Abstract:
Introducere. Osteoporoza, considerată o problemă serioasă de sănătate publică,
este o afecțiune foarte răspândită în întreaga lume și o cauză frecventă de fracturi.
Cu toate acestea, pe lângă factorii de risc nemodificabili cunoscuți în dezvoltarea
osteoporozei, cum ar fi vârsta, genul și predispoziția ereditară, eforturile de prevenire s-au concentrat tot mai mult pe alți factori modificabili, cum ar fi apa potabilă,
fumatul și consumul de cofeină, precum și alimentația.
Scopul. Studierea rolului apei potabile în dezvoltarea osteoporozei, considerat un
factor modificabil.
Material și metode. Pentru acest studiu au fost utilizate bazele de date PubMed,
Hinari, Google Scholar. Căutarea s-a axat pe articole de cercetare, rapoarte, ghiduri
și liste de referințe. Au fost analizate doar publicațiile complete și în acces deschis.
Cuvintele-cheie au fost introduse în limba română, engleză și franceză: „apa potabilă”, „osteoporoză”, „factori modificabili”, „factori nemodificabili”. Perioada de referință – ultimii zece ani.
Rezultate. A fost raportat efectul factorului hidric asupra bolilor cardiovasculare,
sistemului urinar și al sistemului osteoarticular. Astfel, dintre calitățile apei potabile pe primul loc se situează duritatea totală și mineralizarea care include: Ca+2,
ca și component major, urmat de Mg+2, Sr+2, Fe+2 și Mn+2, pH etc. În sistemul
osteoarticular, principalul rezervor de minerale este osul care joacă un rol important în reglarea homeostaziei ionilor. Sodiul, calciul și magneziul din apa potabilă
ar putea afecta sănătatea oaselor prin mecanismul de diminuare a resorbției
osoase. Lipsa de calciu induce o deficiență a rezervoarelor osoase în urma căreia
apare o fragilitate sporită și un risc crescut de fracturi. Homeostazia osoasă poate
fi influențată și de condițiile acido-bazice din organism. Deși influența durității apei,
a substanțelor minerale și a pH-ului asupra sănătății oaselor au fost raportate sporadic, puține studii experimentale au evaluat efectele consumului de apă potabilă
asupra sănătății oaselor, pentru care toți acești parametri sunt sub limita normei.
Corelația dintre calciul și magneziul din apa de băut și impactul acestuia asupra
sănătății oaselor sunt subevaluate. Există unele dovezi că apa bogată în calciu este
benefică pentru oase. S-au raportat date că densitatea minerală a coloanei vertebrale a fost semnificativ mai mare la femeile cu vârsta cuprinsă între 30-70 de ani
(Sangemini, Italia), care au băut apă locală bogată în calciu (318 mg/l), comparativ
cu femeile din aceeași regiune care au băut apă cu conținut scăzut de calciu (<60
mg/l). Diferența estimată a aportului de calciu dintr-o evaluare a dietei și a apei a
fost în medie de 258 mg/zi. Într-o evaluare a calciului ingerat din apă și densitatea
minerală osoasă a șoldului la femeile franceze cu vârsta de 75 de ani sau mai mult
s-a descoperit că o creștere a calciului de 100 mg/zi din apa de băut este asociată
cu o creștere cu 0,5% a densității osoase femurale.
Concluzii. Osteoporoza este o afecțiune extrem de frecventă care afectează oasele.
Cea mai eficientă metodă de control este prevenirea. Rolul și spectrul compoziției
chimice a apei potabile în dezvoltarea osteoporozei necesită o cercetare mai aprofundată.