Introducere. Coloranții au fost utilizați în cultura
civilizațiilor pentru industria textilă, alimentară, cosmetică
și farmaceutică. Astăzi, aplicarea coloranților este
în ascensiune, iar satisfacerea cerințelor necesită studii
științifice complexe.
Scopul lucrării. Evaluarea și procesarea grafică a
bibliografiei de specialitate privind istoricul, clasificarea,
sursele de materie primă, proprietățile și aplicarea
coloranților.
Material și metode. Procedee și tehnici de evaluare a
bibliografiei (numărul de surse) pe istoricul (9), clasificarea
(7), sursele de materie primă (15), proprietățile (22)
și aplicarea coloranților naturali (24).
Rezultate. Folosirea coloranților naturali datează din
Epoca de Piatră, ulterior menționată în civilizația feniciană,
egipteană și romană. Coloranții se clasifică: conform
originii (vegetală, animală, minerală) chimic (indoli, carotenoide,
flavonoide, chinone, taninuri etc.), precum și
metoda de izolare și aplicare a coloranților (mordantă,
acidă, bazică, vatică, dispersă). Coloranții naturali pot fi
instabili, iar sursele de materie primă sunt limitate. Astăzi,
există surse netradiționale de coloranți cu calități
mult superioare obținute în baza ingineriei genetice și
a biotehnologiilor in vitro. Acestea asigură posibilitatea
obținerii coloranților în cantități mari, flux continuu,
independent de factorii climatici, rotația sezonieră și
condiții ecologic controlate.
Concluzii. Tehnicile netradiționale de inginerie genetică
și biotehnologii in vitro aplicate au generat o serie
nouă de coloranți naturali cu calități noi, deosebite și superioare
celor obținute în mod tradițional.
Introduction. Colorants have been used in civilization’s
culture for textile, food, cosmetic and pharmaceutical
industries. Today, the application of colorants is
rising, and the complex of scientific studies is required to
fulfill the necesity.
The aim of the study. Evaluation and graphic processing
of the specialized bibliography of the history, classification,
sources of raw material, properties and application
of colorants.
Material and methods. Methods and techniques for
bibliography evaluation (number of sources) on history
(9), classification (7), sources of raw material (15), properties
(22) and application of natural colorants (24).
Results. The use of natural colorants dates back to the
Ancient Stone Age, later it is mentioned at the Phoenician,
Egyptian and Roman civilizations. Colorants are
classified: according to the origin (vegetal, animal, and
mineral) chemically (indoles, carotenoids, flavonoids,
quinones, tannins, etc.), and the method of isolation and
application (mordant, acid, basic, vat, and disperse). Natural
colorants can be unstable and the sources of raw
material are limited. Today, there are non-traditional sources
of high qualities colorants based on genetic engineering
and in vitro biotechnologies. They ensure the possibility
of obtaining colorants in large quantities, continous
flow, independent of climatic factors, seasonal rotation
and ecologically controlled conditions.
Conclusions. Non-traditional techniques of genetic
engineering and in vitro biotechnologies have generated
a new series of natural colorants with new qualities, different
and superior to those traditionally obtained.