Rezumat.
Biofilmul oral are un rol determinant în apariţia cariei dentare şi este
una din cauzele principale ale eşecului în prevenirea şi tratamentul acesteia.
Obiectivul lucrării a constituit analiza literaturii de specialitate şi prezentarea
unei sinteze privind efectul extractelor de polifenoli de origine vegetală
asupra biofilmului dentar. Materiale şi metode. Pentru realizarea obiectivului
trasat în motorul de căutare al bazei de date online PubMed a fost
efectuată căutarea publicaţiilor ştiinţifice cu referire la acţiunea extractelor
de polifenoli asupra biofilmului dentar. Rezultate. În bibliografia finală au
fost incluse 113 surse necesare pentru formularea ideilor prezentului articol.
Analiza datelor literaturii relevă efectul antibacterian al polifenolilor
asupra streptococilor cariogeni, sugerând: reducerea ratei de creştere a tulpinilor
de Streptococcus Mutans, interacţiunea cu proteinele membranare
microbiene, inhibarea aderenţei celulelor bacteriene la suprafaţa dintelui,
precum şi inhibarea glucoziltransferazei şi amilazei. Concluzii: studiile
efectuate în ultimele decenii au confirmat rolul antibacterian al polifenolilor
în condiţii in vitro, in vivo şi in situ, cu toate acestea, este necesar de a
întreprinde cercetări suplimentare pentru a stabili dovezi concludente a eficienţei
aplicaţiilor clinice ale acestor compuşi în prevenirea cariei dentare.
Summary. Oral biofilm plays a decisive role in occurrence of tooth decay and is
one of the main causes of prevention and treatment failure. Objective: To
analyze literature review and to perform a synthesis of the effect of plant
polyphenol extracts on dental biofilm. Material and methods. To achieve
the objectives, the online search engine of PubMed database was used, searching
for scientific publications on action of polyphenol extracts on dental
biofilm. Results. The final bibliography includes 113 sources necessary to
produce the ideas of this article. Literature review revealed the antibacterial
effect of polyphenols on cariogenic streptococci, suggesting: decreasing rate
of Streptococcus Mutans growth, interaction with the microbial membrane
proteins, inhibiting adherence of bacterial cells to the surface of the tooth,
as well as the inhibition of glucosyltransferase and amylase. Conclusion:
Studies performed in recent decades have confirmed the antibacterial role
of polyphenols in vitro, in vivo and in situ, however, it is necessary to further
perfom researches to determine conclusive evidence of effectiveness of
clinical applications of these compounds to prevent dental caries.