,
prânzul între 12:00-14:00, iar cina între 18:00-20:00. Consumul de
legume și fructe era frecvent, 90,3% dintre femei consumau legume
proaspete zilnic sau de 3-4 ori pe săptămână, iar 88,9% consumau
fructe cu aceeași regularitate. Carnea era consumată de 47,2% de 3-
4 ori pe săptămână, 26,4% doar o dată pe săptămână, iar 6,9% nu
consumau deloc. Produsele făinoase erau prezente zilnic în
alimentația a 59,7% dintre respondente, iar consumul de cafea sau
ceai era prezent zilnic în 77,8% din cazuri. Fast-food-ul era consumat
ocazional, o dată pe lună, de 63,9% dintre femei. Alcoolul era evitat
complet de 76,4%, iar 16,7% au declarat că îl consumau o dată pe
lună.
Concluzii
Studiul arată că majoritatea femeilor însărcinate adoptă obiceiuri
alimentare echilibrate, cu un consum frecvent de legume, fructe și
alimente de origine animală. Totuși, un procent semnificativ nu
aduce modificări în alimentație în timpul sarcinii, evidențiind nevoia
de consiliere nutrițională prenatală. Promovarea educației
alimentare rămâne esențială pentru susținerea sănătății mamei și
dezvoltarea optimă a fătului. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Conferința Științifică Națională “Microbiologia modernă – provocări și perspective”, 6-7 iunie 2025, Chișinău, Republica Moldova |
URI: | https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/31076 |
Appears in Collections: | Conferința Științifică Națională “Microbiologia modernă – provocări și perspective”, 6 -7 iunie 2025, Chișinău, Republica Moldova
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|