Show simple item record

dc.contributor.author Chirlici, Alexei
dc.contributor.author Friptuleac, Grigore
dc.contributor.author Cebanu, Serghei
dc.contributor.author Rubanovici, Vladislav
dc.contributor.author Rîmiș, Constantin
dc.contributor.author Demișcan, Daniela
dc.date.accessioned 2020-12-19T19:26:13Z
dc.date.available 2020-12-19T19:26:13Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.issn 1810-1852
dc.identifier.issn 1810-1879
dc.identifier.uri https://artamedica.md/index.php/artamedica/issue/view/5/8
dc.identifier.uri https://doi.org/10.5281/zenodo.4174672
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14178
dc.description Departamentul Medicină Preventivă, Disciplina de igienă, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Chișinău, Republica Moldova, Ministerul Sănătăți, Muncii și Protecției Sociale, Chișinău, Republica Moldova, Conferința Națională cu participare internațională „Un mediu sigur-sănătate protejată” 12-13 noiembrie 2020 en_US
dc.description.abstract Rezumat. Obiective. Grăsimile solide, obținute industrial prin procesul de hidrogenare a uleiurilor vegetale, au găsit o folosire foarte largă în domeniul alimentar. Totodată, ele au un conținut înalt de acizi grași trans, acestea fiind cunoscute și sub denumirea de ”grăsimi trans”. Cercetările din ultima perioadă au scos la iveală acțiunea nefastă a acizilor grași trans asupra sănătății. Conținutul înalt de acizi grași trans contribuie, în special, la apariția unor boli netransmisibile. De aceea, a fost efectuat un studiu bibliografic în vederea elucidării diverselor efecte malefice ale acizilor grași trans asupra sănătății și posibilităților de prevenție. Material și metode. A fost efectuată o căutare avansată a literaturii de specialitate, folosind motorul de căutare Google Scholar și în bazele de date PubMed, Research for Life și Medline. Criteriile de selectare a articolelor au inclus problemele de sănătate în conformitate cu cuvintele – cheie acizi grași trans, grăsimi trans, sănătate, boli netransmisibile. Rezultate. S-a constatat conexiunea directă a consumului exagerat de acizi grași trans cu diverse boli netransmisibile. În mare măsură este afectat spectrul lipidic al sângelui, sistemul circulator, în general, dar și alte sisteme și organe, inclusiv sistemul reproductiv la bărbați. Unele forme de cancer, dereglările cognitive la persoanele vârstnice, influența nefastă asupra fătului, de asemenea, pot fi cauzate de consumul exagerat de grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate, cu conținut înalt de acizi grași trans. Concluzie. Se impune necesitatea armonizării legislației naționale cu cea europeană, privind normativele de acizi grași trans, oficializării metodelor de control, a activităților comune ale organelor de stat cu reprezentanții industriei alimentare în vederea ameliorării situației pe problema respectivă. en_US
dc.description.abstract Abstract. Objectives. Solid fats, obtained industrially through the process of hydrogenation of vegetable oils, have found a very wide use in the food field. At the same time, they have a high content of trans fatty acids, these being also known as "trans fats". Recent researches have revealed the adverse effects of trans fatty acids on health. The high content of trans fatty acids contributes, in particular, to the emergence of non-communicable diseases. That is why it was conducted a bibliographic study, in order to elucidate the various harmful effects of trans fatty acids on health and its prevention possibilities. Material and methods. An advanced literature search was performed using the Google Scholar search engine and the PubMed, Research for Life and Medline databases. The criteria for selecting the items included health issues, according to the keywords trans fatty acids, trans fats, health, noncommunicable diseases. Results. The direct connection of excessive consumption of trans fatty acids, with various non-communicable diseases, has been found. It largely affects the lipid spectrum of the blood, the circulatory system, in general, but also other systems and organs, including the reproductive system in men. Some forms of cancer, cognitive impairment in the elderly, the detrimental effect on the fetus, can also be caused by excessive consumption of hydrogenated or partially hydrogenated fats high in trans fatty acids. Conclusion. There is a need to harmonize national legislation with European legislation on trans fatty acids regulations, formalize control methods, joint activities of state bodies with representatives of the food industry in order to improve the situation on the issue.
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova en_US
dc.subject trans fatty acids en_US
dc.subject trans fats en_US
dc.subject health en_US
dc.subject non-communicable diseases en_US
dc.subject.ddc UDC: 616.1/.8:665.128.1 en_US
dc.subject.mesh Fats, Unsaturated--adverse effects en_US
dc.subject.mesh Dietary Fats, Unsaturated--adverse effects en_US
dc.subject.mesh Noncommunicable Diseases en_US
dc.subject.mesh Health en_US
dc.title Acizii grași trans și bolile netransmisibile en_US
dc.title.alternative Trans fatty acids and non-transmissible diseases en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics