Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Siguranța alimentelor conform indicatorilor sanitaro-microbiologici în municipiul Chișinău

Show simple item record

dc.contributor.author Chirlici, Alexei
dc.contributor.author Rubanovici, Vladislav
dc.contributor.author Tcaci, Eudochia
dc.contributor.author Gonța, Svetlana
dc.contributor.author Grecu, Constantin
dc.date.accessioned 2022-12-15T12:50:28Z
dc.date.accessioned 2023-06-19T13:31:57Z
dc.date.available 2022-12-15T12:50:28Z
dc.date.available 2023-06-19T13:31:57Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation CHIRLICI, Alexei, RUBANOVICI, Vladislav, TCACI, Eudochia, GONȚA, Svetlana, GRECU, Constantin. Siguranța alimentelor conform indicatorilor sanitaro-microbiologici în municipiul Chișinău = Food safety according to sanitary-microbiological indicators in Chisinau municipality. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova. 2022, vol. 29(3), anexa 1, p. 106. ISSN 2345-1467. en_US
dc.identifier.issn 2345-1467
dc.identifier.uri https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/MJHS_29_3_2022_anexa_.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/24555
dc.description Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introducere. Cercetarea alimentelor după indicatorii sanitaro-microbiologici asigură evaluatorul cu date obiective privind inofensivitatea lor și, respectiv, posibilitatea utilizării în consumul uman. Scopul cercetării: Evaluarea igienică a rezultatelor examenului sanitaro-microbiologic al probelor de alimente în municipiul Chișinău pe o perioadă de 5 ani. Material si metode. Au fost analizate și evaluate rezultatele examenului sanitaro-microbiologic al probelor de alimente, efectuate în Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău pe parcursul unei perioade de 5 ani (2016-2020). În cercetare au fost utilizate metodele: igienică, statistică ș.a. Rezultate. În perioada luată în studiu numărul probelor analizate a fost în scădere, rata medie de neconformitate fiind de 9,02%. Probele din grupa produselor din legume au avut cea mai înaltă rată de neconformitate (22,99%), urmate de probele de lapte și produse lactate (12,79%) și probele de produse zaharoase, patiserie și gumă de mestecat (11,48%). Cele mai sigure au fost produsele alimentare pentru copii, rata neconformității fiind de 0,98%. Dintre indicatorii sanitaro-microbiologici, în baza rezultatelor cărora alimentele au fost considerate neconforme, pe primul loc s-au plasat coliformii totali, având o pondere medie în structura respectivă de 55,38% pentru toată perioada, urmat de MAFAM (32,06%) și S. aureus (4,71%). Concluzii. În perioada anilor, incluși în studiu, numărul probelor cercetate au fost în scădere. Rata medie a probelor neconforme a fost de 9,02%. Cea mai înaltă neconformitate a fost stabilită după indicatorii coliformii totali și MAFAM. en_US
dc.description.abstract Introduction. The research of the food according to the sanitary-microbiological indicators provides the evaluator with objective data regarding their inoffensiveness and, respectively, the possibility of use in human consumption. The purpose of the research: Hygienic evaluation of the results of the sanitary-microbiological examination of food samples in Chisinau over a period of 5 years. Material and methods. The results of the sanitary-microbiological examination of the food samples, performed in the Public Health Center in Chisinau during a period of 5 years (2016-2020) were analyzed and evaluated. In the research, there were used methods: hygienic, statistical and others. Results. During the study period, the number of analyzed samples decreased, the average non-compliance rate being 9.02%. The samples from the group of vegetable products had the highest non-compliance rate (22.99%), followed by the samples of milk and dairy products (12.79%) and the samples of sugar products, pastries, and chewing gum (11.48 %). The safest was baby food, with a non-compliance rate of 0.98%. Among the sanitary-microbiological indicators, based on the results of which the food was considered non-compliant, the total coliforms were placed on the first place, having an average weight in the respective structure of 55.38% for the whole period, followed by the QMAFAnM indicator (32.06 %) and S. aureus (4,71%). Conclusions. Over the years, included in the study, the number of samples investigated has been declining. The average rate of non-compliant samples was 9.02%. The highest non-compliance was determined by the indicators of total coliforms and QMAFAnM. en_US
dc.publisher Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.relation.ispartof Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.subject food safety en_US
dc.subject sanitary-microbiological indicators en_US
dc.title Siguranța alimentelor conform indicatorilor sanitaro-microbiologici în municipiul Chișinău en_US
dc.title.alternative Food safety according to sanitary-microbiological indicators in Chisinau municipality en_US
dc.type Abstract en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics