Introducere. Ulcerul gastroduodenal reprezintă leziune
a mucoasei stomacale, situată în porțiunea inferioară
a esofagului sau în prima parte a intestinului subțire,
iar plantele medicinale își aduc aportul prin proprietăți
antiinflamatorii, antibacteriene și cicatrizante.
Scopul lucrării. Evaluarea produselor vegetale și a principiilor
active utilizate în tratamentul ulcerului gastroduodenal.
Material și metode. Studiul și sinteza datelor literaturii
științifice despre produse vegetale și principii active
cu proprietăți antiulceroase (45).
Rezultate. Se estimează că 10% din populația R. Moldova
face ulcer gastroduodenal în anumite perioade ale vieții,
patologie cauzată de alimentația incorectă, diete dezechilibrate,
stres, sedentarism, abuz de alcool, medicamente.
Tratamentul ulcerului poate fi combinat cu produse vegetale
cu conținut de mucilagii: Lini semina, Plantaginis
majoris folia; derivați antracenici: Aloe arborescens folia,
Hyperici herba; taninuri: Bergeniae rhizomata, Tormentillae
rhizomata; saponozide: Glycyrrhizae glabrae radices;
uleiuri volatile: Anisi vulgaris fructus, Calami rhizomata,
Carvi fructus, Coriandri fructus, Foeniculi fructus;
substanțe amare: Absinthii herba, Cichorii radices, Gentianae
radices, Millefolii herba, Taraxaci radices. Din 5646
de produse medicamentoase incluse în Nomenclatorul
de Stat al Medicamentelor (2019), ponderea fitopreparatelor
antiulceroase constituie 1,1%.
Concluzii. Fitopreparatele utilizate în tratamentul ulcerului
gastroduodenal dețin doar 1,1% din numărul total
de produse farmaceutice, conform Nomenclatorului de
Stat al Medicamentelor (2019).
Cuvinte cheie: ulcer gastroduodenal, produse vegetale,
fitopreparate.
Introduction. Gastroduodenal ulcer represents a lesion
of the stomach mucosa, located in the lower portion
of the esophagus or in the first part of the small intestine,
and medicinal plants can contribute with their antiinflammatory,
antibacterial and scarring properties.
The aim of the study. Evaluation of vegetal products
and active principles used in the treatment of gastroduodenal
ulcer.
Material and methods. Study and synthesis of the
scientific literature data about vegetal products and active
principles with antiulcerous properties (45).
Results. It is estimated that 10% of the population of
the R. of Moldova has gastroduodenal ulcer in certain
periods of life, pathology caused by incorrect nutrition,
unbalanced diets, stress, sedentary lifestyle, alcohol abuse,
drugs. The treatment of ulcer could be combined with
vegetal products with mucilages: Lini semina, Plantaginis
majoris folia; anthracene derivatives: Aloe arborescens
folia, Hyperici herba; tannins: Bergeniae rhizomata, Tormentillae
rhizomata; saponozide: Glycyrrhizae glabrae
radices; volatile oils: Anisi vulgaris fructus, Calami rhizomata,
Carvi fructus, Coriander fructus, Foeniculi fructus;
bitter substances: Absinthii herba, Cichorii radices, Gentianae
radices, Millefolii herba, Taraxaci radices. From 5646
medicinal products included in the State Nomenclature
of Medicines (2019), the proportion of antiulcerous phytopreparations
constitutes 1,1%.
Conclusions. Phytopreparation used in the treatment
of gastroduodenal ulcer hold only 1,1% of the total number
of pharmaceutical products, according to the State
Nomenclature of Medicines (2019).