Introducere. Microbiomul intestinal reprezintă un grup de
mai mult de 500 de specii de bacterii atât cu rol benefic ce
formează bariera imunologică a organismului uman, cât și
negativ, dacă nu este respectată o dietă echilibrată. Scopul
lucrării. Studierea rolului disbiozei intestinale în dezvoltarea obezității și implicit a diabetului zaharat. Material și
metode. A fost realizată analiza bibliografică a literaturii
științifice referitor la microbiomul intestinal în concordanță
cu diabetul zaharat, publicate în ultimii 10 ani, utilizând
motoarele de căutare: PubMed și MedScape. Rezultate. O
dietă bogată în grăsimi și proteine animale crește populația
de Proteobacterii și Firmicutes din microbiom, ceea ce generează substanțe proinflamatorii (peptidoglicani, lipopolizaharide), mediatori ai inflamației (interferonul gama,
TNFα), aminoacizi ramificați și trimetilamină. Pe fundalul
unui intestin permeabil, acestea declanșează răspunsuri inflamatorii, rezistență la insulină și diabet zaharat. O dietă
bogată în vegetale și anume fibre crește familia de Prevotella și Bacteroides, generând astfel acizi grași cu lanț scurt,
ca rezultat va crește sensibilitatea la insulină. Concluzii.
Disbioza intestinală declanșată de o dietă de origine preferențial animală contribuie la perturbarea echilibrului dintre substanțele pro- și antiinflamatorii generate de microbiomul intestinal, conducând la dereglarea barierei intestinale, rezistență la insulină și diabet zaharat.
Background. The intestinal microbiome represents a
group of more than 500 species of bacteria with a beneficial role that forms the immunological barrier of the human body, but also a negative one, if a balanced diet is not
followed, it can lead to dysbiosis. Objective of the study.
Studying the role of intestinal dysbiosis in the development
of obesity and unconditional diabetes. Material and methods. The bibliographic analysis of the scientific literature
related to the intestinal microbiome in accordance with
diabetes, published in the last 10 years, was carried out
using the search portals: PubMed and MedScape. Results.
A diet rich in animal fat proteins increases the population
of Proteobacteria and Firmicutes in the microbiome, which
generates pro-inflammatory substances (peptidoglycans,
lipopolysaccharides), inflammatory mediators (interferon
gamma, TNFα), branched-chain amino acids and trimethylamine. In the background of a leaky gut, they trigger inflammatory responses, insulin resistance, and diabetes mellitus.
A diet rich in vegetables with fibers increases the family of
Prevotella and Bacteroides, generating short-chain fatty
acids and as a result, insulin sensitivity will increase. Conclusions. Intestinal dysbiosis triggered by a preferential
animal-based diet contributes to disruption of the balance
between pro- and anti-inflammatory substances generated
by the intestinal microbiome, leading to intestinal barrier
dysregulation, insulin resistance, and diabetes.