Introducere. Carotenoizii maculari, luteina, zeaxantina și
mezo-zeaxantina, sunt compuși pigmentari care au stârnit o
mare atenție grație rolului crucial în protecția oculară, fiind
esențiali în prevenirea deteriorării oxidative, atât prin absorbția luminii albastre, cât și prin combaterea radicalilor
liberi. Scopul lucrării. Corelația între structura biochimică
specifică, bazată pe formula moleculară comună, structura
izoprenoidă și rolul protector determinat de capacitatea
antioxidantă puternică și abilitatea de filtrare a radiațiilor
nocive. Material și metode. Studiul a fost bazat pe aprecierea critică și sinteza a 32 de articole științifice dintre 74
selectate, publicate recent. Baze de date utilizate: PubMed,
Google Scholar, ScienceDirect, NCBI, asigurându-se un fundament autentic și solid pentru analiza și interpretarea
rezultatelor. Rezultate. Carotenoizii maculari au la baza
structurii 40 atomi de carbon și un sistem de legături duble
conjugate. Zeaxantina și mezo-zeaxantina cu 11 legături
prezintă o abilitate net superioară de a neutraliza oxigenul
singlet, comparativ cu luteina, care are doar 10 legături
duble conjugate, fiind identificată mai periferic în maculă.
În zona epicentrică se localizează mezo-zeaxantina, care
rareori este întâlnită în dietă, având proprietăți oxidative
mai puternice, iar prezența sa unică în ochiul uman rezultă
din conversia metabolică din luteina alimentară. Prin urmare, în dependență de concentrația sa, carotenoizii maculari funcționează ca o barieră selectivă, absorbind între 40
și 90% din lumina albastră, având un rol cheie în protecția
oculară. Concluzii. Înțelegerea mecanismelor prin care carotenoizii maculari acționează drept agenți protectori oculari poate ghida dezvoltarea de strategii eficiente preventive
și terapeutice. Aportul alimentar și suplimentarea ar putea
reducere riscul degenerescenței maculare legată de vârstă.
Background. Macular carotenoids, including lutein, zeaxanthin, and meso-zeaxanthin, have garnered significant
attention due to their crucial role in protecting the eyes.
They play a vital role in preventing oxidative damage by absorbing blue light and combating free radicals. Objective of
the study. This study aims to establish the correlation between the specific biochemical structure of macular carotenoids, characterized by a common molecular formula and
isoprenoid structure, and their protective role attributed to
their strong antioxidant capacity and ability to filter harmful radiation. Material and methods. The study critically
evaluated and synthesized 32 recently published scientific
articles out of a selection of 74. Databases such as PubMed,
Google Scholar, ScienceDirect, and NCBI were used to ensure a reliable foundation for result analysis and interpretation. Results. Macular carotenoids consist of a structure
comprising 40 carbon atoms and a system of conjugated
double bonds. Zeaxanthin and meso-zeaxanthin, with 11
double bonds, exhibit superior ability in neutralizing singlet
oxygen compared to lutein, which has only 10 conjugated
double bonds and is located more peripherally in the macula. Meso-zeaxanthin, primarily found in the epicentric zone,
demonstrates stronger oxidative properties and is rarely
present in the diet. However, it is metabolically converted
from dietary lutein, leading to its unique presence in the
human eye. Consequently, the macular carotenoids act as a
selective barrier, absorbing 40% to 90% of blue light and
playing a fundamental role in eye protection. Conclusion.
Understanding the mechanisms through which macular carotenoids function as ocular protective agents can inform
the development of effective preventive and therapeutic
strategies. Dietary intake and supplementation may help
reduce the risk of age-related macular degeneration.