Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Consumul de pește în rîndul populației Republicii Moldova

Show simple item record

dc.contributor.author Țurcanu, Gheorghii
dc.contributor.author Dupouy, Eleonora
dc.contributor.author Bahnarel, Ion
dc.date.accessioned 2020-11-11T11:47:00Z
dc.date.available 2020-11-11T11:47:00Z
dc.date.issued 2020-10
dc.identifier.uri https://stiinta.usmf.md/ro/manifestari-stiintifice/zilele-universitatii
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/12867
dc.description IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie Nicolae Testemiţanu, Organizația pentru Agricultură și Alimentație a Națiunilor Unite (FAO), Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare en_US
dc.description.abstract Introducere. Cantitățile de pește, crustacee și moluște consumate per capita, distribuite per specie în rândul populației Republicii Moldova sunt foarte puțin studiate. Datele obținute pot fi utile pentru evaluarea riscului expunerii populației la metil mercur, bifenili policlorurați, dioxine sau aprecierea beneficiilor nutriționale (aportul de proteine, aminoacizi, grăsimi, vitamine, săruri minerale).Scopul. Aprecierea, estimarea și caracteristica consumului de pește, crustacee și moluște (PCM) pentru populația generală a Republicii Moldova pentru perioada 2005-2017. Materiale și metode. Este un studiu descriptiv, cu aplicarea metodei indirecte de colectare a datelor. Identificarea speciilor de pești, cuantificarea consumului s-a efectuat cu softul FishStatJ v4.00.9. Datele per specie (serii anuale) pentru perioada 2005- 2017, tone pe an, s-au transformat în grame pe zi per capita. S-a exclus componenta necomestibilă prin aplicarea factorilor de conversie (FC). Datele au fost comparate ulterior cu anuarele Biroului Național de Statistică (BNS) ’’Aspecte privind nivelul de trai al populaţiei’’ pentru anii 2005-2017.Rezultate. Pentru anii 2005-2017 tendința consumului de PCM per capita (figura 1), a indicat o crește de la 26.7 g/zi în 2005 la 38.0 g/zi în 2017. La fel și datele raportate de BNS, 32.1 g/zi în 2006 la 46.3 g/zi în 2017. S-a estimat că consumul mediu este de 19.68g/zi per capita (2005-2017). 97.3% din consumul mediu se datorează consumului de (figura 2): clupeide (hering, sardine) - 6.4g/zi (32.8%), crapul - 4.1g/zi (21.05%), specii nespecificate 3.1g/zi (15.7%), macroul - 1.61g/zi (8.17%), merluciul - 1.1g/zi (5.6%), putasu - 0.95g/zi (4.84%), somonul - 0.824 g/zi (4.19%), batogul - 0.74g/zi (3.78%), polacul - 0.22g/zi (1.14%), tonul - 0.09 g/zi (0.47%). Cantitățile sunt estimate per capita.Concluzii. ØConsumul de pește pentru perioada 2005-2017 are o tendință de creștere continuă. Populația Republicii Moldova consumă 26 specii diferite de pește. ØCele mai consumate fiind heringul/sardinele și crapul cu o pondere de 32.8% și 21.0% respectiv. Totuși, 15.7%rămân incerte din cauza neidentificării speciilor. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova en_US
dc.subject specii de pește en_US
dc.subject consum en_US
dc.title Consumul de pește în rîndul populației Republicii Moldova en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics