Introduction. Although  there  are  several  previous  publications  related to  risk  factors  of  COVID-19 infection in Benin, there are very few data to explain the outbreak  risk  factors. Material and methods.This  case-control  study,  conducted  from  14  September  to  20  October  2020,  aimed  to identify  the  risk  factors  associated  with  COVID-19  infection  in  Benin. Questions  on  knowledge, attitudes,  and  practices  related  to  COVID-19,  sociodemographic  characteristics,  nutritional  factors, medical history, housing and working conditions of respondents were asked through a questionnaire survey. Bivariate and multivariate logistic regression analyses were conducted to identify  the  factors  associated  with  COVID-19.  The  statistical  significance  was  set  at  5%. Results.  In multivariate   logistic   regression,   no   handwashing   device   installed   at   the   home   entrance (ORa=1.86;  95%  CI  [1.07-3.21])  or  a  device  delivering  only  water  (ORa=5.57;  95%  CI  [1.98-15.65]), using  permanently airconditioning  at workplaces (ORa=5.48;  95% CI [2.40-12.57]), less knowledge of protective measures (ORa=1.41; 95% CI [1.08-1.84]) and no knowledge on the coronavirus  incubation  period  (ORa=4.19;  95%  CI  [2.37-7.44])  were  identified  as  risk  factors  for COVID-19 infection. Conclusions. Based on the findings of this study, a contextual response should prioritize strategies that will raise awareness and population’s knowledge of COVID-19 as well as preventive practices.
 
Introducere. Deși există mai multe publicații cu referire la factorii de risc ai infecției  COVID-19 în Benin, sunt prezentate însă foarte puține date care să explice factorii de risc în perioada de epidemie. Material si metode. Acest studiu caz-control, realizat în perioada 14 septembrie–20 octombrie 2020, și-a propus să identifice factorii de risc asociați cu infecția  COVID-19 în Benin. Respondenților, prin intermediul unui chestionar, le-au fost adresate întrebări privind cunoștințele, atitudinile și practicile legate de COVID-19, caracteristicile socio-demografice, factorii nutriționali, istoricul medical, locuința și condițiile de muncă. Au fost efectuate analize de regresie logistică bivariată și multivariată, pentru a identifica factorii asociați cu COVID-19. Semnificația statistică a fost stabilită la 5%. Rezultate. Cu ajutorul regresiei logistice multivariate, au fost identificați drept factori de risc pentru infecția cu COVID-19: lipsa unui dispozitiv de spălat mâinile instalat la intrarea în casă (ORa=1,86; 95% CI [1,07-3,21]) sau al unui dispozitiv care furnizează apă (ORa=5,57; 95% CI [1,98-15,65]), prezența aerului condiționat la locurile de muncă (ORa=5,48;  95%  CI  [2,40-12,57]), cunoștințe insuficiente despre măsurile de protecție (ORa=1,41;  95%  CI  [1,08-1,84]) și lipsă de cunoștințe privind perioada de incubație a coronavirusului (ORa=4,19 ;  95% CI [2,37-7,44]). Concluzii. Pe baza constatărilor acestui studiu, un răspuns contextual ar trebui să prioritizeze strategiile care vor crește gradul de conștientizare și cunoaștere de către populație despre COVID-19, precum și practicile preventive.