The SARS-CoV-2 virus triggers the COVID-19 infection, which produces changes both local, characterized by pneumonia or acute respiratory distress syndrome (ARDS), and general, due to the cytokine storm,
characterized by pronounced toxic-infectious syndrome, specific to severe forms. Researchers are continuously studying the respective pathology, thus, any changes in the laboratory indices are important for the
development of early diagnosis strategies, the identification of a specific treatment to eradicate this virus
and prevent and/or neutralize the immediate and lasting negative effects. The aim of the study was to evaluate the clinical features and changes in blood glucose, lipid metabolism indices in patients with COVID-19
depending on the association of diabetes and the evolution of the disease in order to optimize the behavior
of the patient with COVID-19. A transversal observational research was conducted. The study was conducted
on a representative sample of 1000 patients with COVID-19, divided into 2 groups depending on the association of diabetes and the evolution of the disease. The following were analyzed: anthropometric data (weight;
waist, BMI), systolic blood pressure (SBP) and diastolic blood pressure (DBP), oxygen saturation. The application of biochemical and immunoenzymatic methods allowed the evaluation in serum of: glucose, glycated
hemoglobin and indices of lipid lipid metabolism (triglycerides, total cholesterol, HDL cholesterol and LDL
cholesterol). In patients with COVID-19 and Diabetes compared to patients with non-diabetic COVID-19, the
following is noted: significant increase in BMI; TAS. Regardless of the association of diabetes, there were
significant differences in older age and decreased oxygen saturation in patients who died versus survivors.
Blood glucose and HbA1C values are significantly increased in patients with COVID 19 and Diabetes compared
to non-diabetic patients. They undergo significant fluctuations in dynamics: they decrease in diabetic and
non-diabetic patients with COVID-19 who survived and continue to increase reaching maximum figures (on
the 10th day of hospitalization) in patients who died in both groups. In patients with COVID-19 and Diabetes
compared to non-diabetic COVID-19 patients who survived, the increase in triglyceride levels and the tendency to decrease total cholesterol, LDL-Col and HDL-Col are revealed in deceased COVID-19 patients compared
to survivors. In conclusion: the abnormalities of the anthropometric indicators as well as those of the lipid and
carbohydrate profile indicators increase the risk of developing a more serious form of the COVID-19 infection,
especially among diabetic patients - the latter being more labile. By closely following the dynamics of these
markers, we manage to anticipate the severity of the disease, the evolution and the prognosis of the patients.
This aspect suggests the need for early diagnosis and represents an advantage in the therapeutic management of patients.
Virusul SARS-CoV-2 declanșează infecţia COVID-19, care produce modificări atât locale, caracterizate prin pneumonii sau sindrom de distresă respiratorie acută (ARDS), cât și generale, datorită furtunii
citokinice, caracterizate prin sindrom toxico-infecţios pronunţat, specific formelor severe. Cercetătorii sunt
în continuă studiere a patologiei respective, astfel, orice modificare a indicilor de laborator sunt importante
pentru elaborarea strategiilor de diagnostic precoce, identificarea unui tratament specific eradicării acestui
virus și prevenirii și/sau neutralizării efectelor negative imediate și de durată. Scopul studiului a fost evaluarea particularităţilor clinice și modificările glicemiei, indicilor metabolismului lipidic la pacienţii cu COVID -19
în dependenţă de asocierea diabetului zaharat și evoluţia bolii pentru optimizarea conduitei pacientului cu
COVID-19. A fost realizată o cercetare observaţională de tip transversal. Studiul a fost efectuat pe un eșantion
reprezentativ 1000 pacienţi cu COVID-19, divizaţi în 2 grupe în dependenţă de asocierea diabetului zaharat și
evoluţia bolii. Au fost analizate: datele antropometrice (greutatea; talia, IMC), nivelul tensiunii arteriale sistolice (TAS) și diastolice (TAD), saturaţia cu oxigen. Aplicarea metodelor biochimice și imunoenzimatice a permis
evaluarea în ser a: glucozei, hemoglobinei glicate și indicilor metabolismului lipidic lipidic (trigliceridele, colesterolul total, HDL colesterolul și LDL colesterolul). La pacienţii cu COVID-19 și DZ comparativ cu pacienţii cu COVID-19 nediabetici se denotă: creșterea semnificativă a IMC; TAS. Indiferent de asocierea diabetului, la pacienţii
decedaţi faţă de supravieţuitori se atestă diferenţe semnificative ale vârstei mai mari și micșorării saturaţiei
cu oxigen. Valorile glicemiei și a HbA1C sunt semnificativ majorate la pacienţii cu COVID 19 și DZ comparativ cu
pacienţii nediabetici. Acestea suferă fluctuaţii semnificative în dinamică: se micșorează la pacienţii diabetici
și nediabetici cu COVID-19 care au supravieţuit și continuă să crească atingând cifre maximale (la a 10-a zi de
internare) la pacienţii care au decedat în ambele loturi. La pacienţii cu COVID-19 și DZ comparativ cu pacienţii
cu COVID 19 nediabetici care au supravieţuit se relevă creșterea nivelului de trigliceride și tendinţa de micșorare a colesterolului total, LDL-Col și HDL-Col la pacienţii cu COVID-19 decedaţi comparativ cu supravieţuitorii.
În concluzie: abnormalităţile indicatorilor antropometrici precum și cei a indicatorilor profilului lipidic, glucidic
amplifica riscul dezvoltării unei forme mai grave a infecţiei COVID-19 în special în rândul pacienţilor diabetici
- cei din urma fiind mai labili. Urmărind în de aproape dinamica acestor markeri reușim să anticipăm gradul de
severitate a bolii, evoluţia și prognosticul pacienţilor. Acest aspect sugerează necesitatea diagnosticului timpuriu și reprezintă un avantaj în managementul terapeutic al pacienţilor.