Introducere. Insomnia și elemente ale insomniei sunt întâlnite des în societatea actuală. Astfel, până la 50% din populația adultă suferă de simptome ale insomniei, iar 10% de
insomnie. Insomnia poate fi cauzată de o multitudine de factori, printre care se enumeră și alimentația. Scopul lucrării. Determinarea efectelor alimentației asupra duratei și
calității somnului și identificarea alimentelor care au efecte
negative și prin ce mecanisme influențează acestea. Material și metode. S-au analizat statistic conform datelor oficiale
persoanele adulte care suferă de insomnie și simptome ale
insomniei, s-au analizat statistic persoanele afectate de insomnie și simptome ale insomniei din cauza alimentației,
s-a cercetat mecanismele de acțiune care cauzează insomnia
cauzată de aportul alimentar. Rezumat: Printre alimentele
care provoacă o calitate scăzută a somnului s-au enumerat, în primul rând, carbohidrații cu încărcătură glicemică
ridicată (cartoful, orezul, pâinea non-integrală, prăjiturile). Aceste alimente cresc glicemia și determină un răspuns
compensator anti-glicemic, care ulterior scad nivelurile
glicemice sub nivelurile normale, determinând activarea
hormonilor hiperglicemianți. Carbohidrații cresc și stresul
oxidativ. Alimentele care conțin capsaicina, ridică nivelurile
temperaturii corpului și irită mucoasa stomacală. Lipidele
cresc nivelurile de orexină, care face parte din sistemul activator reticular. Orice aliment consumat cu 2 ore înainte
de masă afectează calitatea somnului. Concluzie: Alimentele ce conțin carbohidrați cu încărcătură glicemică mare,
consumul îndelungat de lipide și folosirea capsaicinei pot
provoca insomnie și elemente ale insomniei. Totodată, orice
aliment consumat înainte cu 2 ore influențează negativ
somnul.
Background. Insomnia and elements of insomnia are common in today’s society. Up to 50% of the adult population suffers from symptoms of insomnia, and 10% from insomnia.
Multiple factors contribute to the development of insomnia,
and one of them is nutrition. Objective of the study. Determination of the nutrition effects on the duration and quality
of sleep, and explore the mechanisms through which they
contribute to insomnia. Materials and methods: Statistical
analysis was conducted on data from adult individuals with
insomnia and insomnia symptoms. The study also focused
on individuals whose sleep issues were caused by dietary
factors. Mechanisms of action related to food intake that
contribute to insomnia were investigated. Results. Among
the foods that cause poor sleep quality, carbohydrates with
a high glycemic load (potatoes, rice, non-whole meal bread,
cakes) were listed first. These foods raise blood glucose
and cause a compensatory anti-glycemic response, which
subsequently lowers blood glucose levels below normal
levels, causing the activation of hyperglycemic hormones.
Carbohydrates also contribute to increased oxidative stress.
Foods containing capsaicin raise body temperature levels
and irritate the stomach lining. Lipids increase levels of
orexin, which is part of the reticular activating system. Any
food consumed 2 hours before the meal affects the quality
of sleep. Conclusion. Consumption of carbohydrates with
a high glycemic load, prolonged intake of lipids, and the
consumption of capsaicin-containing foods can contribute
to insomnia and related sleep disturbances. Moreover, consuming any food within 2 hours of bedtime can negatively
impact sleep quality.