dc.contributor.author |
Șor, E. |
|
dc.date.accessioned |
2023-05-25T12:23:33Z |
|
dc.date.available |
2023-05-25T12:23:33Z |
|
dc.date.issued |
2008 |
|
dc.identifier.citation |
ŞOR, E. Unele aspecte în tratamentul chirurgical al ulcerului gastroduodenal perforat. In: Arta Medica. 2008, nr. 3(30) (ed. spec.), pp. 52-55. ISSN 1810-1852. |
en_US |
dc.identifier.issn |
1810-1852 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/24316 |
|
dc.description.abstract |
Summary. The introduction of effective drug therapy aimed at inhibiting acid secretion and eradication of H pylori infection have dramatically reduced the need for surgery in peptic ulcer disease. The incidence of perforated ulcer, however, has stayed around 10-15% of all duodenal ulcers. Authors represent results of surgical treatment of patients for the period 2000-2007 with perforated ulcer, hospitalized in the surgical department of the Republican Emergency Hospital of city of Kishinev, Moldova. |
en_US |
dc.description.abstract |
Rezumat. Introducerea terapiei contemporane efective îndreptate la inhibiţia secreţiei gastrice şi eradicarea infecţiei H.Pylori a permis micşorarea drastică a necesităţii tratamentului chirurgical în maladia ulceroasă. Totodată, incidenţa ulcerului perforat rămâne la nivel de 10-15% din numărul total al purtătorilor de ulcer.
Autorii prezintă rezultatele de tratament chirurgical pe perioada 2000 - 2007 la bolnavi cu ulcer perforat, spitalizaţi în secţiile de chirurgie a CNPŞMU, or. Chişinău, Republica Moldova. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Arta Medica |
en_US |
dc.subject |
perforated ulcer |
en_US |
dc.subject |
diagnosis |
en_US |
dc.subject |
surgical treatment |
en_US |
dc.title |
Unele aspecte în tratamentul chirurgical al ulcerului gastroduodenal perforat |
en_US |
dc.title.alternative |
Some aspects of the surgical treatment for perforated gastroduodenal ulcer |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |