Introducere. Încălzirea globală este cauzată de creșterea
concentrației dioxidului de carbon, care conduce la efectul
de seră. În rezultat se atestă un efect substanțial asupra
poverii bolilor transmisibile care sunt cauzate de insectele-vectori, prin apa contaminată și boli netransmisibile,
influențate de temperaturii ambientale ridicate. Scopul lucrării. Impactul încălzirii globale asupra sănătății populației. Material și metode. A fost studiată materia de specialitate cu privire la problema implicată în cercetare (articole
din bazele de date PubMed și NCBI). Au fost evaluate 24 de
articole științifice. Rezultate. Temperaturile extreme, consecință a încălzirii globale, afectează direct sănătatea prin
compromiterea capacității corpului de a-și regla temperatura internă. Pierderea controlului intern al temperaturii poate duce la diferite boli, inclusiv crampe de căldură, epuizare
termică, insolație și hipertermie. Temperaturile extreme
pot agrava afecțiunile cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile respiratorii, bolile cerebrovasculare, malnutriția,
diabetul zaharat și consecințele lui. Încălzirea globală influențează calitatea apei, crescând transmiterea agenților
patogeni din apă (unele dintre cele mai răspândite boli la
nivel mondial, cum ar fi malaria, febra Denge, boala Lyme,
bolile virale). Concluzii. Încălzirea globală se caracterizează printr-o cascadă de evenimente nefavorabile ale sănătății
populației, remarcându-se prin creșterea ratei morbidității
și mortalității. Aceste efectele pot fi prevenite prin mediatizarea cunoștințelor, prin sporirea proceselor de adaptare.
Background. Global warming is caused by the increase
in the concentration of carbon dioxide, which leads to the
greenhouse effect. The result shows a substantial effect on
the burden of contagious diseases that are caused by vector insects, through contaminated water and non-transmissible diseases, influenced by high ambient temperatures.
Objective of the study. The impact of global warming on
population health. Material and methods. The subject related to the problem involved in the research was studied
(articles from PubMed and NCBI databases). 24 scientific
articles were evaluated. Results. Extreme temperatures,
a consequence of global warming, directly affect health by
compromising the body’s ability to regulate its internal temperature. Loss of internal temperature control can lead to
various illnesses, including heat cramps, heat exhaustion,
heatstroke, and hyperthermia. Extreme temperatures can
worsen chronic conditions such as cardiovascular disease,
respiratory disease, cerebrovascular disease, malnutrition, diabetes, and its consequences. Global warming affects
water quality, increasing the transmission of water-borne
pathogens (some of the most widespread diseases worldwide, such as malaria, dengue fever, Lyme disease, viral
diseases). Conclusions. A cascade of adverse health events,
characterized by increased morbidity and mortality rates,
characterizes global warming. These effects can be prevented by mediatizing knowledge, by increasing adaptation
processes.