Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Physical development and eating habits of a teenage group from Dimitrie Cantemir High School in Iasi

Show simple item record

dc.contributor.author Albu, Adriana
dc.contributor.author Abdulan, Irina
dc.contributor.author Ghica, Catalin Dragos
dc.date.accessioned 2021-10-16T16:44:36Z
dc.date.available 2021-10-16T16:44:36Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.issn 2587-3466
dc.identifier.issn 2587-3458
dc.identifier.uri DOI: 10.38045/ohrm.2021.4.08
dc.identifier.uri https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/issue/view/15/16
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/18176
dc.description.abstract Introduction. Eating habits are formed in the first years of life and sometimes persist throughout lifetime. It is necessary to develop coherent nutritional educational programs to guide adolescents towards a healthy diet. Material and methods. The study was conducted on a group of 194 students from the ninth and the twelfth grade from Dimitrie Cantemir High School in Iasi. These young people were evaluated for their physical development with the help of body mass index and eating habits. Eating habits were assessed on the basis of a weekly food intake questionnaire. The processing of the results was carried out by the Pearson test. Results. Physical development was mainly at normal values (68.55%). There were 19.07% underweight students but also 12.37% young people with obesity. Milk was present in menus especially 2-3 times (35.05%) or 1 time (25.77%) per week, with insignificant differences by class and sex. Chicken meat was mainly consumed 2-3 times a week (42.78%) with insignificantly differing in classes, but significant in gender (p˂0.001). Vegetables were consumed especially 2-3 times (30.92%) per week or daily (28.35%). Sweets were consumed mainly on a daily basis (29.89%) or 2-3 times (26.28%) per week. Conclusions. The eating habits of students surveyed were different in girls than in boys, an aspect that draws attention to young females for whom identification with the current ideal of beauty is essential. en_US
dc.description.abstract Introducere. Obiceiurile alimentare se formează în primii ani de viață și uneori persistă dea lungul vieții. Este necesar să se dezvolte programe educaționale nutriționale coerente pentru a ghida adolescenții către o dietă sănătoasă. Material și metode. Studiul a fost realizat pe un grup de 194 de elevi din clasele a IX-a și a XII-a de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iași. La acești tineri a fost apreciată dezvoltarea fizică cu ajutorul indicelui de masă corporal și al obiceiurilor alimentare, care au fost evaluate pe baza unui chestionar săptămânal privind consumul de alimente. Prelucrarea rezultatelor a fost efectuată cu ajutorul testului Pearson. Rezultate.Dezvoltarea fizică s-a încadrat, mai ales, la valori normale (68,55%). S-au identificat 19,07% elevi subponderali și 12,37% tineri cu obezitate. Laptele a fost prezent în meniuri în special de 2-3 ori (35,05%) sau de 1 dată (25,77%) pe săptămână, cu diferențe nesemnificative, în funcție de clasă și de sex. Carnea de pui s-a consumat în principal de 2-3 ori pe săptămână (42,78%), cu diferențe nesemnificative pe clase, dar semnificative după sex (p˂0,001). Legumele s-au consumat în special de 2-3 ori (30,92%) pe săptămână sau zilnic (28,35%). Dulciurile s-au consumat mai ales zilnic (29,89%) sau de 2-3 ori (26,28%) pe săptămână. Concluzii.Obiceiurile alimentare ale elevilor chestionați diferă la fete față de băieți, aspect care atrage atenția asupra adolescentelor pentru care identificarea cu idealul actual de frumusețe este esențială. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof One Health & Risk Management en_US
dc.subject physical development en_US
dc.subject eating habits en_US
dc.subject high school students en_US
dc.subject.ddc CZU: [613.96+613.2]-053.7(498-21) en_US
dc.title Physical development and eating habits of a teenage group from Dimitrie Cantemir High School in Iasi en_US
dc.title.alternative Dezvoltarea fizică și obiceiurile alimentare ale unui lot de adolescenți de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iași en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics