Introducere. O preocupare importantă pentru sănătatea
publică sunt toxiinfecțiile alimentare, care rezultă din consumul de alimente contaminate cu bacterii patogene și/sau
toxinele acestora. Organizația Mondială a Sănătății a raportat că îmbolnăvirile din cauza alimentelor contaminate
prezintă o problemă de sănătate publică și o cauza importantă a reducerii productivității economice. În acest context,
identificarea și evaluarea agenților antimicrobieni naturali,
capabili de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene din alimente, cu scopul asigurării consumatorilor cu
produse alimentare sigure și sănătoase, este actuală. Scopul
lucrării. Evaluarea efectului antimicrobian a pudrelor vegetale din cătină și păducel. Material și metode. Testarea
in vitro a pudrelor s-a realizat pe trei tulpini de referință, și
anume, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Escherichia coli
ATCC 25922 și Candida albicans ATCC 10231. Concentrația
minimă inhibitorie (CMI) și minimă bactericidă/fungicidă
(CMB/CMF) a pudrelor vegetale s-a determinat prin metoda diluțiilor succesive duble conform metodologiei în vigoare. Rezultate. În urma testărilor efectuate am constatat că
pudra de cătină și păducel au prezentat activitate antimicrobiană față de bacteriile Gram-pozitive, Gram-negative și
micetelor din genul Candida. Pudra din cătină a demonstrat
o activitate mai înaltă asupra bacteriilor S. aureus (CMI 1,95
mg/ml; CMB 3,21 mg/ml) în comparație cu activitatea asupra E.coli (CMI 7,81 mg/ml; CMB 15,62 mg/ml) și C. albicans
(CMI 15,62 mg/ml; CMF 31,24 mg/ml). Pudra din păducel la
fel a prezentat efect antimicrobian în doze mai mici asupra
S. aureus (CMI 83,33 mg/ml; CMB 83,33 mg/ml), urmat de
E. coli (CMI 62,5 mg/ml; CMB 125,0 mg/ml) și C. albicans
(CMI 125,0 mg/ml; CMB 125,0 mg/ml). Concluzii. Rezultatele obținute în studiul realizat au demonstrat efectul microbiostatic și microbiocid a pudrei de cătină și păducel și
poate să fie utilizate în industria alimentară pentru a reduce
gradul de contaminare microbiană a alimentelor.
Introduction. An important concern for public health is
food poisoning, resulting from the consumption of food
contaminated with pathogenic bacteria and/or their toxins.
The World Health Organization has reported that illness
from contaminated food is a public health problem and an
important cause of reduced economic productivity. In this
context, the identification and evaluation of natural antimicrobial agents capable of inhibiting the growth of pathogenic micro-organisms in food with the aim of providing
consumers with safe and healthy food products is topical.
Aim of the work. To evaluate the antimicrobial effect of
sea buckthorn and hawthorn plant powders. Material and
methods. In vitro testing of the powders was performed on
three reference strains, namely, Staphylococcus aureus ATCC
25923, Escherichia coli ATCC 25922 and Candida albicans
ATCC 10231. The minimum inhibitory concentration (MIC)
and minimum bactericidal/fungicidal concentration (MBC/
MFC) of the plant powders were determined by the double
successive dilutions method according to the current methodology. Results. In the tests carried out, we found that
sea buckthorn and hawthorn powders exhibited antimicrobial activity against Gram-positive, Gram-negative bacteria
and Candida yeasts. The hawthorn powder showed higher
activity against S. aureus bacteria (MIC 1.95 mg/ml; CMB
3.21 mg/ml) compared to activity against E. coli (MIC 7.81
mg/ml; CMB 15.62 mg/ml) and C. albicans (MIC 15.62 mg/
ml; CMF 31.24 mg/ml). Hawthorn powder similarly showed
antimicrobial effect at lower doses on S. aureus (MIC 83.33
mg/ml; CMB 83.33 mg/ml), followed by E. coli (MIC 62.5
mg/ml; CMB 125.0 mg/ml) and C. albicans (MIC 125.0 mg/
ml; CMB 125.0 mg/ml). Conclusions. The results obtained
in the study demonstrated the microbiostatic and microbiocidal effects of sea buckthorn and hawthorn powder and
can be used in the food industry to reduce the microbial
contamination of food.