|
|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
- Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 20-22 octombrie 2025: Abstract book
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/32332
| Title: | EVALUAREA COMPORTAMENTULUI ALIMENTAR ÎN RÂNDUL PERSOANELOR CU OBEZITATE |
| Other Titles: | EVALUATION OF CONSCIOUS EATING BEHAVIOR AMONG OVERWEIGHT PEOPLE |
| Authors: | Russu, Luminiţa |
| Keywords: | obesity;eating behavior;balanced diet;eating disorders |
| Issue Date: | 2025 |
| Publisher: | |
| Citation: | Russu, Luminiţa. EVALUAREA COMPORTAMENTULUI ALIMENTAR ÎN RÂNDUL PERSOANELOR CU OBEZITATE = EVALUATION OF CONSCIOUS EATING BEHAVIOR AMONG OVERWEIGHT PEOPLE. In: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2025, vol. 12, Nr. 3/2025, anexa 2, p. 602. ISSN 2345-1467. |
| Abstract: | Introducere. Obezitatea este principala problemă de sănătate publică a secolului XXI, fiind asociată cu şase boli cronice majore. În Regiunea Europeană a OMS, 9-20% din populaţia adultă este obeză şi 30-80% este supraponderală. În Republica Moldova, 22,7% dintre adulţi sunt obezi şi 63,9% sunt supraponderali. Scop. Evaluarea comportamentului alimentar la persoanele adulte cu obezitate pentru dezvoltarea intervenţiilor de schimbarea comportamentului şi consolidarea obiceiurilor alimentare sănătoase pe termen lung. Material şi metode. Un studiu observaţional a fost realizat pe un eşantion de 200 de persoane cu obezitate internate în secţia de endocrinologie. A fost aplicat Chestionarul privind mâncatul conştient(28 itemi). Criteriile de includere au fost vârsta>18 ani, IMC>30 şi acordul informatAnaliza datelor s-a realizat utilizând metode statistice variate pentru selecţiile mici Rezultate. Pacienţii incluşi în studiu au avut vârste între 18 şi 64 de ani(media 45,1 ± 8,92 ani). Majoritatea aveau peste 45 de ani (59,5%),pro-veneau din mediul rural(60,0%) şi aveau studii medii de specialitate(55,0%). Obezitatea de grad II a fost cea mai frecventă(39,0%),urmată de gradul I(35,5%) şi gradul III (25,5%). În rândul femeilor a predominat obezitatea de gradul I(34,4%),iar în rândul bărbaţilor - obezitatea de gradul II (45,9%). La 89,3% dintre respondenţi s-au constatat tulburări de alimentaţie nespecificate, corelate cu factorul psiho-emoţional, cel mai frecvent fiind mâncatul emoţional(60,5%),urmat de cel restrictiv (52,3) şi cel extern (28,6%). Concluzii. Majoritatea pacienţilor prezintă tulburări de alimentaţie, predominând formele combinate. Sunt necesare intervenţii psihonutriţionale personalizate, axate pe corectarea comportamentului alimentar şi reducerea impactului psihoemoţional al obezităţii asupra calităţii vieţii. Introduction. Obesity is the main public health problem of the 21st century, being associated with six major chronic diseases. In the WHO European Region, 9-20% of the adult population is obese and 30-80% is overweight. In the Republic of Moldova, 22.7% of the adults are obese and 63.9% are overweight. Objective. The evaluation of eating behavior patterns in obese adults, in order to develop personalized behavior, change interventions and strengthen long-term healthy eating habits. Material and methods. An observational study was conducted on a sample of 200 obese people hospitalized in the endocrinology department. The Mindful Eating Questionnaire, with 28 items, was applied. The inclusion criteria were age over 18 years, BMI > 30 and informed consent. The analysis of the results was performed using various statistical methods for small selections Results. Patients included in the study were aged between 18 and 64 years (mean 45.1 ± 8.92 years). Most subjects were over 45 years old (59.5%), came from rural areas (60.0%) and had secondary specialized education (55.0%). Grade II obesity was the most common (39.0%), followed by grade I (35.5%) and grade III (25.5%). Among women, grade I obesity prevailed (34.4%), and among men - grade II obesity (45.9%). Unspecified eating disorders, mainly correlated with the psycho-emotional factor, were found in 89.3% of respondents, the most frequent being emotional eating (60.5%), followed by restrictive (52.3%) and external (28.6%). Conclusion. Most patients manifest various types eating disorders, with combined forms predominating. Personalized psychonutritional interventions are vital, the main focus being on correcting the eating behavior and reducing the psychoemotional impact of obesity on quality of life. |
| metadata.dc.relation.ispartof: | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences |
| URI: | https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/2025-10/MJHS_12_2_2025_anexa2site.pdf https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/32332 |
| ISSN: | 2345-1467 |
| Appears in Collections: | Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 20-22 octombrie 2025: Abstract book
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|