Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Identificarea bacteriilor din genul Salmonella spp. În produsele avicole și impactul acestora pentru sănătatea publică

Show simple item record

dc.contributor.author Juncu, Olga
dc.contributor.author Starciuc, Nicolae
dc.contributor.author Osadci, Natalia
dc.contributor.author Antohii, Tatiana
dc.date.accessioned 2021-04-07T11:14:09Z
dc.date.available 2021-04-07T11:14:09Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.issn 2587-3466
dc.identifier.issn 2587-3458
dc.identifier.uri https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/129/87
dc.identifier.uri https://doi.org/10/38045/ohrm.2021.2.13
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16580
dc.description Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introduction. Poultry meat and eggs represent a risk of contamination with zoonotic bacterial agents. This requires permanent laboratory monitoring throughout the production chain segment. Material and methods. The research material consisted of samples retrieved from poultry carcasses and eggs for current consumption. There were examined 80 samples of eggs and 110 samples of poultry carcasses. Results. S. Gallinarum, S. Enteritidis and S. Infantins serotypes were isolated in 12.7% of samples out of 110 examined carcasses, whereas S. Gallinarum, S. Dublin și S. Typhimurium serotypes were detected in 6.25% of 80 egg samples. Conclusions. Bacteriological research on poultry carcasses and eggs showed the presence of pathogenic serotypes of Salmonella spp., which is a major risk to public health. en_US
dc.description.abstract Introducere. Carnea şi ouăle de pasăre prezintă un risc crescut de contaminare cu agenți bacterieni zoonotici. În acest context, este necesară monitorizarea de laborator permanentă, pe întregul lanț de producție. Material și metode. Materialul de cercetare a fost constituit din probe de la carcasele de pasăre și ouă de consum curent. Au fost examinate 80 probe de ouă și 110 probe de la carcasele de pasăre. Rezultate. Din 110 probe de carcase examinate, la 12,7% au fost izolate serotipurile S. Gallinarum, S. Enteritidis și S. Infantins, iar din 80 de probe de ouă, la 6,25% au fost izolate serotipurile S. Gallinarum, S. Dublin și S. Typhimurium. Concluzii. Cercetările bacteriologice asupra carcaselor de pasăre și ale ouălor au demonstrat prezența erotipurilor patogene de Salmonella spp., cu risc major pentru sănătatea publică. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof One Health & Risk Management en_US
dc.subject Salmonella en_US
dc.subject poultry en_US
dc.subject meat en_US
dc.subject egg en_US
dc.subject serotype en_US
dc.subject.ddc CZU: 614.31:637.075:579.842.14 en_US
dc.title Identificarea bacteriilor din genul Salmonella spp. În produsele avicole și impactul acestora pentru sănătatea publică en_US
dc.title.alternative Identification of Salmonella spp. Strains in poultry products and their impact on public health en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • One Health & Risk Management Vol. 2 No 2, 2021
    Materialele Conferinţei ştiinţifice naţionale cu participare internatională „Maladiile infecțioase în lumea modernă: provocări și perspective” consacrată aniversării a 75-a de la nașterea Profesorului Viorel Prisacari

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics