|
|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
- Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 20-22 octombrie 2025: Abstract book
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/32003
| Title: | DETERMINAREA POTENŢIOMETRICĂ A INDICELUI DE PEROXID A UNOR ULEIURI VEGETALE |
| Other Titles: | POTENTIOMETRIC DETERMINATION OF THE PEROXIDE VALUE OF SELECTED VEGETABLE OILS |
| Authors: | Ivanov, Kirill Cheptanaru, Constantin Mirzac, Viorica Globa, Elena |
| Keywords: | peroxide value;vegetable oils;potentiometric method |
| Issue Date: | 2025 |
| Publisher: | |
| Citation: | Ivanov, Kirill; Cheptanaru, Constantin; Mirzac, Viorica; Globa, Elena. DETERMINAREA POTENŢIOMETRICĂ A INDICELUI DE PEROXID A UNOR ULEIURI VEGETALE = POTENTIOMETRIC DETERMINATION OF THE PEROXIDE VALUE OF SELECTED VEGETABLE OILS. In: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2025, vol. 12, Nr. 3/2025, anexa 2, p. 272. ISSN 2345-1467. |
| Abstract: | Introducere. Uleiurile vegetale sunt bogate în acizi graşi polinesaturaţi care participă în procesele metabolice importante. Indicele de peroxid este un indicator al gradului de oxidare al uleiurilor, care afectează negativ stabilitatea produselor cosmetice şi compromite eficienţa şi siguranţa produselor farmaceutice. Scop. Determinarea indicelui de peroxid a unor uleiuri vegetale, utilizând metoda titrării potenţiometrice ca alternativă a titrării clasice şi evaluarea calităţii acestora la păstrare. Material şi metode. Pentru analiză au fost luate şapte uleiuri comerciale virgine, presate la rece: ulei de seminţe de susan, dovleac, miez de nucă, avocado, cătină albă, ulei de in şi măsline. Indicele de peroxid a fost determinat prin metoda iodometrică de titrare conform ISO 3960 şi potenţiometrică conform ISO 27107 la titratorul „TITRION”. Rezultate. La deschiderea ambalajului indicele de peroxid a fost mai mic în cazul uleiurilor de susan 0,71 ± 0,01; nucă 1,90 ± 0,03 şi in 1,02 ± 0,02 (mEq/ kg), în comparaţie cu uleiurile de dovleac 2,17 ± 0,02; avocado 2,29 ± 0,03; cătină albă 2,59 ± 0,03 şi măsline 2,04 ± 0,03 (mEq/kg). După o lună de păstrare la 25°C, valorile au crescut mai mult la uleiurile de in 2,52 ± 0,02 şi dovleac 3,69 ± 0,02, fiind mai mici pentru uleiurile de susan 1,69 ± 0,03; avocado 3,49 ± 0,04 şi măsline 2,14 ± 0,03 (mEq/kg). După trei luni de păstrare indice de peroxid mai mare a fost înregistrat pentru uleiurile de in 4,50 ± 0,06 şi dovleac 5,50 ± 0,06 (mEq/kg). Concluzii. Metoda potenţiometrică a permis determinarea indicelui de peroxid a uleiurilor vegetale (avocado, dovleac, etc) şi constituie o alternativă la iodome-tria clasică. Rezultatele indică necesitatea consumului uleiurilor în termen cât mai scurt de la deschidere, în special a celor de in şi dovleac. Introduction. Vegetable oils are rich in polyunsaturated fatty acids, which play a vital role in metabolic processes. The peroxide value is an indicator of the degree of oil oxidation, a process that can negatively affect the stability of cosmetic products and compromise the efficacy and safety of pharmaceutical products. Objective. Determination of the peroxide value of selected vegetable oils using potentiomet-ric method as an alternative to classical titration and evaluation of their quality during storage. Material and methods. Seven commercially available virgin cold-pressed oils were analyzed: sesame, pumpkin, walnut, avocado, sea buckthorn, flaxseed, and olive oils. The peroxide value was determined using the iodometric titration method according to ISO 3960 and the potentiometric method according to ISO 27107, performed with the “TITRION” titrator. Results. At the time of opening, the peroxide value was lower in sesame 0.71 ± 0.01; walnut 1.90 ± 0.03, and flaxseed oils 1.02 ± 0.02 (mEq/kg), compared to pumpkin seed 2.17 ± 0.02; avocado 2.29 ± 0.03; sea buckthorn 2.59 ± 0.03; and olive oils 2.04 ± 0.03 (mEq/kg). After one month of storage at 25°C, the values increased more significantly in flaxseed 2.52 ± 0.02 and pumpkin seed oils 3.69 ± 0.02, while remaining lower in sesame 1.69 ± 0.03; avocado 3.49 ± 0.04, and olive oils 2.14 ± 0.03 (mEq/kg). After three months of storage, the highest peroxide values were recorded for flaxseed 4.50 ± 0.06 and pumpkin seed oils 5.50 ± 0.06 (mEq/kg). Conclusion. The potentiometric method enabled the determination of the peroxide value of colored oils (avocado, pumpkin, etc.) and represents an alternative to classical iodometric titration. Results. highlight the need to consume oils quickly after opening, especially flaxseed and pumpkin oils. |
| metadata.dc.relation.ispartof: | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences |
| URI: | https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/2025-10/MJHS_12_2_2025_anexa2site.pdf https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/32003 |
| ISSN: | 2345-1467 |
| Appears in Collections: | Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 20-22 octombrie 2025: Abstract book
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|