Rezumat
Obiective. Cătina (Hippophae rhamnoides) este o plantă folosită în alimentație și în medicină datorită compoziției sale bogate în nutrienți și substanțe biologic active. În articol se discută studii efectuate în experiment și in vivo asupra proprietăților diferitor produse din cătina.
Scopul acestei lucrări a fost de a sistematiza și analiza datele literaturii științifice moderne privind studiul efectelor biologice, terapeutice și profilactice
ale cătinei asupra stării nutriționale și a utilizării produselor din cătină în patologia gastrointestinală și hepatică.
Material și metode. Pentru acest reviu a fost efectuată analiza literaturii prin căutare sistematică a studiilor pe această temă în baza științifică
PubMed.
Rezultate. Studiile arată efect benefic al extractului din cătină atât asupra nivelului de colesterol în ser, cu ameliorarea activității enzimelor
implicate în metabolismul lipidic, reducerea acumulării lipidelor în ficat și steatoza existentă, acțiunile hepatoprotectoare și antioxidantă cât și
un efect inhibitor profund asupra activării celulelor stelate hepatice. Prezintă interes activitatea antioxidantă in vitro a extractului din frunzele de
Hippophae salicifolia la șobolani diabetici. Frunzele de cătină (H. Salicifolia) s-au dovedit a fi bogate în antioxidanți cu acțiune asupra radicalilor liberi
în condiții de hiperglicemie. Interesul științific al ultimelor decenii este direcționat spre căutarea modalităților profilactice asupra sănătății generale
în populație.
Concluzii. În acest context, compoziția fructelor de cătină este unică și necesită a fi studiată în diferite specialități, în special în gastroenterologie
ca materie autohtonă.
Summary
Objectives. Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) is a plant used as food and in medical needs due to its composition rich in nutrients and
biologically active substances. The article discusses experimental and in vivo studies on the properties of various sea buckthorn products.
The aim of this paper was to systematize and analyze data from the modern scientific literature on the study of biologic, therapeutic and prophylactic
effects of sea buckthorn on the nutritional status and use of sea buckthorn products in gastrointestinal and liver pathology.
Material and methods. For this review, a literature review was conducted by systematically searching for studies on this topic in the PubMed
scientific base.
Results. Studies show the beneficial effect of sea buckthorn extract as well on a serum cholesterol levels by improving the activity of enzymes
involved in lipid metabolism, reducing the accumulation of lipids in the liver parenchyma and existing steatosis, hepatoprotective and antioxidant
actions, as the inhibitory effect on the activation of liver stellate cells. The in vitro antioxidant activity of methanolic extract of Hippophae salicifolia
leaves in diabetic rats is of special interest. Sea buckthorn leaves (H. Salicifolia) have been shown to be rich in antioxidants with action on free radicals
in conditions of hyperglycemia.
Conclusion. In this context, the composition of sea buckthorn fruit is unique and needs to be studied in different specialties, in special in
gastroenterology, in the matter of a local produce.