dc.contributor.author |
Tabără, Maria |
|
dc.date.accessioned |
2021-04-09T13:25:59Z |
|
dc.date.available |
2021-04-09T13:25:59Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.identifier.citation |
TABĂRĂ, Maria. Riscuri alimentare vegetale = Risks of vegetable food consumption. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2017, nr. 1-2, p. 22. ISSN 1812-507. |
en_US |
dc.identifier.issn |
1812-5077 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16621 |
|
dc.description |
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova |
en_US |
dc.description.abstract |
Introducere. Deşi în alimentaţie şi în tratamentele
tradiţionale plantele sunt extrem de utile, ele pot fi şi
dăunătoare. De asemenea, poate deveni periculoasă
folosirea altor părţi ale plantei decât cele cunoscute ca
având efecte terapeutice. De aceea este necesar să
cunoaştem modul de administrare al plantelor
medicinale, dar şi felul de pregătire şi consum.
Scopul lucrării. Evidenţierea celor mai utilizate
plante din alimentaţia noastră cotidiană cu potenţial
toxic.
Material şi metode. Sinteza şi analiza datelor
bibliografice referitoare la produsele vegetale ce se
utilizează în alimentaţie si evidenţierea celor care 3 S S
conduc la o eventuală intoxicaţie şi măsurile care pot fi
întreprinse pentru a evita manifestările neplăcute. Au
fost analizate top 15 alimente vegetale descrise de
Environmental Working Group.
Rezultate. Acidul cianhidric din seminţele rozaceelor,
solanina din cartofii păstraţi necorespunzător, aflatoxinele
prezente în alimente pot avea efecte letale. La fel şi
glutenul din cereale poate provoca alergii, iar
grapefruitul consumat concomitent cu medicamente,
interacţionând cu Citocromul P450, conduce la o
intoxicaţie medicamentoasă.
Concluzii. Unele plante sunt folosite în mod
salutabil, dar pentru a preveni ingerarea fitotoxinelor
este necesar de a informa populaţia cu privire la
toxicitatea alimentelor. Aceasta va promova încrederea
consumatorilor în alimentaţia bogată în fructe şi
legume, dar inofensivă. |
en_US |
dc.description.abstract |
Introduction. Although plants are extremely useful
in alimentation and traditional medicine, they can also
be harmful. Moreover, the use o f plant’s parts that are
not defined as medicinal vegetable products may be
dangerous. That is why it is highly important to be
aware of their intake ways as well as their processing
and consumption.
The aim of the study was to highlight the most
widely distributed plants in our daily diet, which may be
potentially toxic.
Material and methods. Synthesis and analysis of
bibliographical data concerning vegetable products used
in alimentation were applied in this research as well as
analyzing the reasons that lead to potential poisoning
and measures that can be undertaken in order to avoid
unpleasant consequences. Also, it has been analysed,
the top 15 vegetable foods with increased doses of
pesticedes, according to Environmental Working Group.
Results. Hydrocyanic acid present in the Rosaceae
seeds, solanine appeared from the improperly stocked
potatoes and aflatoxins in food can cause a lethal
outcome. Likewise, cereal gluten can cause allergies.
Simultaneous consumption o f drugs and grapefruit leads
to drug intoxication because o f the interaction with
Cytochrome P450.
Conclusions. Some plants are consumed by people
to improve health. It must suffice to inform population
about potential food toxicity in order to prevent the
consumption of phytotoxins. This will promote people’s
eagerness to keep a safe diet rich in fruits and
vegetables. |
en_US |
dc.publisher |
Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Revista Farmaceutică a Moldovei: The First Congress of Pharmaceutical Students Association from Republic of Moldova dedicated to the Year Nicolae Testemitanu "Innovation and creativity in pharmaceutical practice and research”, May 4-7, 2017, Chisinau, Republic of Moldova |
en_US |
dc.subject |
hydrocyanic acid |
en_US |
dc.subject |
solanine |
en_US |
dc.subject |
aflatoxins |
en_US |
dc.subject |
gluten |
en_US |
dc.subject |
phytotoxins |
en_US |
dc.title |
Riscuri alimentare vegetale |
en_US |
dc.title.alternative |
Risks of vegetable food consumption |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |