Show simple item record

dc.contributor.author Andoni, Natalia
dc.date.accessioned 2022-12-15T12:50:28Z
dc.date.accessioned 2023-06-19T13:31:45Z
dc.date.available 2022-12-15T12:50:28Z
dc.date.available 2023-06-19T13:31:45Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation ANDONI, Natalia. Alimentația în COVID-19 = Nutrition in COVID-19. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova. 2022, vol. 29(3), Anexa 1, p. 104. ISSN 2345-1467. en_US
dc.identifier.issn 2345-1467
dc.identifier.uri https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/MJHS_29_3_2022_anexa_.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/24553
dc.description Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introducere. Alimentația s-a dovedit a avea un rol foarte important în timpul pandemii cu COVID-19, multe alimente au acțiune imunomodulatoare puternice, care pot modifica rezultatele tratamentului, probabilitatea de boală severă și supraviețuirea. Scopul lucrării. Analiza surselor bibliografice referitor la alimentația în infecția cu coronavirus (COVID-19). Materiale și metode. Studiul a fost realizat în baza referințelor bibliografice referitoare la alimentația în COVID-19. Au fost analizate 15 surse bibliografice în anii 20202022 în limbile: română, engleză, rusă din bazele de date: NCBI, PubMed, EMRO. Rezultate. Alimentația s-a dovedit a fi un factor primordial în profilaxia și tratamentul în infecția cu coronavirus (COVID-19). Pentru a fortifica rezistența organismului un rol important îl are aportul de vitaminele liposolubile A, D, E, vitaminele hidrosolubile C, B 6, B 12, acidul folic, elementele minerale seleniu, zinc, cupru, fier, magneziu și acizii grași. Vitamina D stimulează răspunsul nespecific, care este prima modalitate de apărare a corpului atunci când este invadat de un patogen, și în multe cazuri oprește răspândirea infecțiilor. Acizii grași au un rol antiinflamator și de susținere a sistemului imunitar. Pacienții cu un consum ridicat de seleniu au o șansă mai mare sa se vindece de COVID-19. Aportul tuturor nutrienților prezintă același scop de menținere și consolidare a sistemului imun. Un rol important o are și microbiomul sistemului digestiv. Concluzia: Nutriția este un factor important pentru profilaxia, tratamentul și recuperarea pacienților cu COVID-19. Cercetările efectuate au demonstrat rolul acestor nutrienți pentru menținerea și consolidarea sistemului imun a organismului uman. en_US
dc.description.abstract Introduction. Diet has been shown to play a very important role during the Covid-19 pandemic; many foods have strong immunomodulatory action, which can alter the outcome of treatment, the likelihood of severe disease and survival. The purpose of the paper. Analysis of bibliographic sources regarding nutrition in coronavirus infection (COVID-19). Materials and methods. The study was conducted based on bibliographic references on nutrition in Covid-19. 15 bibliographic sources were analyzed in the years 2020-2022 in the following languages: Romanian, English, and Russian from the following databases: NCBI, PubMed, EMRO. Results. Diet has been shown to be a key factor in the prophylaxis and treatment of coronavirus infection (COVID-19). In order to strengthen the body’s resistance, an important role is played by the intake of fat-soluble vitamins A, D, E, water-soluble vitamins C, B 6, B 12 and folic acid, the mineral elements selenium, zinc, copper, iron and magnesium and fatty acids. Vitamin D stimulates the nonspecific response, which is the body’s first way of defending itself when it is invaded by a pathogen, and in many cases stops the spread of infections. Fatty acids have an anti-inflammatory and immune-supporting role. Patients with high selenium intake are more likely to recover from COVID-19. The intake of all nutrients has the same purpose of maintaining and strengthening the immune system. The microbiome of the digestive system also plays an important role. Conclusion: Diet is an important factor for the prophylaxis, treatment, and recovery of patients with COVID-19. Research has shown us the role of these nutrients in maintaining and strengthening the human body’s immune system. en_US
dc.publisher Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.relation.ispartof Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.subject COVID-19 en_US
dc.subject vitamins en_US
dc.subject minerals en_US
dc.title Alimentația în COVID-19 en_US
dc.title.alternative Nutrition in COVID-19 en_US
dc.type Abstract en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics