USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/32338
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorLupascu, Valentina-
dc.contributor.authorCaraus, Alexandru-
dc.contributor.authorChirlici, Alexei-
dc.contributor.authorRubanovici, Vladislav-
dc.date.accessioned2025-12-06T12:50:28Z-
dc.date.accessioned2025-12-07T16:10:03Z-
dc.date.available2025-12-06T12:50:28Z-
dc.date.available2025-12-07T16:10:03Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationLupascu, Valentina; Caraus, Alexandru; Chirlici, Alexei; Rubanovici, Vladislav. EVALUAREA ALIMENTAŢIEI REALE A PACIENŢILOR CU HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ = EVALUATION OF THE ACTUAL DIET OF PATIENTS WITH ARTERIAL HYPERTENSION. In: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2025, vol. 12, Nr. 3/2025, anexa 2, p. 608. ISSN 2345-1467.en_US
dc.identifier.issn2345-1467-
dc.identifier.urihttps://cercetare.usmf.md/sites/default/files/2025-10/MJHS_12_2_2025_anexa2site.pdf-
dc.identifier.urihttps://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/32338-
dc.descriptionUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Chișinău, Republica Moldovaen_US
dc.description.abstractIntroducere. Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai frecvente boli cronice, având un impact major asupra sănătăţii publice prin complicaţiile cardiovasculare asociate. Ajustările dietetice şi ale stilului de viaţă sunt strategii eficiente, devenind esenţiale în optimizarea gestionării acestei afecţiuni. Scop. Evaluarea comportamentului alimentar şi stării de nutriţie a pacienţilor cu hipertemsiune artrială în vederea evidenţierii unui profil alimentar specific (caracteristic). Material şi metode. A fost realizat un studiu mixt pe 108 pacienţi (63 femei şi 45 bărbaţi) cu vârstele între 37 - 84 de ani, internaţi cu HTA în Institutul Cardiologic în toamna a. 2024. S-a aplicat un chestionar cu 40 de întrebări completat faţă în faţă. Au fost studiate şi datele clinice ale pacienţilor Rezultatele obţinute au fost prelucrate statistic Rezultate. La pacienţii examinaţi s-au constatat frecvent tulburări nutriţionale, inclusiv exces ponderal şi obezitate, predominant de tip abdominal, dereglări ale metabolismului lipidic, aport alimentar ridicat de grăsimi, colesterol, car-bohidraţi, zahăr şi sodiu. S-a constatat, de asemenea o proporţie crescută de masă grasă (44,7% la bărbaţi şi 49,2% la femei) şi dezechilibre metabolice. Analiza alimentaţiei reale a constatat diferenţe între sexe privind structura meselor servite, frecvenţa şi volumul porţiilor servite, precum şi consumul de diverse alimente, băuturi carbogazoase, suplimente alimentare şi sare de bucătărie. Concluzii. Profilul nutriţional al pacienţilor cu HTA dezvoltat în cadrul acestui studiu poate fi utilizat atât ca instrument suplimentar pentru identificarea precoce a evoluţiei negative a maladiei, cât şi pentru determinarea necesităţii corectării regimului alimentar al pacienţilor.ro_RO
dc.description.abstractIntroduction. Arterial Hypertension (AHT) is one of the most common chronic diseases, having a major impact on public health through associated cardiovascular complications. Dietary and lifestyle adjustments are effective strategies, becoming essential in optimizing the management of this condition. Objective. Real evaluation of the eating behavior and nutritional status of patients with Arterial Hypertension in order to highlight a specific (characteristic) dietary profile. Material and methods. A mixed study was conducted on 108 patients (63 women and 45 men) aged 37 - 84 years, hospitalized with AHT in Institute of Cardiology in the fall of 2024. A questionnaire with 40 questions completed face to face was applied. The patients’ clinical data were also studied. The results obtained were statistically processed. Results. In the examined patients, nutritional disorders were frequently observed, including excess weight and obesity, predominantly abdominal, as well as lipid metabolism disturbances and a high dietary intake of fats, cholesterol, carbohydrates, sugar, and sodium. An increased proportion of body fat was also noted (44.7 % in men and 49.2 % in women), along with metabolic imbalances. The analysis of actual dietary intake revealed gender-based differences in the structure of meals served, the frequency and portion sizes, and the consumption of various foods, carbonated beverages, dietary supplements, and table salt. Conclusion. The nutritional profile of patients with arterial hypertension developed in this study can serve as an additional tool for the early detection of unfavorable disease progression, as well as for assessing the need to modify and optimize the patients’ dietary regimen.en_US
dc.publisheren_US
dc.relation.ispartofRevista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciencesen_US
dc.subjectarterial hypertensionen_US
dc.subjectreal nutritionen_US
dc.subjectnutritional profileen_US
dc.titleEVALUAREA ALIMENTAŢIEI REALE A PACIENŢILOR CU HIPERTENSIUNE ARTERIALĂro_RO
dc.title.alternativeEVALUATION OF THE ACTUAL DIET OF PATIENTS WITH ARTERIAL HYPERTENSIONen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 20-22 octombrie 2025: Abstract book

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
M_608.pdf740.48 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback