USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/31967
Title: OPTIMIZAREA PROCESELOR DE OBŢINERE A EXTRACTELOR DIN SOLIDAGO CANADENSIS L. PENTRU UTILIZARE FARMACEUTICĂ
Other Titles: OPTIMIZATION OF EXTRACTION PROCESSES FROM SOLIDAGO CANADENSIS L. FOR PHARMACEUTICAL USE
Authors: Fursenco, Cornelia
Ion, Violeta Alexandra
Bujor, Oana-Crina
Spinu, Simona
Calalb, Tatiana
Uncu, Livia
Keywords: ;Solidago canadensis L.;maceration;microwave;flavonoids
Issue Date: 2025
Publisher: 
Citation: Fursenco, Cornelia; Alexandra Ion, Violeta; Bujor, Oana-Crina; Spinu, Simona; Calalb, Tatiana; Uncu, Livia. OPTIMIZAREA PROCESELOR DE OBŢINERE A EXTRACTELOR DIN SOLIDAGO CANADENSIS L. PENTRU UTILIZARE FARMACEUTICĂ = OPTIMIZATION OF EXTRACTION PROCESSES FROM SOLIDAGO CANADENSIS L. FOR PHARMACEUTICAL USE. In: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2025, vol. 12, Nr. 3/2025, anexa 2, p. 236. ISSN 2345-1467.
Abstract: Introducere. Specia Solidago canadensis este o sursă promiţătoare de flavonoide cu efecte antibacteriene, antiin-flamatorii şi antioxidante. Printre flavonoidele principale se numără quercetina, kaempferolul, rutina, isorhamnetina şi apigenina, care reduc inflamaţia, protejează celulele şi sprijină imunitatea. Scop. Optimizarea metodelor de obţinere a extractelor bogate în flavonoide totale din părţile aeriene ale speciei S. canadensis şi procesarea acestora prin lio-filizare pentru aplicaţii farmaceutice. Material şi metode. Părţile aeriene de S. canadensis au fost recoltate înflorite de la CŞPDPM, USMF „Nicolae Testemiţanu”. Extracţia fla-vonoidelor a fost optimizată prin macerare termică (MT) şi extracţie asistată de microunde (EAM), variind raporturile etanol-apă, plantă-solvent şi temperatura. Conţinutul flavonoidelor a fost determinat prin spectrofotometrie UV-VIS. Rezultate. Prin aplicarea procedeelor de optimizare, au fost determinaţi următorii parametri optimi pentru extracţia flavonoidelor prin macerare termică (MT): X1 = 125 °C (temperatură), X2 = 1:40 (raport plantă-solvent) şi X3 = 69% etanol (raport solvent). Pentru cea de-a doua metodă -extracţie asistată de microunde (EAM) - au fost obţinute următoarele valori ajustate ale parametrilor de extracţie: X1 = 123 °C (temperatură), X2 = 1:29 (raport plantă-solvent) şi X3 = 70% etanol (raport solvent). În cazul metodei MT, conţinutul total de flavonoide obţinut a fost de 18.874 mg/g, iar pentru EAM s-a determinat o concentraţie mai ridicată, de 19.894 mg/g. Concluzii. Metoda EAM a demonstrat o eficienţă superioară, obţinând un conţinut mai ridicat de flavonoide comparativ cu MT. Optimizarea extracţiei flavonoidelor din părţile aeriene ale S. canadensis este esenţială pentru standardizarea şi valorificarea materiei prime vegetale în scopuri farmaceutice.
Introduction. The species Solidago canadensis is a promising source of flavonoids with antibacterial, anti-inflammatory, and antioxidant effects. The main flavonoids include quercetin, kaempferol, rutin, isorhamnetin, and apigenin, which help reduce inflammation, protect cells, and support the immune system. Objective. Optimization of methods for obtaining total flavonoid-rich extracts from the aerial parts of S. canadensis and their processing by lyophilization for pharmaceutical applications. Material and methods. The flowering aerial parts of S. canadensis were collected from the SPCDMP of Nicolae Testemitanu University. Flavonoid extraction was optimized using thermal maceration (TM) and microwave-assisted extraction (MAE), by varying ethanol-water ratios, plant-solvent ratios, and temperature. Flavonoid content was determined by UV-VIS spectrophotometry. Results. By applying the optimization procedures, the following optimal parameters were determined for flavonoid extraction by thermal maceration (TM): X1 = 125 °C (temperature), X2 = 1:40 (plant-solvent ratio), and X3 = 69% ethanol (solvent ratio). For the second method - microwave-assisted extraction (MAE) - the following adjusted values of the extraction parameters were obtained: X1 = 123 °C (temperature), X2 = 1:29 (plant-solvent ratio), and X3 = 70% ethanol (solvent ratio). In the case of the TM method, the total flavonoid content obtained was 18.874 mg/g, while for MAE, a higher flavonoid concentration of 19.894 mg/g was determined. Conclusion. The MAE method demonstrated superior efficiency, obtaining a higher flavonoid content compared to TM. Optimizing the extraction of flavonoids from the aerial parts of S. canadensis is essential for the standardization and valorization of the plant raw material for pharmaceutical purposes.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences
URI: https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/2025-10/MJHS_12_2_2025_anexa2site.pdf
https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/31967
ISSN: 2345-1467
Appears in Collections:Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 20-22 octombrie 2025: Abstract book

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
M_236.pdf894.51 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback