dc.contributor.author |
Pînzaru, Iurie |
|
dc.date.accessioned |
2022-12-12T10:32:22Z |
|
dc.date.available |
2022-12-12T10:32:22Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
PÎNZARU, Iurie. Evaluarea igienică a poziției corpului la locul de muncă a angajaților din industria procesării cărnii. In: Arta Medica. 2022, nr. 4(85), pp. 33-36. ISSN 1810-1852. DOI: 10.5281/zenodo.7328536 |
en_US |
dc.identifier.issn |
1810-1852 |
|
dc.identifier.issn |
1810-1879 |
|
dc.identifier.uri |
https://artamedica.md/index.php/artamedica/issue/view/14/20 |
|
dc.identifier.uri |
DOI: 10.5281/zenodo.7328536 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/23284 |
|
dc.description.abstract |
Rezumat
Obiective. Scopul lucrării a fost evaluarea igienico-ergonomică a locurilor de muncă din industria procesării cărnii și elaborarea măsurilor de
prevenție.
Materiale și metode. Evaluarea igienică a poziției de muncă s-a efectuat prin metoda goniometrică. Au fost fotografiate cele mai frecvente și
caracteristice poziții în timpul principalelor etape ale proceselor tehnologice și măsurate unghiurile de deplasare ale principalelor grupuri de mușchi
și comparate cu parametrii optimali.
Rezultate și discuții. În scopul prezentării goniometrice a poziției de muncă au fost supravegheați angajații din secțiile tranșare, deflaxare, de
cuterizare/malaxare, șprițare și termoficare. Pentru îndeplinirea activităților caracteristice operațiunilor tehnologice în timpul muncii, angajații
lucrează în poziții forțate ale corpului, cu mișcări stereotipice și cu variate înclinări.
Concluzii. În rezultatul investigațiilor efectuate este de menționat importanța indicilor goniometrici. Investigațiile goniometrice au evidențiat
devieri forțate radio-carpiene, coxo-femurale, ale genunchiului, trunchiului corpului, etc. |
en_US |
dc.description.abstract |
Summary
Objectives. The aim of the research was the hygienic-ergonomic evaluation of workplaces from meat processing industry and the development of
preventive measures.
Materials and methods. The hygienic evaluation of the work position was carried out by the goniometric method. The most frequent and
characteristic positions during the main stages of the technological processes were photographed and the displacement angles of the main muscle
groups were measured and compared with the optimal parameters.
Results and discussions. Employees from the cutting, grading/mincing, chopping and emulsifying, stuffing, linking and tying, smoking and
cooking sections were supervised with the purpose of the goniometric presentation of the employees’ work position. In order to perform the activities
characteristic of technological operations, employees work in forced body positions, with stereotypical movements and with various inclinations.
Conclusions. As a result of the investigations carried out, it is worth mentioning the importance of the goniometric indices. Goniometric
investigations revealed forced radio-carpal, coxo-femoral, knee, trunk, etc. angles with deviations. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Arta Medica: Conferința Națională cu Participare Internațională ”Protecția sănătății - pentru un viitor sigur”, 24-25 noiembrie 2022, Chișinău, Republica Moldova |
en_US |
dc.subject |
work position |
en_US |
dc.subject |
work process |
en_US |
dc.subject |
meat processing industry |
en_US |
dc.subject |
goniometry |
en_US |
dc.subject.ddc |
UDC: 613.62.02:637.52-51 |
en_US |
dc.title |
Evaluarea igienică a poziției corpului la locul de muncă a angajaților din industria procesării cărnii |
en_US |
dc.title.alternative |
Hygienic assessment of employees body position in the meat processing industry |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |