Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Determination of carotenoids in extracts from species of calendula and tagetes genus

Show simple item record

dc.contributor.author Benea, Anna
dc.contributor.author Ciobanu, Cristina
dc.contributor.author Cojocaru-Toma, Maria
dc.contributor.author Ciobanu, Nicolae
dc.date.accessioned 2021-01-04T17:45:46Z
dc.date.available 2021-01-04T17:45:46Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.uri https://stiinta.usmf.md/sites/default/files/inline-files/Abstract%20Book.%20CULEGERE%20DE%20REZUMATE%20.pdf
dc.identifier.uri https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/14510
dc.description.abstract Background. Carotenoids have played a significant role in reducing the risk of chronic disease. The most studied in this regard is β-carotene, present in medicinal plants specific including Calendula and Tagetes genus. Objective of the study. Comparative analysis of β-carotene content in liquid and dry extracts obtained fromflowers of species Tagetes and Calendula, cultivated in the colection of the Scientific Center for the Cultivation of Medicinal Plants of Nicolae Testemitanu SUMPh. Material and Methods. Liquid extracts obtained by repeated maceration, dry extracts, by rotary evaporation, were subjected to phytochemical evaluation by thin layer chromatography (TLC) and UVVIS spectrophotometry, equivalent to β-carotene. Results. Beta-carotene was identified by TLC in hexane- ethyl acetate (50:50, v/v), retention times were established. Caratenoid content (mg %) varied as follows: in T. patula (75.34), T. erecta (21.97), C. officinalis variety Natali (13.09), C. officinalis variety Diana (12.39), C. officinalis local population (10.99). The carotenoids varied in dry extracts too, determined in highest amount in T. patula flowers (137.87 mg%). Conclusion. This study demonstrated the opportunity for further research of Tagetes varieties that could serve as sources of carotenoids for antioxidant phyto-pharmaceuticals. Introducere. Carotenoidele posedă un rol semnificativ în reducerea riscului de boli cronice. Cel mai studiat în acest sens este β-carotenul, prezent în speciile plantelor genului Calendula și Tagetes. Scopul lucrării. Analiza comparativă a conținutului de β-caroten în extracte lichide și uscate obținute din florile speciilor Tagetes și Calendula, colectate din colecția Centrului Științific pentru Cultivarea Plantelor Medicinale a USMF „Nicolae Testemițanu”. Material și Metode. Extractele lichide obținute prin macerare repetată și extractele uscate prin evaporare rotativă au fost supuse evaluării chimice prin cromatografie în strat subțire (CSS) și spectrofotometrie UV-VIS, în recalcul la β-caroten. Rezultate. Prin CSS, a fost identificat β-carotenul în mediu de hexan și etil acetat (50:50, v/v) și s-au stabilit factorii de retenție. Conținutul total de caratenoide (mg%) a variat după cum urmează: în T. patula (75.34), T. erecta (21.97), C. officinalis soiul Natali (13.09), C. officinalis soiul Diana (12.39 ), C. officinalis populație locală (10.99). Conținutul de carotenoidele a variat și în extracte uscate, determinate în cantitate maximă în florile de T. patula (137.87 mg%). Concluzii. Acest studiu a demonstrat oportunitatea de cercetare în continuare a soiurilor de Tagetes, care pot servi ca sursă de carotenoide pentru fitopreparate cu efecte antioxidante. en_US
dc.publisher Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova en_US
dc.subject carotenoids en_US
dc.subject dry extracts en_US
dc.subject spectrophotometry en_US
dc.title Determination of carotenoids in extracts from species of calendula and tagetes genus en_US
dc.title.alternative Determinarea carotenoidelor în extractele speciilor genului calendula și tagetes en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics