Introducere. Analiza statutului nutrițional reprezintă una din tematicele de vogă a secolului XXI. În ciuda progresului tehnologic în domeniul alimentației, și schimbării obiceiurilor alimentare, această a devenit importantă cât pentru persoane sănătoase atât și pentru cei cu diferite patologii. Scopul lucrării. Analiza surselor bibliografice științifice moderne privind evaluarea nutrițională a pacienților cu BHC (boli hepatice cronice) cu ajutorul chestionarului alimentar. Material și metode. Au fost analizate publicații științifice consacrate temei de cercetare din baze de date internaționale PubMed, NCBI, etc. Au fost folosite preponderant metodele de analiză și sinteză. Au fost evidențiate 50 de surse cu conținut științific relevant studiului de referință. Au fost excluse surse fără conținut științific și surse de valoare iconografică și altele care nu indeplineau criteriile designului cercetării. Rezultate. Studiile științifice din ultimii 5 ani au expus un interes sporit asupra analizei statutului nutrițional a persoanelor sănătoase cât și a pacienților cu BHC. Datele științifice analizate confirmă o legătură strânsă dintre aportul alimentar slab ce duce la malnutriție. Anorexia sau scăderea poftei de mâncare este mai mare la pacienții cu boala hepatică. De asemenea pacienții cu BHC demonstrează maldigestia, malabsorbția care pot fi legate de colestază, creșterea bacteriană a intestinului subțire și/ sau insuficiență pancreatică. Concluzie. Analiza efectuată a datelor cu ajutorul chestionarului alimentar demonstrează necesitatea acestei metode în identificarea statutului nutrițional la pacienții cu BHC.
Background. The analysis of the nutritional status is one of the „fashionable’ topics of the 21st century. Despite the technological progress in the field of food, and the change in eating habits, this analysis is important both for healthy people and for people with various pathologies. Objective of the study. Analysis of modern scientific bibliographic sources on the nutritional assessment of patients with CLD (chronic liver disease) using the dietary questionnaire. Materials and methods. Scientific publications devoted to the research topic from international scientific databases PubMed, NCBI, etc. were analyzed. Analysis and synthesis methods were mainly used. 50 sources with scientific content relevant to the reference study were highlighted. Sources without scientific content and sources of iconographic value and others that didn’t meet the research design were excluded. Results. Scientific studies in the last 5 years have shown an increased interest in analyzing the nutritional status of healthy people as well as CLD patients. The scientific data analyzed confirm a close link between poor food intake leading to malnutrition. Anorexia or decreased appetite is greater in patients with liver disease. CLD patients also demonstrate maldigestion, malabsorption that may be related to cholestasis, small intestinal bacterial overgrowth, and/or pancreatic insufficiency. Conclusions. The analysis of the data using the food questionnaire demonstrates the necessity of this method in identifying the nutritional status in patients with CLD.