Introducere. Sindromul alfa-gal este o reacție alergică
rară la carnea roșie. Apare în urma înțepăturii de căpușă,
prin producerea de IgE specifice către epitopul galactoză-α-1,3-galactoză, dar se asociază și cu valori majorate ale
IgE specifice către albumina serică bovină. Manifestările clinice (urticarie, manifestări digestive sau anafilaxie) se manifestă la 3-6 ore de la expunere. Scopul lucrării. Prezentarea manifestărilor clinice de anafilaxie întârziată și a particularităților de diagnostic a sindromului alfa-gal (anafilaxia
întârziată la carnea roșie). Material și metode. Prezentarea
unui caz clinic de alergie la carnea roșie la un vânător, care
se manifestă cu anafilaxie întârziată, la 3-6 ore de la expunere. Rezultate. Prezentăm cazul unui pacient, vânător, de
42 ani cu manifestări clinice de urticarie fără angioedem și
anafilaxie la 4-6 ore după consum de carne roșie. Manifestările se repetă de 4 ani, la fiecare consum de carne roșie,
derivate, organe sau preparate de carne roșie. A fost frecvent mușcat de căpușe. Se prezintă cu valori crescute ale IgE
specifice către albumina serică bovină (Bos d 8 - 25,07 kUA/L). Evaluarea anticorpilor tip IgE specifice către alfa-gal
este recomandată. Pacientul administrează tratament cu
corticosteroizi și antihistaminice în perioada de manifestări
clinice. Anafilaxia este o manifestare clinică cu un potențial
crescut de severitate, adrenalina frecvent fiind necesară ca
și prima linie de tratament. Concluzii. Pacienții cu manifestări de anafilaxie, aparent idiopatică, trebuie investigați și
pentru sensibilizarea către galactoză-α-1,3-galactoză. Manifestările clinice, istoricul și IgE specifice către alfa-gal și Bos
d 8 ne orientează către un diagnostic de precizie. Evitarea
expunerii este esențială. Cuvinte-cheie: sindromul alfa-gal,
anafilaxie întârziată, căpușă.
Background. Alpha-gal syndrome is a rare allergic reaction
to red meat. Occurs following a tick bite, through the production of specific IgE to galactose-α-1,3-galactose epitope,
but is also associated with increased specific IgE to bovine
serum albumin. The important element of sensitization is
the tick bite. Clinical manifestations (urticaria, digestive
manifestations, or anaphylaxis) occur 3-6 hours after exposure. Objective of the study. Presentation of clinical manifestations of delayed anaphylaxis and diagnostic features
of alpha-gal syndrome (delayed red meat anaphylaxis).
Material and methods. Presentation of a clinical case of
red meat allergy in a hunter manifesting with delayed anaphylaxis 3-6 hours after exposure. Results. We present the
case of a 42-year-old hunter patient with clinical manifestations of urticaria without angioedema and anaphylaxis 4-6
hours after red meat consumption. The events have been
recurring for 4 years with each consumption of red meat,
red meat derivatives, offal or red meat preparations. He was
frequently bitten by ticks. The patient shows elevated specific IgE values to bovine serum albumin (Bos d 8 - 25.07
kUA/L). Evaluation of specific IgE antibodies to alpha-gal is
recommended. The patient receives treatment with corticosteroids and antihistamines during the period of clinical
manifestations. Anaphylaxis is a clinical manifestation with
a potentially increased severity, and adrenaline frequently
being required as the first line of treatment. Conclusion.
Patients with apparently idiopathic manifestations of anaphylaxis should also be investigated for sensitization to galactose-α-1,3-galactose. Clinical manifestations, history, and
specific IgE to alpha-gal and Bos d 8 guide us to a precise
diagnosis. Avoiding exposure is essential. Keywords: alpha-gal syndrome, delayed anaphylaxis, tick.