USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/8731
Title: Utilizarea formei de plată “per caz tratat” în cadrul asistenţei medicale primare
Other Titles: The use of the payment method “per treated case” in primary care
Использование оплаты за пролеченный случай в первичной медицинской помощи
Authors: Damaşcan, Gh.
Eţco, C.
Prijilevscaia, N.
Keywords: payment method;primary care
Issue Date: 2012
Publisher: Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”
Citation: DAMAŞCAN, Gh.; EŢCO, C.; PRIJILEVSCAIA, N. Utilizarea formei de plată “per caz tratat” în cadrul asistenţei medicale primare. In: Curierul Medical. 2012, nr. 3(327), p. 150. ISSN 1875-0666.
Abstract: Rezultate. Pe parcursul anilor 2006-2009, o altă formă complementară de plată a fost inaugurată – finanţarea „per caz tratat” în condiţii de ambulatoriu pentru cazurile de maladii cu diagnosticul confirmat, care au avut indicaţii pentru tratament spitalicesc, însă au lipsit contraindicaţiile pentru tratamentul în condiţii de ambulatoriu. Acest tratament se efectua în cabinetele de proceduri şi în staţionare de zi/domiciliu şi cuprindea injecţii intramusculare, intravenoase, perfuzii s.a, conform unor standarde de tratament predefinite. Trebuie de menţionat că Cazul Tratat în condiţii de ambulatoriu a fost asigurat cu consumabile şi medicamente de către instituţiile medico-sanitare primare, aceste cheltuieli fiind incluse în tarif. Lista maladiilor care ar putea fi tratate în condiţii de ambulatoriu cuprindea 21 de poziţii şi includea aşa maladii cum ar fi: hipertensiunea arterială gr II şi III; Cardiopatia ischemică; Sechelele bolilor cerebrovasculare; Bronşita simplă şi mucopurulentă; Pneumonie comunitară; evoluţie uşoară, la adulţi sub 60 de ani, fără comorbidităţi; Gastrită şi duodenită; Ulcer gastric şi duodenal; Hepatite, formă uşoara şi gravitate medie; Angiopatii şi alte complicaţii ale diabetului zaharat ş.a. Pentru maladiile care puteau fi tratate „per caz tratat” în condiţii de ambulatoriu, a fost elaborată o listă a medicamentelor, de care puteau beneficia persoanele asigurate. Această listă cuprindea 104 poziţii. Pe parcursul utilizării metodei au fost tratate: în 2007 – 194 487 cazuri; în 2008 – 198 158 cazuri; în 2009 – 228 072 cazuri. Concluzii Metoda de plată per caz tratat, în condiţii de ambulatoriu, este o bună formă de corecţie a caracterului pasiv al plăţii per capita deoarece ea cointeresează prestatorul în rezultatele finale ale tratamentului. La o bună organizare a serviciului, ea poate micşora încărcătura spitalelor. Datorită cost-eficienţei sale, pentru spectrul de maladii care pot fi tratate ambulatoriu, ea trebuie considerată drept una din metodele de elecţie.
metadata.dc.relation.ispartof: Curierul Medical: Congresul III al Medicilor de Familie din Republica Moldova, 17–18 mai, 2012, Chişinău, Republica Moldova, Conferinţa Naţională „Maladii bronhoobstructive la copii”, consacrată profesorului universitar, doctor habilitat Victor Gheţeul, 27 aprilie, Chişinău, Republica Moldova
URI: http://moldmedjournal.md/wp-content/uploads/2016/09/18.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/8731
ISSN: 1875-0666
Appears in Collections:Curierul Medical, 2012, Vol. 327, Nr. 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Utilizarea_formei_de_plata_per_caz_tratat_in_cadrul.pdf127.75 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback