Introducere. Specia Lycium barbarum creşte
spontan în Republica Moldova. Astăzi L.barbarum se
cultivă pentru fructele bogate în diferiţi compuşi
chimici: poliholozide, carotenoide, compuşi polifenolici
(flavonozide, taninuri), vitamine, care prezintă interes
medicinal şi alimentar.
Scopul lucrării Studiul comparativ al flavonozidelor şi
taninurilor în produsele vegetale ale sp. L.barbarum
spontan şi cultivat.
Material şi metode. în produsele vegetale (PV) Lycii
fructus et L. folia, recoltate de la plantele spontane şi
soiul Ning Xia N I din colecţia Grădinii Botanice a
AŞM au fost analizate calitativ şi cantitativ
(spectrofotometric şi titrimetric) flavonozidele şi
taninurile.
Rezultate. Efectele reacţiilor analitice au arătat
prezenţa flavonozidelor şi taninurilor în toate produsele
vegetale analizate. Analiza rezultatelor denotă că totalul
de flavonozide şi taninuri prevalează în Lycii folia, faţă
de L. fructus, atât la plantele spontane, cât şi cele
cultivate.
Comparativ, fructele soiului cultivat conţin mai multe
flavonoide (0.25 mg/100g PV) faţă de cele spontane
(0.15 mg/100g PV). Conţinutul taninic variază în
fruncţie de metodă şi PV: L. fructus spontan (3.51% -
titrimetric, 1.67% - spectrofotometric) şi respectiv în
L.fructus cultivat (1.94%, 1.33%).
Concluzii. Conţinutul flavonoidic şi taninic este mai
mare în frunze, decât în fructe la plantele spontane şi
cultivate, iar fructele soiului Ning Xia N I este mai bogat
în flavonozide decât fructele spontane, care se deosebesc
prin conţinut taninic mai mare.
Introduction. Species Lycium barbarum grows
spontaneous in the Republic of Moldova. Nowadays
L.barbarum is cultivated for fruits rich in different
chemical compounds: polysaccharides, carotenoids,
polyphenols (flavonoids, tannins), and vitamins, which
present medicinal and alimentary interest.
The aim of the study. Comparison study of
flavonoids and tannins in vegetable products of
spontanious and cultivated sp. L.barbarum.
Material and methods. In vegetable products (VP)
Lycii fructus et L. folia, collected from spontaneous
plant and cultivar Ning Xia N1 from the collection of
Botany Garden of Academy o f Science of Moldova the
quantitative and qualitative analyses were made.
Results. The effects of analytic reactions
demonstrate the presence of flavonoids and tannins in all
analyzed VP. The analyze of obtained results shown that
the total content of flavonoids and tannins is more in
Lycii folia, than in L. fructus in both (spontaneous and
cultivated).
Comparative, the cultivar fruits contain more flavonoids
(0,25 mg/100g VP) than those spontaneous (0.15
mg/100g VP). Content of tannins varies according the
applied method and type of VP: L.fructus spontaneously
(3.51 %-titrimetrically, 1.67% - spectrophotometrically)
and respectively in cultivated L. fructus (1.94%,
1.33%).
Conclusions. Total content of flavonoids and tannins
is higher in the leaves than in the fruits of cultivated and
spontaneous plants, but the fruits of cultivar Ning Xia
N1 is richer in flavonoids than spontaneous, which are
distinguished by higher tannic content.