USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/9316
Title: Implementarea metodelor moderne de diagnostic al infecției cu HIV în Republica Moldova
Other Titles: Implementation of modern methods of diagnosis of HIV infection in the Republic of Moldova
Authors: Oltu, Iu.
Climașevschi, Iurie
Noroc, Ecaterina
Eftodii, Iu.
Popovici, S.
Rîbacova, M.
Condrat, I.
Costin-Codreanu, T.
Scerbenco, U.
Issue Date: 2019
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova
Citation: OLTU, Iu.; CLIMASEVSCHI, Iu.; NOROC, E. et al. Implementarea metodelor moderne de diagnostic al infecției cu HIV în Republica Moldova. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2019, nr. 4(82), pp. 383-384. ISSN 1729-8687.
Abstract: În Republica Moldova, epidemia de infecție cu HIV continuă să fie concentrată în grupele cu risc sporit de infectare: utilizatorii de droguri intravenoase, persoanele ce practică sexul comercial și bărbații homosexuali. Eforturile depuse au drept scop reducerea transmiterii infecției cu HIV și a impactului negativ al epidemiei, mai ales în rândul populației cu risc sporit de contaminare. În anul 2018 a fost implementat noul algoritm de testare a infecției cu HIV la nivel național. Au fost modificate metodele de screening și de confirmare a infecției respective conform ultimelor recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății, fiind expuse în noul Ghid Național de diagnostic de laborator al infecției cu HIV, conform căruia ONG-urile ce activează în domeniul prevenirii HIV efectuează screeningul în fiecare instituție medicală prin utilizarea testelor rapide de diagnostic HIV ½ (TRD), iar confirmarea diagnosticului în centrele de tratament antiretroviral din Chișinău, Cahul, Bălți și în sistemul penitenciar are loc prin utilizarea unui TRD de alternativă și a testării molecular genetice (platforma GeneXpert). Materiale și metode Informația prezentată a avut drept sursă Registrul de evidență a persoanelor diagnosticate cu HIV din cadrul Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile, Registrul de evidență a serviciilor prestate în cadrul consilierii și testării voluntare la HIV de către instituțiile din sistemul medical și din cadrul ONGurilor ce activează în domeniul prevenirii HIV. Rezultate obținute În anul 2018 a fost modificat algoritmul de testare – de la screeningul prin metoda ELISA la utilizarea testelor rapide de diagnostic. Pe parcursul anului 2018 au fost efectuate în total 240.847 de testări la infecția cu HIV, dintre care circa 20% – cu utilizarea testelor rapide de diagnostic HIV ½. Confirmarea infecției cu HIV a crescut cu circa 9% în 2018, comparativ cu 2017 (905 versus 835 cazuri). Discuții Testele rapide de screening HIV ½ sunt procurate din sursele bugetului de stat și oferite gratuit tuturor instituțiilor ce efectuează testarea. Testarea la infecția cu HIV este precedată de consiliere efectuată de persoana care a inițiat procedura, în cadrul căreia este semnat acordul informat cu privire la testarea HIV (decizia privind testarea la HIV îi aparține persoanei testate). În anul 2018, din numărul total de persoane diagnosticate cu HIV, peste 90% au fost luate în evidență medicală și au început tratamentul antiretroviral, comparativ cu anii precedenți, în care această cifră nu depășea 60%. Acest fapt se explică prin micșorarea considerabilă a perioadei de confirmare a infecției de la 2-3 luni până la 2-3 ore. Concluzii Actualizarea, optimizarea și decentralizarea diagnosticului de laborator al infecției cu HIV au condus la sporirea accesului populației la testare, inclusiv al grupelor cu risc sporit de infectare, totodată favorizând implementarea strategiei OMS/UNAIDS Testează și tratează.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Congresul al VIII-lea al specialiștilor din domeniul sănătății publice și managementului sanitar 24-25 octombrie 2019 Chișinău, Republica Moldova
URI: http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2020/04/Revista_SPEMM_2019_Nr.4_82_2019.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/9316
ISSN: 1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 4 (82) / 2019

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
IMPLEMENTAREA_METODELOR_MODERNE.pdf128.79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback