Introducere. Polifenolii sunt apreciați în medicină
și farmacie prin proprietăți antioxidante, antibacteriene,
constituind una dintre cele mai numeroase grupe de
compuși chimici din plantele medicinale.
Scopul lucrării. Evaluarea conținutului polifenolic
în părți aeriene de turiță și cicoare, rcoltate din diferite
colecții și din flora spontană a Republicii Moldova.
Material şi metode. Produsele vegetale (PV): Agrimoniae
herba, Cichorii herba au fost recoltate din colecția
Centrului Știinífic de Cultivare a Plantelor Medicinale
(CȘCPM) USMF “Nicolae Testemițanu”, a Grădinii Botanice
Naționale (GBN) “Alexandru Ciubotaru” și din
flora spontană: satul Mereni, raionul Anenii-Noi (Agrimoniae
herba) și satul Tribujeni, raionul Orhei (Cichorii
herba). Compușii fenolici s-au dozat spectrofotometric în
UV/VIS, după Folin-Ciocalteu, cu recalcul în acid galic.
Rezultate. Analiza rezultatelor dozării compușilor
fenolici denotă că conținutul lor variază în produsele vegetale:
Agrimoniae herba (Agrimonia eupatoria L.) și Cichorii
herba (Cicorium intybus L.) în dependență de locul
colectării. Astfel, compușii polifenolici se prezintă cu un
conținut mai înalt în PV din flora spontană: Agrimoniae
herba (1.09%), urmat de PV din colecția GNB (0,94%) și
CȘCPM (0,71%); pentru Cichorii herba concentrația maximă
este pentru PV din flora spontană (0,66%), urmat
de colectia CȘCPM (0,59 %) și GBN (0, 56%).
Concluzii. Compușii fenolici în produsele vegetale
de Agrimoniae herba și Cichorii herba se prezintă cu un
conținut mai înalt în flora spontană urmat de colecții.
Introduction. Polyphenols are appreciated in medicine
and pharmacy due to their antioxidant, antibacterial
properties, constituting one of the most numerous groups
of chemical compounds in medicinal plants.
The aim of the study. Evaluation of phenolic compound
in aerial parts of agrimony and chicory harvested
from different collections and spontaneous flora of the
Republic of Moldova.
Material and methods. The vegetal products (VP):
Agrimoniae herba, Cichorii herba were harvested from
the collection of the Scientific Center for Cultivation of
Medicinal Plants (SCCMP) Nicolae Testemitanu SUMPh,
of the National Botanical Garden (NBG) Alexandru
Ciubotaru and from spontaneous flora: Mereni village,
Anenii-Noi district (Agrimoniae herba) and Tribujeni
village, Orhei district (Cichorii herba). The phenolic
compounds were dosed UV/VIS spectrophotometrically,
after Folin-Ciocalteu, with recalculation in gallic acid.
Results. The analysis of the dosage results of the phenolic
compounds indicates that their content varies in
the vegetal products: Agrimoniae herba (Agrimonia eupatoria
L.) and Cichorii herba (Cicorium intybus L.) depending
on the place of collection. Thus, phenolic compounds
are present with a higher content in the VP of
spontaneous flora: Agrimoniae herba (1,09%), followed
by the VP from the collection of NBG (0,94%) and SCCMP
(0,71%); for Cichorii herba the maximum concentration
is for VP from spontaneous flora (0,66%), followed
by the collection of SCCMP (0,59%) and NBG (0, 56%).
Conclusions. Phenolic compounds in vegetal products
Agrimoniae herba and Cichorii herba appear with a
higher content in the spontaneous flora, followed by the
collections.