INTRODUCERE
Propolisul reprezintă un produs natural, rășinos,
cleios, exclusiv din substanţe biologic active, produs
de albine, care se topește la temperaturi ridicate
și devine fragil la temperaturi scăzute. Culoarea
variază de la gri cu o nuanţă verzuie la maro, brunăcafenie, are un miros specific plăcut, aromat și un
gust variat, uneori amărui [1-4]. Din punct de vedere
medical, propolisul este cel mai important agent
protector care asigură viaţa normală a familiei de
albine, protejează stupul de pătrunderea diferiţilor
viruși, bacterii și menţine un microclimat sănătos în
cuib. Pe albinele, care sunt în permanenţă în contact
cu propolisul nu există microorganisme [2].
SCOPUL LUCRĂRII
Studierea indicilor fizico-chimici (conţinutul
aminoacizilor, micro-, macroelementelor și prezenţa
metalelor grele) a propolisului colectat de la diferite
plante propolifere din Republica Moldova.
MATERIAL ȘI METODE
A fost determinat conţinutul aminoacizilor,
micro-, macroelementelor și prezenţa metalelor
grele din propolisul colectat de la diferite plante
propolifere din Republica Moldova: în zona Centrală
și de Sud.
REZULTATE
Rezultatele cercetărilor au demonstrat că
cantitatea totală a aminoacizilor din componenţa
propolisului constituie în medie 8,766 mg/g cu
variaţie între 7,0859 mg/g în zona Centrală și 10,2161
mg/g zona de Sud. S-a constatat că cea mai mare
cantitate o constituie acidul glutamic – 1,239 mg/g
sau 14,13% din cantitatea totală de aminoacizi,
alanină– 0,713 mg/g (8,13%), leucină– 0,665 mg/g
(7,58%) și izoleucină 0,624 mg/g (7,12%). S-a relevat că
cantitatea totală de aminoacizi esenţiali din propolis
este în medie – 4,223 mg/g, neesenţială – 4,359
mg/g, imunoactivi – 3,975 mg/g, glicogeni– 3,233
mg/g, ketogenici–2,570 mg/g, proteinogeni–8,582
mg/g și care conţine sulf– 0,090 mg/g. S-a stabilit că
cantitatea totală a microelementelor în componenţa
propolisului este de 2081,54 mg/kg, dintre care:
magneziu – 28,8 mg/kg, zinc – 85,3 mg/kg, cupru –
4,74 mg/kg, fier – 1958,7 mg/kg, crom – <1,5 mg/kg
și nichel – <2,5 mg/kg; macroelemente – 8993,8 mg/
kg, inclusiv: calciu – 4770,0 mg/kg, magneziu – 419,7
mg/kg, potasiu – 1553,4 mg/kg, sodiu – 91,2 mg/kg
și fosfaţi – 2159,5 mg/kg; metale grele – 99,95 mg/
kg, inclusiv: plumb – 9,85 mg/kg, cadmiu – <0,06
mg/kg, zinc – 85,3 mg/kg, cupru – 4,74 mg/kg.
CONCLUZII
Compoziţia chimică a propolisului depinde de
zonă și speciile de plante propolifere.
Lucrare a fost realizată în cadrul proiectului de
cercetare aplicativă nr. 20.80009.5007.17 (ANCD).
INTRODUCTION
Propolis is a natural, resinous, gummy product
produced by bees that is exclusively composed
of biologically active substances, which melts
at high temperatures and becomes brittle at low
temperatures. The color varies from gray with a
greenish to brown, brown-coffee-colored;it has a
specific pleasant, aromatic smell and a varied taste,
sometimes bitter [1-4]. From a medical point of view,
propolis is the most important protective agent that
ensures the normal life of the bee family, it protects
the hive from the penetration of various viruses,
bacteria and maintains a healthy microclimate in the
nest. There are no microorganisms on bees that are
constantly in contact with propolis [2].
THE PURPOSE OF THE PAPER
To study some of the physico-chemical indices
of propolis: content of amino acids, micro-,
macroelements and the presence of heavy metals.
Propolis was collected from various propolis plants
in the Republic of Moldova.
MATERIAL AND METHODS
The content of amino acids, micro-,
macroelements and the presence of heavy metals
in propolis collected from various plants in the
Republic of Moldova was determined: in the Central
and Southern area.
RESULTS
The results of our research have showed that the
total amount of amino acids in propolis is on average
8.766 mg/g with a variation between 7.0859 mg/g in
the Central area and 10.2161 mg/g in the Southern
area of the Republic of Moldova. It was found that
glutamic acid is present in the highest amount -
1.239 mg/g or 14.13% of the total amount of amino
acids, followed by alanine - 0.713 mg/g (8.13%),
leucine - 0.665 mg/g (7.58 %) and isoleucine 0.624
mg/g (7.12%).It was also found that the total amount
of essential amino acids in propolis is on average -
4.223 mg/g, non-essential amino acids - 4.359 mg/g,
immunoactive amino acids - 3.975 mg/g, glucogenic
amino acids - 3.233 mg/g, ketogenic amino acids
- 2.570 mg/g, proteinogenic amino acids - 8.582
mg/g and sulfur containing aminoa acids - 0.090
mg/g. It was established that the total amount of
microelements in propolis is 2081.54 mg/kg, of
which: magnesium - 28.8 mg/kg, zinc - 85.3 mg/kg,
copper - 4.74 mg/kg, iron - 1958.7 mg/kg, chromium
- <1.5 mg/kg and nickel - <2.5 mg/kg; macroelements
- 8993.8 mg/kg, including: calcium - 4770.0 mg/kg,
magnesium - 419.7 mg/kg, potassium - 1553.4 mg/
kg, sodium - 91.2 mg/kg and phosphates – 2159.5
mg/kg; heavy metals - 99.95 mg/kg, including: lead
- 9.85 mg/kg, cadmium - <0.06 mg/kg, zinc - 85.3
mg/kg, copper - 4.74 mg/kg.
CONCLUSIONS
Therefore, the chemical composition of propolis
depends on the area and species of propolis plants.
The work was carried out within the applied
research project no. 20.80009.5007.17 (ANCD).