USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/9476
Title: Evaluarea obiceiurilor alimentare ale populației rezidente din Republica Moldova
Other Titles: Assessing the eating habits of the resident population in the Republic of Moldova
Authors: Andoni, Ana
Ciobanu, Elena
Keywords: eating habits;unbalanced diet;habits;the food conduct
Issue Date: 2018
Publisher: Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova
Citation: ANDONI, Ana, CIOBANU, Elena. Evaluarea obiceiurilor alimentare ale populației rezidente din Republica Moldova. In: Arta Medica. 2018, nr. 4(69), pp. 21-23. ISSN 1810-1852.
Abstract: Obiceiurile alimentare nesănătoase sunt foarte frecvente, iar mâncărurile tip fast-food, grăsimile, zahărul, lipsa hidratării și sedentarismul fac deja parte din viața multor persoane. Ritmul alert al vieții cotidiene, lipsa de timp și stresul zilnic își pun amprenta asupra sănătății. Scopul acestui studiu a fost de a evalua comportamentul alimentar al populației rezidente din Republica Moldova, determinant esențial al stării de sănătate. Studiul realizat a fost de tip descriptiv, transversal, desfășurat pe un lot de 71 persoane, cu vârsta 15-69 ani, din diferite localități ale Republicii Moldova, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. În spectrul obiceiurilor alimentare ale populației din Republica Moldova prevalează: carnea de pui – 87,3%, produsele alimentare grase – 31,0%, laptele – 50,0%, untul – 68,0%, dulciurile – 70,0%. Rezultatele cercetării au evidențiat un regim alimentar neechilibrat, sărac în fructe, legume și pâine neagră.
Unhealthy eating habits are very common, and fast food, fat, sugar, lack of hydration and sedentary life are already part of the lives of many people. The alert rhythm of everyday life, lack of time and daily stress put their mark on your health. The aim of this study was to assess the food behavior of the Moldovan population, an essential determinant of health. The study was of a descriptive and transversal type, carried out on a group of 71 persons, aged 15-69 years, from different localities of the Republic of Moldova, both from urban and rural areas. In the spectrum of the food habits of the population of the Republic of Moldova prevails: chicken meat – 87.3%, fatty foods – 31.0%, milk – 50.0%, butter – 68.0%, sweets – 70.0%. The results of the research revealed an unbalanced diet, poor in fruits, vegetables and black bread.
URI: https://artamedica.md/old_issues/ArtaMedica_69.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/9476
ISSN: 1810-1852
Appears in Collections:Arta Medica Vol. 69, No 4, 2018

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Evaluarea_obiceiurilor_alimentare_ale_populatiei_rezidente_din_Republica_Moldova.pdf194.01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback