Rezumat.
Introducere: Recent, s-a demonstrat că subiecţii cu hipercolesterolemie
şi boală cardio-vasculară au o condiţie parodontală semnificativ agravată.
Mai mult, gradul de alterare parodontală a fost corelat pozitiv cu nivelele
plasmatice ale colesterolului (Pohl si col. 1995).
Scop: În studiul prezent, am măsurat timpul de metabolizare a lipidelor plasmatice, ca şi glicemia la pacienţii non-diabetici cu boala parodontală şi în lotul de control.
Material şi metodă: Pentru acest studiu au fost selectaţi 39 de pacienţi
cu boală parodontală (20 femei şi 19 barbati, cu vârsta între 50-60 de ani,
media de 54.4±3.1) şi 40 de pacienţi în lotul de control (25 femei şi 14
barbaţi, cu vârsta între 50-60 de ani, media 54.4±2.8). După înscrierea în
grupul de studiu cu parodontită, precum şi subiecţilor din lotul de control
li s-a cerut să discute cu medicul de familie pentru măsurarea lipidelor
plasmatice à jeun precum şi concentraţiile de glucoză din sânge. Măsurătorile au fost efectuate într-un laborator de biochimie folosind metode
enzimatice de rutină.
Rezultate: Nivelele medii plasmatice de colesterol şi nivelurile de LDL
colesterol la subiecţii parodontită au fost în mod semnificativ mai mari
cu aproximativ 8% şi 13% în comparaţie cu subiecţii de control. De asemenea, valorile trigliceridelor plasmatice au fost mai mari la pacienţi decât la subiecţii de control (+39%), dar nici o diferenţă nu a fost observată
pentru colesterolul HDL.
Concluzii: Modificările pro-aterogenice ale lipidelor plasmatic şi a glucozei sanguine care au fost observate la pacienţii cu boală parodontală pot
furniza dovezi ulterioare ale unei asocieri strânse între boala parodontală
şi boala cardiovasculară.Totuşi, nu este încă sigur dacă modificările observate în metabolismul glucozei şi cel lipidic sunt o cauză sau o consecinţă a bolii parodontale.
Summary:
Introduction: Recently, it was shown that subjects with hypercholesterolemia and cardiovascular disease have a significantly increased periodontal condition. More, the degree of periodontal deterioration was positively correlated with serum cholesterol levels (Pohl and cervix. 1995).
Purpose: In the present study, we measured plasma lipid metabolism
and level of glucose in non-diabetic patients with periodontal disease and
control group.
Methods: For this study were selected 39 patients with periodontal disease (20 women and 19 men aged 50-60 years, mean 54.4 ± 3.1) and
40 patients in the control group (25 women and 14 men, aged between
50-60 years, mean 54.4 ± 2.8). After enrollment in the study group with
periodontitis and control group subjects were asked to discuss with their
doctor to measure fasting plasma lipids and blood glucose. Measurements
were performed in a biochemistry laboratory using routine enzymatic
methods.
Results: The mean plasma levels of cholesterol and LDL cholesterol
levels in periodontitis subjects were significantly higher about 8% and
13% compared with control subjects. Also, plasma triglyceride levels were
higher in patients than control subjects (39%), but no difference was not
observed for HDL cholesterol. Conclusions: Changes pro-atherogenic
plasma lipids and blood glucose were observed in patients with periodontal disease may
provide further evidence of a close association between periodontal disease and cardiovasculare disease. Evan that, is still uncertain
whether the observed changes in glucidic metabolism and in the lipidic one is a cause or a
consequence of periodontal disease.