Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Indici ai sistemului antioxidant la pacienții cu pancreatită cronică în funcție de durata consumului de alcool

Show simple item record

dc.contributor.author Bugai, Rodica
dc.date.accessioned 2022-12-15T12:50:28Z
dc.date.accessioned 2023-06-19T13:42:16Z
dc.date.available 2022-12-15T12:50:28Z
dc.date.available 2023-06-19T13:42:16Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation BUGAI, Rodica. Indici ai sistemului antioxidant la pacienții cu pancreatită cronică în funcție de durata consumului de alcool = Indicators of the antioxidant system in patients with chronic pancreatitis depending on the duration of alcohol consumption. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova. 2022, vol. 29(3), anexa 1, p. 213. ISSN 2345-1467. en_US
dc.identifier.issn 2345-1467
dc.identifier.uri https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/MJHS_29_3_2022_anexa_.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/24662
dc.description Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introducere. Numeroase studii au demonstrat susceptibilitatea țesutului pancreatic la consumul de alcool, exercitat prin diferite mecanisme, inclusiv și prin inducerea stresului oxidativ. Scop. Evaluarea indicilor sistemului antioxidant la pacienții cu pancreatită cronică în funcție de durata consumului de alcool. Material și metode. Studiul a cuprins 100 de pacienți cu PC, bărbați/femei – 55%/45%, vârsta medie – 47 ± 0.93 ani (19-59 ani). Modificările clinice și paraclinice specifice pancreatitei cronice au fost evaluate conform recomandărilor Societății Europene de Gastroenterologie. Acordul informat a fost obținut de la toți pacienții.. Indicii sistemului antioxidant (SAO) evaluați în sângele venos: Activitatea Antioxidantă Totală (AAT)-în fazele hexanică (hexan.) și izopropanolică (izopr.), Superoxiddismutaza (SOD), Catalaza, Glutadionreductaza (GR). Rezultate. Consumul de alcool a fost confirmat la 55 de pacienți: la 3 ≤10 ani, la 16 ̶ 10-20 ani, la 27 ̶ 20-30 ani, la 9 > 30 ani. La creșterea duratei de utilizare a alcoolului de la ≤10 ani la >30 ani s-a identificat: scăderea activității SOD (u/c) de la 1395,45 ± 47,51 la 1141,10 ± 70,61, F = 3,51, p < 0,05, Catalazei (μM/ s.l) de la 9,84 ± 0,24 la 7,95 ± 1,07, F = 4,51, p < 0,05; AAThexan. (mMDPPH/l) de la 8,62 ± 0,82 la 6,80 ± 0,49, F = 3,53, p < 0,05. Concluzii. Consumul de alcool de durată afectează țesutul pancreatic prin diferite mecanisme, ca rezultat are loc inducerea stresului oxidativ, manifestat prin scăderea activității indicilor sistemului antioxidant. en_US
dc.description.abstract Introduction. Numerous studies have shown the susceptibility of pancreatic tissue to alcohol consumption, exerted by various mechanisms, including the induction of oxidative stress. Purpose of the study. Evaluation of antioxidant system indices in patients with chronic pancreatitis according to the duration of alcohol consumption. Material and methods. The study included 100 patients with chronic pancreatitis, men/women – 55% / 45%, mean age – 47 ± 0.93 years (19-59 years). Clinical and paraclinical changes specific to chronic pancreatitis were evaluated according to the recommendations of the European Society of Gastroenterology. Informed agreement was obtained from all patients. Indications of the antioxidant system (ODS) assessed in venous blood: Total Antioxidant Activity (AAT) - in the hexane (hexane) and isopropanol (isopr.) phases, Superoxidismutase (SOD), Catalase, Glutadionereductase (GR). Results. Alcohol consumption was confirmed in 55 patients: in 3 patients ≤ 10 years, in 16 of 10-20 years, in 27 of 20-30 years, in 9 of > 30 years. Increasing the duration of alcohol use from ≤ 10 years to > 30 years was identified: decrease in SOD activity (u/c) from 1395.45 ± 47.51 to 1141.10 ± 0.61, F = 3.51, p < 0.05, Catalase (μM /s.l) from 9.84 ± 0.24 to 7.95 ± 1.07, F = 4.51, p < 0.05; AAT-hexan. (mMDPPH/l) from 8.62 ± 0.82 to 6.80 ± 0.49, F = 3.53, p < 0.05. Conclusions. Prolonged alcohol consumption affects the pancreatic tissue through various mechanisms, as a result there is an induction of oxidative stress, manifested by decreased activity of antioxidant system indices. en_US
dc.publisher Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.relation.ispartof Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.subject chronic pancreatitis en_US
dc.subject oxidative stress en_US
dc.subject antioxidant system en_US
dc.title Indici ai sistemului antioxidant la pacienții cu pancreatită cronică în funcție de durata consumului de alcool en_US
dc.title.alternative Indicators of the antioxidant system in patients with chronic pancreatitis depending on the duration of alcohol consumption en_US
dc.type Abstract en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics