Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Alterations of total antioxidant capacity of pathogen cultures under the influence of novel chemical compounds

Show simple item record

dc.contributor.author Lozan-Tirsu, Carolina
dc.date.accessioned 2020-10-14T18:32:05Z
dc.date.available 2020-10-14T18:32:05Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation LOZAN-TIRSU, Carolina. Alterations of total antioxidant capacity of pathogen cultures under the influence of novel chemical compounds. In: One Health & Risk Management. 2020, vol. 1, no 2, pp. 50-57. ISSN 2587-3458. DOI: 10.38045/ohrm.2020.1.16
dc.identifier.issn 2587-3458
dc.identifier.issn 2587-3466
dc.identifier.uri DOI: 10.38045/ohrm.2020.1.16
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/12166
dc.identifier.uri https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/72/37
dc.description Department of Microbiology and Immunology, Nicolae Testemitanu SUMPh, Chisinau, Republic of Moldova en_US
dc.description.abstract Introduction. The major and most common mechanisms for almost all antimicrobial substances is the induction of oxidative stress responses within the pathogen cells by accumulation of free radicals, which mediate a whole range of classical antimicrobial mechanisms of action observed by researchers. Thus, this present study was conducted to reveal some biochemical changes regarding the antioxidant status of pathogenic microorganisms under the influence of novel chemical compounds selected. Material and methods. The copper (II) coordination compounds were included as in vitro study material, namely, Co (II), Zn (II) and aromatic propenones, synthesized at the Department of Inorganic Chemistry, the State University of Moldova. The antimicrobial properties were tested on five reference strains. The ABTS test was applied to determine the antioxidant activity, thus determining the total antioxidant capacity using the ABTS˙+ cation radical. Results. The most vulnerable to high-intensity oxidative stress are the reference strains of Staphylococcus aureus ATCC 2592 and Bacillus cereus ГИСК 8035, the most resistant being the reference culture Salmonella enterica (S. Abony ГИСК 03/03y). Conclusions. The study results showed that the selected compounds might substantially reduce the total antioxidant capacity in the studied reference cultures. en_US
dc.description.abstract Introducere. Unul dintre mecanismele, generale și comune, pentru majoritatea preparatelor antimicrobiene, este inducerea stresului oxidativ în celulele patogene, exprimat prin acumularea în exces a radicalilor liberi, care mediază întreg spectrul clasic de mecanisme de acțiune antimicrobiană, observate de cercetători. Astfel, a devenit oportună realizarea unui studiu, care ar elucida unele modificări biochimice, ce reflectă statutul antioxidant al microorganismelor patogene sub influența compușilor chimici noi selectați. Material și metode. În calitate de obiecte de studiu in vitro au servit compușii coordinativi ai Cu (II); Co (II), Zn (II) și propenonele aromatice, sintetizate la Catedra de chimie anorganică de la Universitatea de Stat din Moldova. Efectele antimicrobiene au fost testate pe 5 tulpini de referință. Pentru determinarea activității antioxidante a fost aplicat testul ABTS, care stabilește capacitatea antioxidantă totală, cu utilizarea radicalului cation ABTS˙ +. Rezultate. Cele mai vulnerabile, din punctul de vedere al instalării stresului oxidativ de înaltă intensitate, sunt culturile de referință Staphylococcus aureus ATCC 2592 și Bacillus cereus ГИСК 8035, cea mai rezistentă fiind cultura de referință Salmonella enterica (S. Abony ГИСК 03/03y). Concluzii. Analizând rezultatele prezentate mai sus, putem afirma că, sub acțiunea compușilor selectați, se produce o reducere substanțială a capacității antioxidante totale în culturile de referință studiate. rom
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof One Health & Risk Management
dc.subject antimicrobial activity en_US
dc.subject antioxidant activity en_US
dc.subject chemical compounds en_US
dc.subject copper en_US
dc.subject reference strains en_US
dc.subject.ddc UDC: 579.61:546-3 en_US
dc.title Alterations of total antioxidant capacity of pathogen cultures under the influence of novel chemical compounds en_US
dc.title.alternative Modificarea capacității antioxidante totale a culturilor de microorganisme patogene sub influența compușilor chimici noi en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics