USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/31933
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCebotari, Iuliana-
dc.contributor.authorBrocovschii, Victoria-
dc.contributor.authorCorlateanu, Alexandru-
dc.date.accessioned2025-12-06T12:50:28Z-
dc.date.accessioned2025-12-07T15:28:21Z-
dc.date.available2025-12-06T12:50:28Z-
dc.date.available2025-12-07T15:28:21Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationCebotari, Iuliana; Brocovschii, Victoria; Corlateanu, Alexandru. PROFILINELE - MARKER PENTRU ALERGIE ALIMENTARĂ SAU SINDROM POLEN - ALIMENTE? = PROFILINS - MARKER FOR FOOD ALLERGY OR POLLEN-FOOD SYNDROME?. In: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2025, vol. 12, Nr. 3/2025, anexa 2, p. 202. ISSN 2345-1467.en_US
dc.identifier.issn2345-1467-
dc.identifier.urihttps://cercetare.usmf.md/sites/default/files/2025-10/MJHS_12_2_2025_anexa2site.pdf-
dc.identifier.urihttps://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/31933-
dc.descriptionUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Chișinău, Republica Moldovaen_US
dc.description.abstractIntroducere. Profilinele sunt proteine ubicuitare, prezente în toate celulele eucariote şi identificate ca alergeni în polenuri, latex şi alimente derivate din plante. În zonele cu expunere înaltă, pacienţii alergici sunt frecvent sensibilizaţi la profiline, unii dintre care suferă reacţii la alimente induse de acestea. Scop. Ne-am propus să prezentăm un caz clinic, ca să evidenţiem rolul diagnosticului molecular în sensibilizarea la profiline pentru a evalua riscul de alergii alimentare şi reacţii încrucişate cu polen. Material şi metode. Pacientă în vârstă de 42 de ani, cunoscută cu alergie respiratorie, sub formă de rinită alergică sezonieră la expunerea la buruieni în perioada lunii august şi septembrie, prin sensibilizare la profiline din plante şi manifestări clinice locale cu senzaţie de înţepătură şi disconfort la deglutiţie la consumul unor alimente. Rezultate. Pacienta în vârstă de 42 de ani, cunoscută cu rinită alergică, după consumul de pepene verde şi kiwi apare senzaţie de înţepătură şi disconfort la deglutiţie. S-au determinat multiple sensibilizări respiratorii (Dermatophagoides pteronyssinus Der p 23 - 7,92, Curmal Pho d 2 - 25,59 Profilină, Ambrozie Amb a 1 - 29,75, Amb a 4 - 40,17, Pelin negru Art v 1 - 1,25, Trepădătoare Mer a 1 - 25,16 Profilină, Timoftică Phl p 12 - 17,41 Profilină, Mesteacăn argintiu Bet v 2 - 7,46 Profilină, Criptomeria Cry j 1 - 27,91, Polen de nuc Jug r_pollen - 3,9), alimentare (Pepene Cuc m 2 - 26,36 Profilină) şi latex (Hev b 8 - 10,12 Profilină). Concluzii. Ca şi pan-alergen, profilinele sunt asociate cu sensibilizări multiple la polen şi sindrom de reactivitate încrucişată polen-alimente-latex. Diagnosticul molecular relevă sensibilizarea la profiline, care au rol central în reacţiile încrucişate şi nu reflectă o alergie alimentară veritabilă.ro_RO
dc.description.abstractIntroduction. Profilins are ubiquitinated proteins, present in all eukaryotic cells and identified as allergens in pollens, latex and plant-derived foods. In areas of high exposure, allergic patients are frequently sensitized to profilin proteins, some of whom may suffer profilin-induced reactions to food. Objective. We aimed to present a clinical case to highlight the role of molecular diagnostics in profilin sensitization to assess the risk of food allergy and pollen cross-reactions. Material and methods. Patient aged 42 years, known with respiratory allergy, in the form of seasonal allergic rhinitis with symptoms on exposure to weeds during August and September, by sensitization to plant profilin proteins and presenting local clinical manifestations with stinging sensation and discomfort on swallowing when eating certain foods. Results. The 42-year-old patient, known to have allergic rhinitis, after consumption of watermelon and kiwi fruit, develops stinging sensation and discomfort on swallowing. Multiple respiratory sensitizations were determined (Dermatophagoides pteronyssinus Der p 23 - 7.92, date palm Pho d 2 - 25.59 Profilin, ragweed Amb a 1 - 29.75, Amb a 4 - 40.17, mugwort Art v 1 - 1.25, annual mercury Mer a 1 - 25.16 Profilin, timothy Phl p 12 - 17.41 Profilin, birch Bet v 2 - 7.46 Profilin, Cryptomeria Cry j 1 - 27.91, walnut pollen Jug r_pollen - 3,9), food sensitizations (melon Cuc m 2 - 26.36 Profilin) and latex sensitization (Hev b 8 - 10.12 Profilin). Conclusion. As a pan-allergen, profilins are associated with multiple pollen sensitizations and pollen-food-latex cross-reactivity syndrome. Molecular diagnosis reveals sensitization to profilin proteins, which play a central role in cross-reactivity and do not reflect a true food allergy.en_US
dc.publisheren_US
dc.relation.ispartofRevista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciencesen_US
dc.subjectmolecular diagnosticsen_US
dc.subjectprofilinsen_US
dc.subjectpollen-food syndromeen_US
dc.titlePROFILINELE - MARKER PENTRU ALERGIE ALIMENTARĂ SAU SINDROM POLEN - ALIMENTE?ro_RO
dc.title.alternativePROFILINS - MARKER FOR FOOD ALLERGY OR POLLEN-FOOD SYNDROME?en_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 20-22 octombrie 2025: Abstract book

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
M_202.pdf740.17 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback