Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Alimentația – unul din factorii determinanti ai obezității

Show simple item record

dc.contributor.author Saftiuc, Natalia
dc.date.accessioned 2022-12-15T12:50:28Z
dc.date.accessioned 2023-06-19T13:32:55Z
dc.date.available 2022-12-15T12:50:28Z
dc.date.available 2023-06-19T13:32:55Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation SAFTIUC, Natalia. Alimentația – unul din factorii determinanti ai obezității = Nutrition – one of the determining factors of obesity. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova. 2022, vol. 29(3), anexa 1, p. 116. ISSN 2345-1467. en_US
dc.identifier.issn 2345-1467
dc.identifier.uri https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/MJHS_29_3_2022_anexa_.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/24565
dc.description Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introducere. Comportamentul populației din ultimele decenii se asociază cu avansarea stilului de viață sedentar și rație alimentară inadecvată. Aceștia pot fi doi factori determinanți esențiali în dezvoltarea supraponderalității și trecerea în obezitate abdominală. Scopul. Argumentarea alimentației ca factor determinant și a importanței alimentației raționale în prevenirea obezității. Material și metode. A fost realizat un studiu descriptiv, fiind colectate și analizate informații la temă, utilizând motorul de căutare Google Scholar. Au fost analizate 18 surse publicate de autori din Republica Moldova, România, Franța, Polonia, în 2020-2021. Cuvintele-cheie aplicare: alimentație; nutriție; obezitate; supraponderalitate. Rezultate. Rolul aportului alimentar bogat în grăsimi în etiologia excesului de greutate este controversat. Multiple studii evidențiază impactul dietei nesănătoase asupra țesuturilor afectate de obezitate și mecanismele care promovează inflamația și senescența ulterioară. Studii actuale susțin dovezile aportului de carbohidrați, grăsimi, proteine, fibre alimentare, densitatea energetică și indicele glicemic sunt legate de indicele masei corporale și circumferința taliei, conducând la supraponderalitate și ulterior – la obezitate. Prevenirea obezității prin excluderea factorului alimentar necesară sporirea cunoștințelor despre nutriție și promovarea modului activ de viață. Concluzii. Alimentația ca factor trigger în dezvoltarea obezității este considerată atunci când aportul de energie depășește continuu consumul de energie, provocând un dezechilibru energetic cronic fundamental. en_US
dc.description.abstract Introduction. The behavior of the population in recent decades is associated with the advancement of a sedentary lifestyle and inadequate diet. These can be two key factors in the development of overweight and abdominal obesity. The aim of the study. Argumentation of nutrition as a determining factor and the importance of rational nutrition in the prevention of obesity. Material and methods. A descriptive study was conducted, and information on the topic was collected and analyzed using the Google Scholar search engine. 18 sources published by authors from the Republic of Moldova, Romania, France, Poland, in 2020-2021 were analyzed. en_US
dc.publisher Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.relation.ispartof Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.subject food en_US
dc.subject nutrition en_US
dc.subject obesity en_US
dc.subject overweight en_US
dc.title Alimentația – unul din factorii determinanti ai obezității en_US
dc.title.alternative Nutrition – one of the determining factors of obesity en_US
dc.type Abstract en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics