Abstract:
Obiectivul studiului:
Din cele mai străvechi timpuri plantele aromatice
atrag atenția ca sursă de substanțe biologic active și
arome capabile să influențeze direct procesele fiziologice
și să ofere un efect psiho-emoțional puternic. Fiind
ascunse în glande minuscule substanțele puternic
active volatile posedă multiple efecte benefice care prin
aromaterapie pot readuce buna dispoziție și sănătatea.
Reieșind din aceasta ne-am propus ca scop sistematizarea
informației atât despre uleiurile volatile în general,
cât și despre metodele de producere și control în
particular, pe exemplul uleiului volatil de Busuioc, ca
una dintre cele mai solicitate și mai ”vechi” plante aromatice,
de rând cu menta, levănțica, salvie, coriandru,
anason, trandafir ș.a. Busuiocul se referă la plantele
activ tonizante cu ulei volatil, care îmbină efectul rapid
cu schimbările sistemice ale fundalului emoțional.
Materiale și metode:
Sursele bibliografice și informative studiate în Republica
Moldova și Izrael denotă utilizarea frecventă
în activitățile umane a peste 1000 de plante aromatice
și uleiuri volatile. Au fost studiate: istoricul utilizării
plantelor aromatice și a uleiurilor volatile, arealul lor
de răspândire și de cultivare, metodele de identificare,
izolare și producere a uleiurilor volatile, controlul
calității și utilizarea lor în schemele aromaterapice și
curative.
Rezultate:
Conținutul de uleiuri volatile în plantele aromatice
variază în limite mari, în funcție de la plantă și de
zona de răspândire. Astfel, conținutul de ulei volatil
în inflorescențele de salcîm constituie 0,04%, în florile
de trandafir – 0,06-0,20%, în florile de levănțică
– 1,0-2,0%, în fructele de fenicul – 4,0-6,0%, în fructele
de Bergenia – 11,5%, în mugurii de copac de
cuișoare – pînă la 22%. În calitate de materie primă
pentru obținerea uleiului volatil servesc părțile aeriene
ale Busuiocului la etapa de înflorire. Conținutul de
ulei volatil în părțile aeriene ale Busuiocului constituie
0,1%.
Concluzii:
Studiul denotă ca eficiența și nativitatea fac ca plantele
aromatice și uleiurile volatile, în special să aibă un
spectru foarte larg de întrebuințare, spectru care este
în continuă creștere. Cel mai înalt randament în producerea
uleiurilor volatile, în general, și a uleiului din
Busuioc in parte îl are metoda industrială de extracție
prin antrenarea cu vapori de apă, bazată pe legea lui
Dalton. Uleiul din Busuioc pe bună dreptate este supranumit
”ulei regesc” deoarece stabilizează circuitul
sanguin, revigorează și tonifică organismul înlăturând stările
de oboseală și vertij, durerile de cap ș.a.