Rezumat. Nutriția este un factor important al sănătății, funcției fizice
și cognitive, al vitalității, calității vieții și longevității. Persoanele vârstnice au adesea un consum redus de alimente,
indus de cauze multifactoriale, drept urmare malnutriția este
un factor de risc independent pentru creșterea morbidității
și mortalității, indiferent de patologiile de bază (insuficiențe
cronice ale organelor, tulburări cognitive, cancere, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 etc.), inclusiv la subiecții supraponderali sau obezi. Prevalența malnutriției variază de la 4%
la 10% la populația vârstnică din comunitate, de la 15% la
38% la bătrânii instituționalizați și de la 30% la 70% la cei
spitalizați. Scopul studiului dat a constat în evaluarea stării
de nutriție a persoanelor în etate instituționalizate și stabilirea
unor corelații dintre factorii determinanți ai malnutriției cu
sindromul de fragilitate. Studiul de tip epidemiologic, parte
componentă a proiectului 20.80009.8007.25 „Fragilitatea:
diagnosticul și profilaxia în coraportul problemelor medico-psihosociale ale vârstnicului vulnerabil”, a inclus 50 de
pacienți instituționalizați în Azilul republican pentru invalizi
și pensionari din municipiul Chișinău. Toate persoanele au
fost examinate prin evaluarea geriatrică complexă, aprobată
prin ordinul Ministerului Sănătății nr. 619 din 07.09.2010.
Conform rezultatelor, atât malnutriția, cât și riscul de
malnutriție au avut frecvență înaltă la persoanele vârstnice
instituționalizate. Dintre factorii determinanți ai malnutriției
cea mai înaltă asociere au avut-o numărul maladiilor
concomitente, funcționalitatea diminuată a vârstnicilor,
prezența sindromului de depresie și a dereglărilor cognitive.
Totodată, sindromul de malnutriție a corelat cu criteriile de
fragilitate, dar și cu gradul de severitate a fragilității bătrânilor
instituționalizați.
Summary. Nutrition is an important factor for health, physical and cognitive function, vitality, quality of life and longevity. Elderly
people often have low food intake, induced by multifactorial
causes, as a result, malnutrition is an independent risk factor
for increased morbidity and mortality, regardless of the underlying pathologies (chronic organ failure, cognitive impairment,
cancer, cardiovascular disease, type 2 diabetes etc.) including
overweight or obese subjects.The prevalence of malnutrition
varies from 4% to 10% in the elderly population from the community, from 15% to 38% for institutionalized elderly people
and from 30% to 70% for hospitalized ones. The purpose of
this study was to assess the nutritional status of institutionalized elderly people and establish correlations between the
determinants of malnutrition and fragility syndrome.The
epidemiological study is part of the project 20.80009.8007.25
“Fragility: diagnosis and prophylaxis in relation to medicopsycho-social problems of the vulnerable elderly”, included 50
patients institutionalized in the Republican Asylum for the
Disabled and Retired in Chisinau. All persons were examined
by the complex geriatric evaluation, approved by the order of
the Ministry of Health no. 619 of 07.09.2010. According to the
results, both malnutrition and the risk of malnutrition were
high in institutionalized elderly people. Among the determinants of malnutrition, the highest association had the number
of concomitant diseases, decreased functionality of the elderly,
the presence of depression syndrome and cognitive disorders.
At the same time, the malnutrition syndrome correlated with
the fragility criteria but also with the degree of severity of
frailty of the institutionalized elderly people.